JazzMa

Friss Hírek

Hírek

A free jazz kiemelkedő alakjai - 45. rész: VINNY GOLIA

1960. december 21-e, New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a FREE JAZZ - A COLLECTIVE IMPROVISATION című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében. A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be. Negyvenötödik rész: Vinny Golia.

image0-2023-09-11t091626554.jpg

Az amerikai zeneszerző, multiinstrumentalista, zenekarvezető Vinny Golia 1946. március 1-én született Bronx-ban (New York City, Egyesült Államok).

A legkülönfélébb fafúvós hangszereken: szaxofonokon, fuvolákon, klarinétokon játszik. A szabad improvizáció mellett a kortárs kamarazene és a világzene műfaja is közel áll hozzá.

Rendkívül sokoldalú muzsikus, tevékenységének csak egy része az önálló albumok megjelentetése. Ezek közül most nézzünk néhányat!

image1-76.jpg

Solo (Nine Winds Records, 1980) - tenor-, szoprán-, bariton- és basszusszaxofonra, fuvolára és klarinétra. A lemezkiadó céget a hetvenes évek második felében alapította Golia, és a mai napig is működik.

image2-49.jpg

Puff of Smoke (Altitude, 1989) - Ken Filiano (ő a legrégebbi zenésztárs, évtizedek óta tart együttműködésük) bőgőzik, Billy Mintz dobol - tehát trió-formációt hallunk. VG szopránszaxofonon, alt- és basszusklarinéton, fuvolákon játszik.

image3-35.jpg

Regards from Norma Desmond (Fresh Sound New Talent, 1994).

Golia “csak” baritonszaxofonozik, Wayne Peet zongorázik, John Fumo trombitál, Ken Filiano bőgőzik, Alex Cline dobol.

image4-39.jpg

És egy duófelvétel: Mythology (Kadima Collective, 2009) - a zenésztárs Peter Kowald bőgőn. Golia - az eddig említett hangszerek mellett - tárogatón is játszik.

image5-31.jpg

Az említett albumok csak kiragadott példák - VG elképesztően termékeny muzsikus: szóló-, duó-, trió-, quartet- és quintet-felvételei mellett a Wind Quartet-nek, a Large Ensemble-nak és más zenekaroknak komponált művei is jelentősek. Alkalmankánt (gyakran!) csak szerzőként, vagy karmesterként szerepel(t). Nem volt ritkaság, ha (régebben) évente 8-10 albuma is napvilágot látott. A fentebb leírtak munkásságának csak töredéke.

Az eddig nem említett, nevesebb zenésztársak listája: Anthony Braxton, Joëlle Léandre, Wadada Leo Smith, John Zorn, Tim Berne, Barre Phillips, Eugene Chadbourne, Han Bennink, William Parker - és még sokan mások.

image6-27.jpg

Érdekesség: 2015-ben audio kazettán adta ki az At Gold Lion Arts című, szabad improvizációkat tartalmazó alkotását, amelyen a fúvósok mellett a képen látható “különlegességeken” is játszik.

Vinny Golia honlapján - a bevezető részben - felsorolja az általa használt fúvós- és ütőhangszereket: az előbbiből több, mint harmincat (!) nevez meg. Közelgő eseményt ugyan nem találunk itt, de elvileg napjainkban - 77 évesen - is aktív. Ha fellép még - ha nem: mindenképpen ő a modern jazz (egyik) “csodabogara”.

image7-24.jpg

Vissza a hírekhez