JazzMa

Friss Hírek

Hírek

A Kuna testvérek koncertje a Zsidó Fesztiválon

A 25. alkalommal megrendezett fesztiválon Voice & Brass formációjukkal léptek fel a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában.

Szeptember 10-én, vasárnap este népes közönség várta kíváncsian, ezúttal milyen programmal kápráztatja el őket a kibővített családi zenekar. Csalódásra senkinek nem lehetett oka, hiszen a színes műsorban mindenki találhatott kedvére való darabokat, a színvonal pedig mit sem változott a műfaj milyenségének függvényében. A négy Kuna: Valéria (ének, trombita), Gyula (trombita), Bence (kürt) és Márton (harsona) mellett Szászi Domonkos tubaművész és Nógrádi Gergely főkántor gondoskodtak a tartalmas estéről.

Mivel zsidó tematikájú koncertre szólt a meghívás, stílszerűen egy rövid sófár-fanfárral indult a program. A klasszikus zenéből válogatott tételekkel folytatódott a műsor, először Händel Győzelmi indulója fúvósötös változatban szólalt meg. Kuna Valéria trombitásként játszott ebben a tételben, majd háziasszonyként köszöntötte is a közönséget.

A koncert során sokat mesélt kis konferanszaiban a műsorválasztás okáról, a mű, vagy a szerző zsidó kötődéséről – és sokszor elhangzott ilyenkor Kuna Lajos neve is, aki az édesapjuk és a házi zeneszerzőjük is egyben, az elhangzott letétek szinte kivétel nélkül az ő munkái. A klasszikus blokk folytatásában hallhattunk még egy Mozart áriát (a Figaró házasságából), egy Mendelssohn Noktürnt (a Szentivánéji álomból), illetve három Ravel dalt, melyek a Két héber dal és a Népdalok ciklusokból származtak.

Louis Lewandowski két liturgikus dalával lépett először a közönség elé Nógrádi Gergely. A gyönyörű hang és a magával ragadó előadás hatalmas sikert aratott, így nagy örömmel nyugtázta mindenki, hogy nem utoljára énekelt a hangversenyen a kiváló kántor.

A klasszikusok közül két 20-21. századi szerző következett: Bartók és Rózsa Pál. Ez utóbbi komponista még aktív, és nem ez az első alkalom, hogy kifejezetten a Kuna testvéreknek, erre a felállásra írt művet – a ma elhangzott darab egy Petőfi versre született, Az erdőnek madara van címmel.

A könnyűzene felé fordulás első állomásaként egy operett-áriát hallgathattunk meg a következő percekben, Strauss: Denevérjéből a Kacagó-áriát. Kuna Valéria színészi módon is nagyszerű alakításának igazán nagy sikere volt.

Ezután tisztán hangszeres zene következett, a Schindler listája főcímdala szólalt meg, majd ismét Nógrádi Gergely érkezett a színpadra, és két Kurt Weil dalt énekelt el, a saját maga által fordított magyar szöveggel. A Hegedűs a háztetőn esküvői zenéje a rezes kvintetten hangzott el, majd a Funny girl című film egyik dala következett.

A West Side Story jól ismert Tonight számában énekelt először együtt az este során a két énekes, a siker természetesen nem maradt el, és egyre magasabbra hágott a hangulat a zsinagógában. Szintén a West Side Storyból idézet az America, amely tételt hosszú évtizedek óta játszanak együtt a Kuna testvérek. Az idő múlására figyelmeztettek minket a Time to Say Goodbye című duettel, de szerencsére ez még nem jelentette a koncert végét is egyben: még meghallgathattunk egy rövid Gershwin-blokkot és Verdi Nabuccójának a Zsidó kórusát, míg végül tényleg elérkeztünk az utolsó darabig, amely Cohen szerzeménye volt, az Alleluja. A szűnni nem akaró tapsot egy ráadással köszönte meg a Voice and Brass: egy Offenbach áriát énekelt még el Kuna Valéria.

A jó másfél órás koncert igazán tartalmas szórakozást nyújtott a jelenlévőknek: az ügyesen szerkesztett program soha nem engedte lankadni a hallgatóság figyelmét, a zenészek pedig látható élvezettel játszottak. Nagyszerű ötletnek bizonyult a vendég, Nógrádi Gergely meghívása is, aki nemcsak egy különleges hang birtokosa, de fantasztikus előadó is. A szervezők részéről kedves figyelmesség volt, hogy az oldalsó padsorokhoz kivetítőket állítottak be, így a központi térben zajló eseményeket mindenki biztosan láthatta is, ülőhelyétől függetlenül. S bár a 2023-as Zsidó Fesztivál a végéhez közeledik, reméljük, sok hasonló szép estével ajándékoznak még meg minket a szervezők és a művészek.

fuvos-otos.jpg

vali-enekel-a-fuvosokkal.jpg

vali-enekel.jpg

kantor.jpg

vali-es-a-kantor.jpg

vali-es-a-kantor-enekel.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez