JazzMa

Friss Hírek

Hírek

III. Józsefvárosi Jazzfesztivál (2023. szeptember 15-17.)

A Józsefvárosi Jazzfesztivál mindennapi terekbe visz varázslatos koncerteket. Nem lehet tudni, hogy ki tervezetten ment a koncertre, vagy ki az, aki épp áthaladt a Rákóczi téren, vagy leszaladt a csarnokba vásárolni és közönséggé vált. Az biztos, hogy a dinamikus forgatagból több száz ember intenzív közönséggé vált a fesztivál alatt. A jazzkoncertek rezdüléseire finoman reagáló közönség gyűlt össze már az első nap. A kiinduló hálatapsok mindig tovább terjedtek.

01-szorolapj.jpg

A koncertek mindhárom nap 16 órától 22-ig látogathatók. Az idei programban sok művésznő fellép(ett). Például Kuna Valéria, Orbay Lilla, Szőke Nikoletta. Főként a magyar jazzszíntér áll a fesztivál középpontjában, viszont külföldi vendégek is hallhatóak.

Két remek koncertet hallgattam meg a kiváló mezőnyből a fesztivál első estéjén. A Nagy Emma Quintet virtuóz és zeneszerző-együttes ismét fantasztikus, lendületes, finom, sokszínű ötletekkel érkezett.

neq0.JPG

ne.JPG

csp.JPG

ok.JPG

da-ka.JPG

da-ka2.JPG

da-ka3.JPG

da-ka3.JPG

ka-da.JPG

ka-da2.JPG

ok-da.JPG

neq.JPG

neq2.JPG

A Kovász együttes összes tagja több hangszeren mutatta be a zseniális előadásmódját, zeneszerzői újításait.

Kováts Gergő három egymástól teljesen eltérő hangszínű fúvós hangszer virtuóza. A kortárs, kísérletező jazz-muzsikus világában nélkülözhetetlen például a basszusklarinét jelenléte.

Pozsár Máté egyszerre szólaltatta meg gondolatait akusztikus zongorán és szintetizátoron.

Dénes Ábel a bőgő minden lehetséges megszólaltatásmódjával folyamatosan intenzíven volt jelen, improvizációi kiemelkedők.

Gyárfás Attila „feltaláló művész": az ütőhangszer innovációi olyan dimenziókat teremtenek, melyben átvezetnek a jazz jövőjébe.

Az idén alakult zenekar hangzásvilága összetett, játékos, érdekesebbnél érdekesebb.

kovasz.JPG

kg.JPG

kg2.JPG

kg3.JPG

pm.JPG

pm2.JPG

pm3.JPG

kovasz2.JPG

kovasz3.JPG

kovasz4.JPG

kovasz5.JPG

kovasz6.JPG

kovasz7.JPG

kovasz-vege.JPG

Mindkettő koncerten egyre több ember gyűlt össze. Ez is alátámasztja, hogy többen nyitottak az elvont, műfaji határátlépések felé, mint gondoljuk.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez