JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Születésnapi lemezbemutató

Bágyi Balázs 50 éves lesz szeptember végén, a Bágyi Balázs New Quartet 10, a „Decade” című új album pedig szeptember 15-étől hallgatható – sok ok volt tehát, hogy nagy koncertet rendezzenek a BJC színpadán, 2023. szeptember 16-án.

bb.JPG

A program első felében az új lemez hat számát hallgathattuk meg, a korongon is szereplő sorrendben. A hat dal hat jól megfogható karaktert mutatott, amelyek szépen következtek a címekből.

Az első dal esetében a „Brave Heart” magyarítására a merész szív fordítást érezhetjük találónak, a szabadabb harmóniakezelés, a disszonanciák jelenléte valóban fékezhetetlen erőt sugároznak, lendületes indítást adva az estének.

A „Fairy Tale” áttetszőbb, könnyedebb hangzása, dallamossága tényleg egy tündérekkel teli világot jelenített meg, melyből a „Gracious Soul” hozott vissza minket a földre.

A „Blues Mood” egy blues-karakterű szám, ha klasszikus zene lenne, azt is mondhatnánk rá, hogy egy stílustanulmány: a bluesra jellemző dallami és harmóniai fordulatokat, formai-szerkesztési elemeket ismerhettük fel, de olyan ízléssel és fantáziával használva az eszközöket, hogy egy percig sem jutott eszünkbe, hogy egy iskolai feladatot oldanának meg a zenészek.

Az „Eastern Influence” című számban valóban végig tetten érhető volt a keleties hangzásvilág, de a hangsorokon és harmóniákon túl, mélységében megragadva azt – mint ahogyan a záró számban, a „Bass Dance”-ban sem pusztán a hangsúlyosabb ritmika, a tapssal kiemelt lüktetés jelenítette meg a táncos karaktert.

Az új lemez anyaga erős, előadása máris kiérlelt. A zenekar tagjairól sütött, hogy élvezik a számokat, érdeklődéssel figyelték egymás szólóit, és rögtön érkeztek is a reflexiók, sűrű összekacsintások közepette. Mindenki játékáról elmondható, hogy a technikai bravúrokon túl kerestek minden lehetőséget új hangszínek, effektusok használatára, és szólóikat a gazdagság mellett a humor jellemezte.

A második félidőben az első album egyik száma, az „Easy Landing” hangzott fel elsőként – 10 éves „kora” ellenére teljes frissességgel.

Majd az est vendége, Pocsai Kriszta érkezett a színpadra, előadásában két standardet hallhattunk: a „Yesterdays”-t és a „How High the Moon”-t.

Ez utóbbi volt talán az est legpergőbb, legvirtuózabb darabja, nem is maradt el utána a hatalmas siker.

Pocsai Kriszta nem teljesen egészségesen érkezett a koncertre, és környezetének megóvása érdekében maszkban énekelt, ami látványként kicsit szokatlannak tűnt, de a hallottak minőségén mit sem változtatott.

A szet utolsó darabja az együttes „Clarity” című száma volt, amely után még egy ráadást sikerült elérni a zenekarnál, az „Április 1.” című kompozíciójuk hangzott el.

Érdekes, izgalmas műsort hallhatott, aki ellátogatott a koncertre. Pocsai Kriszta rövid, Bágyi Balázsnak címzett köszöntőjében azt mondta, hogy Balázs azon kevés ismerősei közé tartozik, aki nem csak légvárakat épít, hanem ha tervez valamit, akkor azonnal bele is fog annak megvalósításába – így ha még egyszer ötvenet kíván, akkor abba rengeteg fantasztikus zenét is belelát.

bb2.JPG

bb3.JPG

bb4.JPG

sls.JPG

sls-op.JPG

od.JPG

op.JPG

op2.JPG

pk.JPG

pk-bb.JPG

A jazzma.hu is csatlakozik jókívánságaival a születésnapi köszöntők közé, és kíváncsian várjuk a folytatást!

bbnq-vege.JPG

A Bágyi Balázs New Quartet tagjai: Bágyi Balázs – dob, Lakatos Soso Sándor – altszaxofon, Oláh Dezső – zongora, Oláh Péter – bőgő.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez