JazzMa

Friss Hírek

Hírek

A Debreceni Jazz Napok első tíz éve – 2. rész: 1973 (Fazekas Csaba sorozata)

A Debreceni Jazz Quartet egykori bőgőse, Fazekas Csaba –aki a Debreceni Jazz Napok első 50 (ötven!) rendezvényén fellépett!- csütörtökönként meséli el élményeit! – A szerk.

plakat-1972.jpg

1973-ban Debrecen kulturális eseményei között kiemelkedő helyet foglalt el a Debreceni Jazz Napok.

Az 1972-es Rádiós Dzsesszhét sikere bizonyította, hogy van igény erre a műfajra is, és a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ igazgatója, Dr. Gyarmati Kálmán felismerte ennek a műfajnak a népszerűségét, és a Magyar Rádió Zenei Főosztályának egyik szerkesztőjével, Kiss Imrével való együttműködés eredménye volt, hogy elindult a Debreceni Jazz Napok.

A későbbiek folyamán változott alkalmanként az elnevezés (Debreceni Jazz Fesztivál,  Dzsessz Napok, Westel Jazz Fesztivál, jelenleg a Bor- és Jazz Napok elnevezés lett az irányadó).

Azt is meg kell említeni, hogy ebben az időszakban még a "tűrt" kategóriába volt a jazz, amit a mai fiatalok már nem ismerik. A rádió nélkül gyakorlatilag nem tudta volna csinálni a város, abban az időkben nem volt önálló valutaellátmánya, ez csak a Magyar Rádiónak, az Interkoncertnek, vagy az Országos Rendező Irodának volt.

A rádió reklámlehetősége is országosnak volt tekinthető. Debrecennek lehetősége volt a szállás, utazás és fellépti díjak (hazai együttesek) kifizetésére.

A helyszínek is változtak, már az 1973-as a Csokonai Színházban volt szeptember 16-án és 17-én. Vasárnap és hétfőn. Abban az időben a színháznak hétfőn előadásszünete volt, valamint a TV-nek is még emlékezetem szerint szintén adásszünete volt.

A Csokonai Színház befogadóképessége és akusztikája kiválóan megfelelt a koncerteknek.

1973-debrecen2-.jpg

A szeptember 16-i koncertek este 7 órától:

Interbrass együttes (Budapest)

Molnár Dixieland Band (Szeged)

Debreceni Jazz Quartet

Allotria Jazzband (München)

Usty Combo (Csehszlovákia)

A szeptember 17-i koncertek este 7 órától:

Pege Aladár Trió (Budapest) (Csík Gusztáv - zongora, Pege Aladár - bőgő, Jávori Vilmos – dob)

Rákfogó együttes (Budapest)

Tomsits Quartet (Budapest)

Vesala-Aaltonen Quartet (Helsinki, Finnország)

A mellékelt fénykép minőségéért elnézést kérek, de abban az időben a fényképezőgépek felszereltsége és kidolgozási lehetősége számomra magasabb szinten nem volt elérhető.

A plakátokat igyekeztem megőrizni, 50 éve van összehajtogatva és kisimításuk sem nagyon sikerült, de számomra történelmi ereklye.

Ezeknek a  koncerteknek már nagyobb visszhangja volt, mivel a rádió minden együttest rögzített és folyamatosan leadta heti „A jazz világa” című műsorában.

A műsort Kiss Imre állította össze, és értékelte a koncerteket.

A jövő héten következik: 1974.

Fazekas Csaba - Hajdúszoboszló

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez