JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

„Kedvenc énekeseim” – 5. rész: Czakó Virág

Ebben a csütörtökönként jelentkező sorozatban az itthon és külföldön élő magyar jazz énekesnőket kérem, meséljék el, eddig mely énekesek voltak rájuk a legnagyobb hatással. – A szerk.

Magyar Jazz ABC – 401. rész: ifj. Födő Sándor

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
152 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg ifj. Födő Sándornál tartunk.
12 év és 8 hónap alatt eddig 401 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

50 éve történt.. Jazz-rock albumok 1973-ból – Notary Sojac „Live 1972-1973”

Az 1969-ben az Oregon állambeli Tigard-ban alakult Notary Sojac zenekar 1972-es és 1973-as koncert felvételeit tartalmazó LP-t 1973-ban adták ki. (Ezt nem sikerült megszereznem. Viszont találtam egy 2008-ban közkinccsé felvételt a neten, ezt hallják most!) A hattagú együttes a következő évben feloszlott. (Mostani füllel hallgatva ez inkább rock, mint jazz-rock. Igaz, a gitáros Bob Koski és az orgonista Will Herold játékában felfedezhető némi jazzes feelng!)

George Gershwin bűvöletében

George Gershwin (Georgij Gersjovics – Broohklyn, New York City) (1898. szeptember 26–1937. július 11.) amerikai zeneszerző, komponista esetében nem lehet takarékosan bánni a szuperlatívuszokkal. Szerzeményei a szórakoztató zene, a musicalek, a jazz, és a komolyzene műfajait is felölelik, jelentős mértékben merített az amerikai folklórból. Zenei tanulmányokat csak alkalomszerűen végzett, később, karrierje beindulása után több híres zeneszerzőt is megkörnyékezett, hogy elvállalják-e tanítását. Ezzel kapcsolatban két - akár igaz is lehet - történet kering a vele foglalkozó írásokban. Az egyik Ravel válasza: „Miért akar egy másodrangú Ravel lenni, mikor máris elsőrangú Gershwin?” Mikor pedig Stravinsky-t kérdezte, hogy elvállalná-e oktatását, az orosz zeneszerző Gershwin jövedelme után érdeklődött. Mikor azt meghallotta, ezt válaszolta: „Inkább én szeretnék Öntől tanulni.”

Lemezek a hatvanas-hetvenes évekből - 17. rész: Gonda Sextet – Sámánének

Ez a sorozat kéthetente keddenként mutat be (röviden) egy-egy albumot az 1960-70-es évekből. Ismert, vagy elfelejtett - népszerű, vagy alig elfogadott - neves, vagy kevésbé sztárolt muzsikusok alkotásairól olvashatnak - most, a 17. részben először magyarokról. (A válogatás - természetesen - szubjektív.)
Tizenhetedik rész: Gonda Sextet – Sámánének.

Mi újság? – Kertész Erika (2023)

Erikát lassan 15 éve ismerem. Vagy lehet, hogy több? Először egy Jazzy Rádiónak küldött demón hallottam. Aztán a Múzeum utcai Budapest Jazz Clubban lépett fel az E.K. Avenue-val, talán 2010-ben, akkor láttam-hallottam először élőben!

A Magyar Jazz Szövetség Zeneszerző és Hangszerelő Versenye

A Magyar Jazz Szövetség idén már tizedik alkalommal hirdette meg Zeneszerző és Hangszerelő Versenyét. A verseny döntőjébe - amit november 25-én, szombaton rendeztek meg a BJC-ben - hét kompozíció jutott be. A pályázóknál feltétel volt a 30 év alatti korhatár, a szerzeményeknél pedig az, hogy egy évnél nem régebbiek, továbbá sem rádió-, sem TV-, sem hanghordozó felvétel nem készült még belőlük.

Korábbi bejegyzések