JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

JazzUp

JazzUp – Egri János, Jr.

Jancsikát (1997) 8 és fél éves korában léptettem fel először a Jazz a Márványteremben sorozatomban. Aztán később is össze-összefutottunk, hisz én írtam a kísérő szöveget Apukája, Egri János bőgős 2010-ben megjelent „Voice and Bass” című CD-jére. Természetesen, az akkor már 13 éves Egri János, Jr. volt a „voice”. Sőt, már kétszer is felléptettem a Debreceni Bor- és Jazz Napokon! 2015-ben énekesként, 2017-ben pedig zongoristaként…

1516115363313.jpg


Volt a családban előzménye a zenének?

Igen, muzsikus családból származom. Édesanyám és édesapám családjában is több műfajban és hangszeren voltak kiemelkedő muzsikusok.


Maga mióta zenél?

Általános iskolás koromtól kezdve tanulok zongorázni és énekelni is.


Eleinte kik voltak a kedvencei?

Énekesként az első komoly hatást egy mexikói előadó, Alejandro Fernández jelentette számomra, később Michael Jackson és Stevie Wonder művészete által is gazdagodtam.


Mikor és hol lépett fel nyilvános koncerten először?

Első komoly fellépésemre édesapám negyvenedik születésnapján került sor 2006-ban a Magyar Rádió Márványtermében, amikor közös koncerttel ünnepeltünk népszerű jazzmuzsikusok közreműködésével, többek között keresztapámmal, Oláh Kálmánnal.


Hogyan került kapcsolatba a jazzmuzsikával?

Ez elkerülhetetlen volt, hiszen az édesapám és a keresztapám is jazz-zenész. Mindig szólt otthon a jazz.


Mióta tanul jazzt?

2013 óta tanulok jazzt énekelni. 2015-ben kezdtem el komolyabb szinten foglalkozni a jazz-zongorával autodidakta módon. Azóta már jazz-zongoristaként is gyakran koncertezem édesapámmal és az unokaöcsém zenekarával, az Oláh Kálmán Jr. Quartettel.


Kik voltak eddig a jazz tanárai?

2013-tól 2017-ig  Lakatos Ágnes, Urbán Orsolya,  Pocsai Kriszta és Karosi Júlia volt a tanárom a konziban. Jelenleg Berki Tamás és Lakatos Ágnes növendéke vagyok az egyetemen.


Milyen zeneiskolákba járt eddig?

8 évig klasszikus zongorát, mellette 2 évig hangképzést tanultam a Józsefvárosi Zeneiskolában. Középiskolai tanulmányaimat a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdtem, majd a második évfolyamtól kezdve a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumba jártam. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója vagyok.


Mikor vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére?

2017-ben nyertem felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszék énekszakára.


Indult-e már jazzversenyeken és ott milyen helyezéseket ért el?

2014-ben a marosvásárhelyi Student Jazz Fesztiválon elnyertem a legjobb énekes improvizációért járuló különdíjat. 2016-ban elnyertem a Lakatos Ablakos Dezső emlékére szervezett III. Országos Jazz-Zenei Verseny jazz-ének kategoriában lévő második korcsoport első díját.


Szerepelt-e már rangosabb fesztiválokon?

2010-ben Nagyváradon 12 évesen léptem fel először fesztiválon, az Oradea Jazz Fesztiválon, ahol édesapámmal közösen készített “Voice & Bass” című album dalait adtuk elő. 2015-ben a Debreceni Bor- és Jazz Napokon az Oláh Krisztián Trióval vendég énekesként, 2017-ben pedig az Oláh Kálmán Jr. Quartet zongorista tagjaként léptem fel.


Mikor és hol láthatjuk legközelebb?

Január 26-án (pénteken) este, 22:30-kor a Budapest Jazz Clubban, ahol egy közös triót fogunk alkotni édesapámmal, Egri Jánossal és Pecek Lakatos Andrással.

Vissza az összes interjúhoz