JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

JazzUp

JazzUp – Sebestyén Patrik

Patrik 3 éve láttam először a Bartók jazzkonzi félévi vizsgakoncertjén. Annyira tisztán játszott, hogy azt hittem, káprázik a fülem. Odamentem tanárához, Bér Zsolthoz és gratuláltam neki. Mondta, ne csodálkozzak, hogy ilyen tisztán játszik, hisz eddig klasszikus tanulmányokat folytatott.

sebestyen-patrik.jpg


1) Mikor és hol született?

1995. április 23-án születtem, Zalaegerszegen.


2) Volt-e előzménye a családban a zenélésnek?

Tudomásom szerint, a családomban én vagyok az első, aki erre a pályára ment, de gyerekkorom óta körbevesz a zene, mindig szólt valamilyen muzsika otthon. Édesanyám sok éve énekel a zalaegerszegi vegyeskarban. Nagynéném is énekel.


3) Mi volt az első hangszere? Játszik máson is, mint trombitán?

7 éves korom óta trombitálok. A magam szórakoztatására, különféle hangzások kipróbálására sokat zongorázom. Egy-egy koncertműsor színesítése céljából szoktam melodikázni is, és most vettem egy basszustrombitát, már gyakorlok rajta, hogy becsempészhessem a “Patrik-színek” közé.

Körülbelül egy éve tanulok énekelni is.


4) Eddig milyen zeneiskolákba járt? És kik voltak a trombita tanárai?

A zalaegerszegi zeneiskolában Vörös Istvánnál kezdtem el trombitálni. Nagyon sokat köszönhetek neki, hiszen az alapok a legfontosabbak.

Klasszikus zenei tanulmányaimat a veszprémi zenei szakközépiskolában folytattam Simai Lászlónál. László a jazz szakmában is nagy név, hiszen több bigband-ben is megfordult már. Sajnos, a veszprémi iskola már nem létezik…

Utána a győri egyetemen, egy nagyon jó tanárnál, Hontvári Csabánál tanultam sok mindent a trombitálásról. 2018 júniusában szereztem meg mester tanári diplomámat.

Jelenleg 2 zeneiskolában, összesen 24 gyereket tanítok.

Ez a 3. évem, hogy jazziskolába járok. 2 évig jazz-trombitát tanultam Bér Zsolttól, ebben az évben pedig jazz-éneket tanulok Lakatos Ágnesnél és Urbán Orsolyánál.


5) Mikor kezdett érdeklődni a jazz iránt?

14 évesen.


6) Kikkel játszott Bartók jazzkonzis évei alatt?

Sok tehetséges zenésszel. Pár név, ami most hirtelen eszembe jut: Pál Gábor, Klausz Ádám, Nagy Emma, Orbay Lilla, Bolyki Tamás, Lakatos Gabriella, Vadász Gellért.


7) Tavaly januártól maga volt a Magyar Jazz Szövetség "Az év fiatal jazz zenésze" verseny egyik győztese. Mivel járt ez? I mean, hol lépett fel a Jazz Fed Quartet kíséretével?

Nagyon örültem a sok lehetőségnek. A Jazz Szövetség tagjaival (Bágyi Balázs, Pintér Zoltán, Elek István, Kollmann Gábor, Orbán György, Pecek Lakatos Krisztián) a budapesti jazz klubokon kívül fesztiválokon is felléphettem, pl.: a Debreceni Jazz Napokon, majd  az Érdi Jazz Fesztiválon is.

Nyertem még fellépéseket, ahova a Sebestyén Patrik Sextettel (Richter Ambrus – dob, Miskolczi Márk – bőgő, Farkas Zsolt – zongora, Stummer Márton - gitár, ifj. Oláh Kálmán - szaxofon, Sebestyén Patrik – trombita) mentünk: Rosalia Fesztivál, Budapest Borfesztivál, Balatonfüredi Könyv-Bor-Jazz fesztivál.


8) Hogy-hogy nem jár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére?

Később talán felvételizek a Zeneakadémiára is. Jelenleg a ZAK bigband-jében kisegítek, mert nincs elég trombitásuk, nekem pedig jó lehetőség, mert imádom a bigband muzsikát.


9) Kik a kedvenc jazztrombitásai?

Freddie Hubbard, Chet Baker, Miles Davis, Lee Morgan, Kenny Durham, Art Farmer, Wynton Marsalis.


9) Van már önálló jazzegyüttese? Kik a tagjai?

A Chet’s Mood Trio: Sebestyén Patrik - trombita, ének, melodika, Stummer Márton – gitár, Orbán György – bőgő.

A zenekart egy Chet Baker triólemez inspirálta, így hangzásvilágában Chet Baker művészetét, az 50-es évek lírai hangulatát adja vissza.

A Sebestyén Patrik Sextettel főként saját kompozíciókat játszunk. Az egyedi stílusú darabok mellett mainstream és a klasszikus zenével vegyített jazz is szerepel a repertoáron.


10) CD nincs tervben?

De igen! Ha minden igaz, még idén elkészül az első lemezem, melyben a két saját zenekarom szeretném szerepeltetni.


11 Legközelebb hol és mikor lép fel? És kikkel?

A Chet’s Mood Trio következő fellépése január 31-én, este 8-tól lesz az iF Caféban.

A Sebestyén Patrik Sextet következő szereplése február 8-án, 15:00-tól lesz, az Átriumban, a MÜPA Jazz Showcase-n.


12) Sok sikert a pályafutásához!

Nagyon szépen köszönöm!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza az összes interjúhoz