JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

JazzUp

JazzUp – Herendi Botond

Botondot személyesen nem ismerem. Munkatársunk, Török Bettina ajánlotta figyelmembe.

herendi-botond.jpg


1) Mikor és hol született?

1997. október 9-én láttam meg a napvilágot, Budapesten.


2) Mi volt az első hangszere? Egyből gitárral kezdte?

Kiskoromban, valamelyik születésnapomra kaptam egy játékot, aminek az alja egy aprócska szinti volt, a teteje pedig egy dalocska gyűjtemény, gyerekek számára is eljátszható népdalokkal. Tulajdonképpen ez volt az első „hangszer”, amin életemben játszottam. Ezután sokáig, nagyjából tíz évig nem érintkeztem hangszerekkel, de míg kisebb voltam, szerettem mindenféle vokális hangot előidézni – kedvencem egy afrikai törzs, a busmanok nyelvéhez hasonló nyelvvel képzett, kattogó hang volt (bár lehet ezt főleg bátyám kiidegelésére használtam). A gitárral kamaszkoromban kerültem kapcsolatba és azóta is jól megvagyunk.


3) Milyen zeneiskolákba járt/jár és ott kik voltak a gitártanárai?

Gitártanulmányaimat magántanárnál kezdtem, sok évig Petrovity Sándort kergettük őrületbe egy barátommal. Rengeteg mindent kaptam tőle, többek között ő ismertette meg velem a jazz műfaját is. Az ő hatására kezdte el a zene átszőni az életem.

Ezután iratkoztam be a pomázi Teleki-Wattay Zeneiskola jazz-gitár tanszakára, ahol főtárgytanárom Horányi Sándor, zenekarvezetőm pedig Frey György volt. Hatalmas élmény volt az ő szárnyaik alatt fejlődni, itt történt az a döntő pont, hogy a zene nemcsak, hogy fontos szerepet kezdett el betölteni az életemben, de mint pálya is megjelent a szemem előtt. Jelenleg a Bartók Konziba járok, itt Juhász Gábor és Gyémánt Bálint a főtárgytanáraim. Véleményem szerint mind a ketten kiváló pedagógusok, és teljesen máshonnan közelítik meg a zenét és a jazzt, ez pedig nagyon sokszínűvé teszi a tanulmányaimat.


4) Mikor kezdett érdeklődni a jazz iránt?

Nagyjából 18 éves lehettem, mikor a már fent említett Petrovity Sándor feladta leckének az első jazz standardet, a „Blue Bossa”-t. Ezután nem volt megállás, beszippantott és nem eresztett a műfaj.


5) A Bartók konziban kikkel játszik együtt?

Zenekari gyakorlatomon jelenleg Hász Eszterrel, Bujdosó Áronnal, Borbély Bencével és Szabó Kristóffal játszom együtt. Kifejezetten szeretek velük alkotni, és bár ez az online oktatás megtörte a próbák lendületét, így is folyamatosan rakunk össze különféle standardeket. Itt szeretném még zenekarvezetőmet és improvizációs gyakorlat tanáromat, Ávéd Jánost is megemlíteni, aki folyamatosan segíti és támogatja a bennem rejlő tehetség kibontakoztatását.


6) Van saját együttese? Kik a tagjai?

Van, bár nem szeretem és nem is szoktam azt mondani, hogy enyém az együttes. A neve 30fok árnyékban és valóban részben én alapítottam, de az már nagyon régen volt és nagyon sok minden változott benne azóta. Mostanra forrott ki, hogy mi is van igazán ebben a zenekarban, és bár konvencionális értelemben nem jazz, amit játszunk, mégis – több más műfajjal egyetemben – a műfaj keresztül szövi a zenénket. Ez megmutatkozik a dalok felépítésében, hangszerelésében, de például abban is, hogy koncertek végén fantasztikus énekesnőnk és frontemberünk, Pásztor Csilla mindenkit bemutat név szerint. Ezt a gesztust én a jazzhez kötöm és nagyon szeretem. Ezt az együttest én egy alkotóműhelynek élem meg, ahol mindenki hozzáteszi a saját részét a dalokhoz. Báthory Bogi a gyönyörű dalszövegeket és a szaxofon játékot, Csilla a tiszta, hagyományainkban gyökerező dallamot, Török Betti a dögös basszust, Siklósi Árpi a virtuóz harsonajátékot, Tóth Pál Benedek pedig a ritmus rendkívül izgalmassá tételét adja hozzá a végső produktumhoz.


7) Szokott "stream"-elni?

Egyénileg nem szoktam, de a múlt hónapban a 30fok árnyékbannal volt egy stream koncertünk az A38 hajón. Elképesztő jó volt végre kimozdulni egy koncerthelyszínre és magunkba szívni az ottani legkört. Azóta is sokszor eszembe jut, rengeteg inspirációm jön belőle. Egyébként a koncert visszanézhető a Youtube-on, ha a kedves olvasónak van kedve, hallgasson bele. „A38 – Deck, új arcok a fedélzeten, 30fok árnyékban” címmel megtalálható ott.


8) Mik az idei tervei?

Egyéni szinten szeretnék egy jó záróvizsgát tenni a konzervatóriumban. Zenekar téren a jövő héten fogunk felvenni a 30fokkal egy nagylemezt, amit nagyon izgatottan várok! Ezután vár ránk egy TV-s interjú, illetve bízunk benne, hogy majd sok-sok koncert is.

Továbbá terveim között szerepel egy jazz trio alapítása is, de ez még egyelőre várat magára.


9) Sok sikert a pályafutásához!

Köszönöm szépen és a lehetőséget is!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza az összes interjúhoz