JazzMa

Friss Hírek

Orbit: In-Visibility2023. január 17.

Hírek

Ravazdi parasztszalon - Jazz portrék – 4. rész – Stummer Márton

Győri barátom, Hartyándi Jenő évtizedek óta sikeresen munkálkodik a környék jazzéletének életben tartásán. Kitartásáért és újabb ötleteiért megemelem előtte nem létező kalapomat!
Ebben a sorozatban péntekenként a ravazdi „farm”-ján felvett beszélgetéseket láthatják-hallhatják! – A szerk.

Dagan, Ori: Click Right Here

Ori Dagan - Click Right Here (ScatCat Records 2022)

A díjnyertes jazz énekes-dalszerző, Ori Dagan (1981) egyfajta agilis swing-érzetet hoz mindenbe, amit csinál, legyen szó egy standard interpretációjáról, egy pop dallam felforgatásáról, vagy saját eredeti zenéjének és szövegeinek bemutatásáról. Másokéval összetéveszthetetlen gazdag basszus-baritonja lenyűgöző a mai jazz énekesek világában. ...

FREE JAZZ ALBUMS - 28. rész

Ez az írás (és a következők is) egyenes folytatása(i) a FIVE STARS ALBUMS című, 18 részt megért sorozatnak. Ahogyan az említett lemezek esetében - úgy ezúttal is a free jazz honlapján bemutatott alkotások közül választok hetente. Mivel egy jó ideje csak ritkán értékelik (látják el csillagokkal) a műveket, ezért a saját véleményem alapján döntök.
Huszonnyolcadik rész: IVO PERELMAN & JOE MORRIS - ELLIPTIC TIME.

Magyar Jazz ABC – 357. rész: Falusi Alfréd

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
140 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Falusi Alfrédnél tartunk.
11 év és 10 hónap alatt eddig 357 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Kedvenc énekeseim – 1. rész: Winand Gábor (Szőke Nikoletta sorozata)

Amikor Maloschik Robi felkért, hogy írjak havonta egyszer a kedvenc énekeseimről, akikre példaképként tekintek, arra gondoltam, hogy nem lesz egyszerű feladat szűkíteni a kört, mivel nagyon sokan inspiráltak eddigi pályámon. Egyben biztos voltam: az első énekes, akiről mesélek, Winand Gábor lesz. Most egy nagyon személyes írás következik, nem tudok Gáborról anélkül írni, hogy ne beszélnék az énekesi pályámról közben, hiszen ő volt a mesterem és egyben legfőbb példaképem. Nem elsősorban a szakmai életét részletezem, mivel gondolom, a JazzMa olvasói pontosan tudják, mekkora művész volt. Helyette szeretettel osztom meg, hogy milyen volt ő az én szemszögemből.

Szakáll Norbert: Eszter kertje

Szakáll Norbert Quartet – Eszter kertje (Szerzői kiadás)

Egy zenei album többféle módon alkothat egységet.
Van, amelyik úgy működik, akár egy regény: történetet mesél el, szöveggel kiegészülve, explicit módon, vagy anélkül, pusztán a hangszerekre hagyatkozva. Szerelemről, háborúról, vívódásról, vagy a háromról egyszerre (ahogy az az életben gyakran lenni szokott). Van, amelyiket belső küzdelem ihlet. ...

A nyolcadik állomás: az Opus

Nem kell mindjárt „A nyolcadik utas: a Halál” című horror filmre asszociálni, egyszerűen azt történt, hogy a Tony Lakatos–Martin Sasse Quartet a nyolc állomásos turnéjának nyolcadik és egyben utolsó állomásán csütörtök este az Opus Jazz Clubban adott koncertet. Bár a Németországban élő Tony Lakatos viszonylag sokszor felbukkan a hazai koncertéletben, külföldi zenészekből összeállított zenekarral adott fellépései azért ritkábbak és ezért különleges csemegének számítanak. Valószínűleg mások is osztják a véleményemet, mert már elővételben elkelt az összes jegy, és a hétköznap ellenére telt ház fogadta a zenekart.

Pintér Zoltán: Breaktrough

Pintér Zoltán & Kollmann Gábor Quartet – Breaktrough (Szerzői kiadás)

A Pintér Zoltán & Kollmann Gábor Quartet a Pege Aladár Quartet emlékére alakult, az akkori tagok közül Pintér Zoltán (zongora) és Kollmann Gábor (szaxofonok) a Pege Quartet tagja is volt a 2000-es évek elején. ...

www.jazzma.hu Olvasói Szavazólista 2022 - Végeredmény

2022-ben az olvasók az utóbbi évekhez képest rekord mennyiségű, 5589 (ötezerötszáznyolcvankilenc!) listát/szavazatot juttatak el szerkesztőségünkbe! Azt már előre elárulom, lesz jó pár meglepetés!

Az én kedvenc trombitásom – 2. rész: FREDDIE HUBBARD

Nagyon sok “kedvenc” trombitásom van, és persze időről időre változik is a sorrend a fejemben, de amikor Maloschik Róbert felkért, hogy írjak pár sort a kedvenc trombitásomról, egyértelműen Freddie-re gondoltam. Lehengerlő játéka, hihetetlen energiája, precizitása és játékossága számomra a színtiszta jazz. Brilliáns technikája sosem volt neki “útban”, játékában mindig megtalálható valamiféle mély zeneiség.

Orbit: In-Visibility

Orbit - In-Visibility (Yolk Records, 2023) Február elején jelenik meg az Orbit trió új albuma, amelynek felvételei még tavaly nyáron készültek. (Digitális és CD formátumokban is elérhető lesz.) A hármas ismert muzsikusokból áll: a francia Stéphan Oliva (1959) zongorázik; honfitársa, Sébastien Boisseau (1974) bőgőzik; valamint az amerikai Tom Rainey (1957) dobol. Nyolc Oliva, két-két trió- és Boisseau kompozíciót hallunk. Végül a 13. ...

Grethen, Gilles: State ofMind

Gilles Grethen Quartet & Strings - State of Mind (Double Moon)

A 28 éves Gilles Grethen luxemburgi gitáros legújabb albuma a Double Moon kiadó gondozásában jelent meg, és a „State of Mind” címet kapta. Az albumon kvartettje mellett 11 vonós is közreműködik.
Ez nem szokatlan a jazzben, elég csak Charlie Parker-re gondolni.
A vonósok bármilyen melódiát el tudnak andalítani, főleg a balladákban, ahol a líraiság kiemelése is fontos szempont tud lenni. ...

A Dresch Quartet a Budapest Jazz Clubben (2023. január 14., szombat)

Hosszú ideje vártam már, hogy ismét eljussak egy Dresch Quartet koncertre. Dresch Mihály játéka kétségkívül a legnagyobb zenei inspirációk közé tartozik számomra a hazai jazz zenészek közül és ezzel biztosan nem vagyok egyedül. Legutóbb Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint lemezbemutató koncertjén hallottam őt, abból az estéből is hosszú ideig fogok még táplálkozni.

Nagy Emma Quintet – bővített teltház a BJC-ben 01. 11-én

Számtalan mosolypárbeszéd a színpadon, zeneszerzés és előadóművészet áramló szeretettel, hatalmas tudással, precizitással és könnyedséggel. Nagy Emma az egyik legegyedibb hangtónussal, énektechnikával, nagyfokú érzékenységével áramló zeneiséggel játszik.

Vas Bence: Open-Closed Principle

Vas-Bukowski-Szmańda - Open-Closed Principle (SJ Records, 2022)

Éppen egy évvel ezelőtt volt szerencsém bemutatni a Hammond orgonista Vas Bence (1987) overture et al. című alkotását - ezúttal a trió formációban rögzített Open-Closed Principle következik.
Tavaly november végén jelent meg az új album az SJ Records  gondozásában.
Vas Bence zenésztársai lengyel muzsikusok: a vibrafonos Dominik Bukowski és a dobos Krzysztof Szmańda. ...

Hatalmas tömeg ünnepelte a 15 éves BJC-t

Hét óra után néhány perccel elfogyott az összes ülőhely, negyed nyolcra pedig megtelt minden álldogálásra használható terület. Nyolc után pár perccel, a műsor kezdetére már az előtér is megtelt. Kétszer ekkora koncertterem is kicsi lett volna.

A free jazz kiemelkedő alakjai - 37. rész: HAMID DRAKE

1960. december 21-e (62 évvel ezelőtt történt), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a Free Jazz - A Collective Improvisation című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében. A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Harminchetedik rész: Hamid Drake.

Gondolataim - 2023 (VIII. évfolyam - 1. rész)

Nyolcadik évfolyamába lépett a sorozat - folytatódik a “Gondolataim a jazz-ről”, a “GONDOLATAIM”, majd az “Újabb gondolataim” című, havonta megjelenő írás.
Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai.
Nyolcadik évfolyam - első rész.

Szerkesztőségi Szavazatok végeredménye 2022

2014 decemberében lehetett beküldeni először szerkesztőségi tagjainknak szavazatokat. A végeredményt 2015. január 1-én tettem közzé. A mostani tehát már a kilencedik Szerkesztőségi Szavazólista!
Az idén 20 munkatársunk szavazott: Maloschik Róbert (főszerkesztő), Szász Gabriella (főmunkatárs), Maloschik Karina (ügyvezető), Gáspár Károly (lemez rovatvezető), Barcsik Géza (Solymár), Bereczki Bálint, Fazekas Csaba (Hajdúszoboszló), Fazekas Sándor (Tatabánya), Goór Gábor (Nagykanizsa), Hegedüs Zsuzsanna (Pilisvörösvár), Kis Sára Eszter, Dr. Nagy Sándor, Németh Márta, Dr. Peller György (Pilisvörösvár), Pohner László (Tatabánya), Salvai Ádám, Dr. Sümeghy László, Szakáll Norbert (Balatonfüred), Szegedy-Maszák Blanka – gyakornok, Trojkó Ildikó.
Nálunk nincs központi utasítás. hogy kire kell szavazni! Egyedül a szerkesztőségünkben dolgozó hat magyar jazzmuzsikust kértem meg, hogy ne szavazzanak magukra! Igaz, ők nem is olyanok!
A pontszámokon ne csodálkozzanak… Történt ugyanis, hogy az első Szerkesztőségi Szavazólista megjelenése óta Fazekas Sándor rágta a fülemet, hogy ne csak egyre lehessen szavazni. Most ki tudja miért, belementem ebbe. A szerkesztőség tagjai nem értették körlevelemet (vagy nem akarták érteni…) és csak kilencen (köztük én is!) szavaztak kategóriánként az első három helyezettre, tizenegyen maradtak a régi módszernél!
Ez az év hozott két kiemelkedően szomorú eseményt is: meghalt Szakcsi Lakatos Béla és Kiss Zoltán Hagyma. Mivel Hagyma „road” volt, nem zenész, így rá nem lehetett szavazni. Viszont annak nagyon örülök, hogy szerkesztőségünk tagjai annyi szavazatot adtak le Szakcsira, hogy két kategóriában is első lett!
És annak is nagyon örülök, hogy a fiatalok erőteljesen előre törtek idén, vagy azt is mondhatnám „átvették a hatalmat”! Arra pedig külön büszke vagyok, hogy két felfedezettem is tarolt. Nagy Emma (1998) -akit 2018 januárjában fedeztem fel- négy kategóriában győzött, Oláh Krisztián (1995) -akit 12 éves korában léptettem fel először a Jazz a Márványteremben sorozatomban- pedig szintén négy kategóriában nyert, ebből egyben saját jogán (Az év hangszerelője), háromban pedig a Nagy Emma Quintet tagjaként!