JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Lemezpolc kritika:
Ágoston Béla - Sound the Watch

Ágoston Béla: Sound the Watch 2018. április 04., Bereczki Bálint

goston-quartet-sound-the-watch.jpg

Ágoston Quartet – Sound the Watch (Ágoston Béla JazzYear 12/9) (Hunnia Records)


JazzYear – ezzel a címmel jött ki Ágoston Béla anyaga a Hunnia Records gondozásában. Nem is akármilyen anyagról van szó: 12 online lemez jelent meg sorozatszerűen a 2017-es évben, amelyek Ágoston és a jazz kapcsolatát hivatottak reprezentálni, 12 szemszögből. A nagyszabású vállalkozás betekintést enged a Zeneközelítő különleges világába, vagy inkább világaiba: duótól a trión át a szaxofon-kvartettig; koncertanyagoktól a stúdiólemezekig; etno-jazztől a feldolgozás és a némafilmzenén át a kamarakompozíciókig. Ágoston Béla utóbbi tíz évének legerősebb pillanatai, rengeteg fantasztikus zenésztárssal, barangolás a jazz lakott és lakatlan szigetein - ezt kínálja a sorozat, ami azoknak is rejteget meglepetéseket, akik jól ismerik a muzsikus eddigi munkásságát. Vagy annak a jazz-szeletét.

Klasszikus kvártett: a jazzkedvelő ember hajlamos John Coltrane legizgalmasabb kombójára gondolni ezen szavak hallatán. Ágoston Béla klasszikus kvartettje is a Coltrane-i örökségből inspirálódik, hangzásában ezt a világot viszi tovább. A táptalaj sok esetben itt is a népzene, azonban annak hangsúlyos instrumentumainak elhagyásával. Szaxofon (meg egy kis hulu), zongora, bőgő és dobok: Béla ás társai (Hock Ernő, Blaho Attila, Jeszenszky György) ezekből hozzák ki a maximumot, egy három koncerten (Rádió Márványterem, Pardubice Divaldo, Debreceni Jazz Napok) rögzített, ízig-vérig jazzalbumon (a szó klasszikus értelmében). A felvételek 2006 és 2008 között készültek.

A nyitó „Jazztarisznya” egy vérpezsdítő swinges téma, hard-bop a javából, Blahó remekel benne. Szuper kezdés, szinte belesodorja a hallgatót az anyagba, ami a „Kecskecsapás”-sal folytatódik, ez már dudanóta-bop. A „Megmutatott Rét” című kompozíció ismerős lehet a Küntett lemezről (Folking), érdekes ebben a hangszerelésben hallani a gyönyörű balladát, ami semmi sem veszített a szépségéből. A lemez egyértelmű csúcspontja a több mint húsz perces „Toronyzenész álma”. Szóló tárogatótémával nyit, aminek kedves csengése egy őrült tempójú swingbe fullad, majd teljesen lecsendesül, hogy előkészítse a terepet Ágoston és Hock free párbeszédeinek, amikre Béla halandzsa nótázása teszi fel a koronát. Az „Idd” egy aszimmetrikus folk-groteszk, a záró „Gyertyafénynél szövik a lent” pedig újra megidézi Coltrane négyesét hangzásban, a magyar etno tükrében.

A sorozat kilencedik darabja azoknak a jazzereknek (is) szól, akik a hatvanas évek hard-bopjának rajongói. Kevésbé kísérletezőbb a korábbi lemezeknél, de egy új módjára világít rá az ágostoni jazz-közelítésnek.

1. JAZZTARISZNYA – JAZZ IN THE FOLK-PACK 12:52

2. KECSKECSAPÁS – GOAT ROAD 8:05

3. MEGMUTATOTT  RÉT – PREMONTREI 8:18

4. A TORONYZENÉSZ ÁLMA – TO SOUND THE WATCH 23:12

5. GÓLYAKELEPSZÓ – STORK STORY 5:28

6. IDD – DRINK 5:38

7. GYERTYAFÉNYNÉL SZÖVIK A LENT – WEAVING FLAX BY THE CANDLELIGHT 12:16



Vissza a lemezhez