JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
Nexus LineUp: Fragments2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Lemezpolc kritika:
Ágoston Béla - Summaya

Ágoston Béla: Summaya 2018. május 10., Bereczki Bálint

knutdut-men-summaya.jpg

Knutdut Men – Summaya (Ágoston Béla JazzYear 12/11) (Hunnia Records)


JazzYear – ezzel a címmel jött ki Ágoston Béla anyaga a Hunnia Records gondozásában. Nem is akármilyen anyagról van szó: 12 online lemez jelent meg sorozatszerűen a 2017-es évben, amelyek Ágoston és a jazz kapcsolatát hivatottak reprezentálni, 12 szemszögből. A nagyszabású vállalkozás betekintést enged a Zeneközelítő különleges világába, vagy inkább világaiba: duótól a trión át a szaxofon-kvartettig; koncertanyagoktól a stúdiólemezekig; etno-jazztől a feldolgozás és a némafilmzenén át a kamarakompozíciókig. Ágoston Béla utóbbi tíz évének legerősebb pillanatai, rengeteg fantasztikus zenésztárssal, barangolás a jazz lakott és lakatlan szigetein - ezt kínálja a sorozat, ami azoknak is rejteget meglepetéseket, akik jól ismerik a muzsikus eddigi munkásságát. Vagy annak a jazz-szeletét.

A JazzYear sorozat utolsó előtti darabja, ami egyben az egyik legaktuálisabb is, a Knutdut Men második lemeze, amely a „Summaya” címet kapta. A kilenc stúdiófelvétel annak a folyamatnak a summája, melyen az „Dunno” elkészítése óta a kvintett átment, és amely során új ízeket kóstolgattak, de a fundamentumokban megmaradtak a korábbi világukban, ami a nagy mesterek (Coltrane, Braxton, Shepp) örökségén alapul. Továbbra is titok marad, hogy mit nem tudnak, és nyilvánvalóvá vált, hogy mennyire tudnak újat mutatni. Ágoston Béla (szaxofonok), Murányi Ákos (altszaxofon), Pengő Csaba (bőgő) és Hárságyi Péter (dob) négyes fogata az új korong tanulsága szerint is megtartotta vezető pozícióját a legjobb modern jazzbandák mezőnyében.

Az előző lemezhez képest kevésbe free a „Summaya”, nyakatekertség viszont bőven akad. Az „Ogreculture” aszimmetrikus témájára kígyóként tekerednek rá a glissonic glisszandói, a fonalat Pengő bőgőszólója viszi tovább. A „Sunset” szaxofonriffje kromatikusan mozog fel és alá, belefut egy laza swingelésbe, hogy átadja a helyét Ágoston szopránjának, aztán lassabb funkká szelídül, hogy visszatérjen. Rövid, free-kitérő után („Uchilled”) jön az „Inclusion/Ék”, ahol főszerepet kap Ágoston és Murányi párbeszéde, ami humoros szörf-rock témában teljesedik ki, a régi idők r&b szaxofon-soundja megidézésével.  A „Pandalyos” egy lassabb szösszenet, szintén párbeszéd építkezésű, míg a „Wake Up” blues-alapú - kerülve a domináns hangzatot - érdekes tétel. Az „Azaze” a lemez legerősebb pontja, a Knutdut Men esszenciája, megmutatja, hogyan jutnak el egy egyszerű vázlatból, eszmecsere alapú improvizációk segítségével a hétnyolcados csúcsra, változatos zenei ívek bejárásával. A befejező track, a koncerteken gyakran felcsendülő Dave Holland darab a „Conference of the Birds”.

Friss, fantáziadús és humoros az új Knutdut Men album, az első méltó utódja, jelenleg az ágostoni jazzvilág sereghajtója, modernség és tradíció összefogója. Várjuk a folytatás folytatását!


Ogreculture

Sunset

Unchilled

Inclusion

Pandalyos

Wake Up!

Natuj

Azazé

Conference of the BirdsVissza a lemezhez