JazzMa

Friss Hírek

Nagy Emma: Synced2022. május 14.
Makovics Dénes 60!2022. május 12.
XV. BODAJKI JAZZ TÁBOR2022. március 22.

Lemezpolc kritika:
Borbély Mihály - Polygon

Borbély Mihály: Polygon 2016. április 14., Gáspár Károly

borbely-mihaly-polygon.jpg

Borbély Mihály - Polygon (Fonó)


„Kaval, fujara, és egyéb ínyencfalatok”


Február 11-én jelent meg legutóbbi értekezésem a JazzMa.hu-n Borbély Mihály fémjelezte album kapcsán. Akkor a Kossuth-díjas szaxofonművész quartettjének „Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére” című albumát volt szerencsém nagyító alá helyezni. No de az „energiabomba” Borbély Misi máris új anyaggal jelentkezett, méghozzá a „Polygon”-nal, mely egy 2015 szeptemberében, a Fonó Budai Zeneházban adott koncert felvétele. Ezúttal is négytagú zenekart hozott létre, azonban már a felállás is sejteti: itt bizony a folkos vonal felé mozdulás esete forog fenn. (Sikerült „rendőrösen” fogalmaznom, pedig nem tiltja a törvény, hogy bárki ilyen jellegű bandát alapítson. Bár, ahogy most belegondolok, néhány -egyéb- world music anyag esetében azé’ járhatna egy kis bünti...) Szóval, Borbély partnerei voltak: a bolgár Theodosii Spassov (magyarul: Teodoszij Szapaszov), aki -egy a balkánon és kelet-európában is honos- fúvóshangszeren, a kaval-on játszik, továbbá Lukács Miklós cimbalmos és Dés András ütőhangszeres. Azt gondolom, a művészek nevének olvasása után biztosak lehetünk abban, hogy a Tőlük megszokott, világszínvonalú zene fogja kényeztetni füleinket.

Picit előre szaladtam -egyenesen a konklúzió felé- (annyira jó érzés ilyen idegen és nehezen kiejthető szavakat bepötyögni billentyűzetembe, valahogy „inteligencsebbnek” tűnik az ember...), úgyhogy ismerjük meg előbb, milyen dalok hangoznak el a Polygon”-on. Az összesen nyolc számot tartalmazó CD-n, két Borbély („Momo”, „Az utolsó kérdés/ Tha Last Question”), és két Spassov kompozíció mellett („Kacsaleves/Duckling Soup”, „Yafo Hop”), Lukács Miklós munkája, „Az első válasz/The 1st Answer”, és Dés András „A fű zöldebb...”/The Grass is Greener...” című száma is felcsendül.  Ezeken kívül a „Pásztorok/Shepherds” -Borbély és Spassov műve-, illetve a quartett közös szerzeménye, „A 227.nap/The 227th Day” hangzik el.

Balkáni és közel-keleti kirándulásra hívnak minket Borbélyék a „Polygon” által. Persze mindezt jobbnál-jobb improvizációkkal fűszerezik, bravúrosan megoldva a nehéz feladatot: megtartani a dalok jellegét, ízét, és ehhez igazítani a rögtönzéseket. Természetesen Misinek, Theodosii-nak, Mikinek és Andrisnak ez a világ legtermészetesebb dolga, hiszen tudásuk, és ilyen jellegű zenék terén szerzett tapasztalatuk, mindig a jó útra tereli Őket, a mi nagy örömünkre!

Jó szokásához híven, Borbély Mihály erre a koncertre is tekintélyes hangszerparkkal érkezett. Ezúttal szopránszaxofonon, tárogatón, klarinéton, basszusklarinéton, és egy nagyméretű szlovák furulyán, a fujara-n varázsolt. Mindig, minden alkalommal elbűvöli a Közönséget tálentumával, alázatával, humánumával. Borbélyról gyakran eszembe jut az a régi zenész szófordulat, hogy „szeretem, tisztelem-becsülöm, emberileg, zeneileg”. Ezt a mi generációnk némi éllel, malíciával szokta emlegetni, picit „húzva” az idősebbeket, de Misi esetében komolyan és őszintén megáll a fenti mondás. Példakép mindannyiunk számára, legyen szó muzsikáról, vagy az élet egyéb dolgairól. Így hát, mi mással fejezhetném be, mint, hogy jó szívvel ajánlom mindenki figyelmébe Borbély Mihály új korongját, a „Polygon”-t!


Borbély Mihály: Polygon (Fonó 2016)

1. Kacsaleves/Duckling Soup

2. A fű zöldebb.../The Grass is Greener...

3. Pásztorok/Shepherds

4. Momo

5. Az utolsó kérdés/The Last Question

6. Az első válasz/The 1st Answer

7. Yafo Hop

8. A 227. nap/The 227st Day


Borbély Mihály – szopránszaxofon

Theodosii Spassov – kaval

Lukács Miklós – cimbalom

Dés András – ütőhangszerek


Vissza a lemezhez