JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2021. szeptember 19.
Ronee (Hervoly Renáta): Wake2021. szeptember 19.
Chameleon Jazz Band Acoustic2021. szeptember 18.
Bágyi Balázs: Satie in Jazz2021. szeptember 17.
A Jazzrael Spanyolországban2021. szeptember 12.
Cyrille, Andrew: The News2021. szeptember 10.
Varga Dániel: Solar Crisis2021. szeptember 09.
Victor Wooten (1964)2021. szeptember 06.

Lemezpolc kritika:
Budapest Jazz Orchestra - Az utca napos oldalán

Budapest Jazz Orchestra: Az utca napos oldalán 2015. december 28., Gáspár Károly

budapest-jazz-orchestra-az-utca-napos-oldalan.jpg

Budapest Jazz Orchestra - Az utca napos oldalán (BJO Records)


„A jazz magyarul”

Második alkalommal van szerencsém a Budapest Jazz Orchestra (BJO) által fémjelzett lemezről írni. Februárban értekeztem az „Aki autón járni óhajt” címet viselő albumról, most -december végén- itt a friss, új korong, mely „Az utca napos oldalán” nevet kapta a keresztségben.

A nagyszerű bigband ezúttal amerikai örökzöldeket dolgozott fel. Ez önmagában véve nem vóna akkora dobás, no de mikor halljuk magyar szöveggel előadva -többek között- a „Misty”-t, a „Night and Day”-t, vagy épp a „Georgia on My Mind”-ot? Ugye, hogy ritkán!

Az előző CD-n is szereplő, négy nagyszerű énekes újra feltűnik, és a Tőlük megszokott világszínvonalon küldik felénk hangszálaik ajándékait, még Karácsony után is. Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel és Mujahid Zoltán. Ők a BJO vokális szekciójának tagjai. Zenei tudásuk, intelligenciájuk mellett, számomra a leginkább vonzó dolog az az elegancia, könnyedség, ahogyan interpretálják a jól ismert dalokat. Minden erőltetettség, egyetlen stílusidegen hajlítás nélkül nyújtják át nekünk a melódiákat. Annyit tesznek és/vagy vesznek el belőlük, amennyit kell, ahogyan a jóízlés és a jazz íratlan szabályai megkövetelik azt.

Az „Aki autón járni óhajt” kapcsán már megfogalmaztam, és most újra hangot kell adjak azon véleményemnek, hogy a BJO vezetője, Kollmann Gábor szaxofonos emberfeletti munkát végez. Egyben tartani, jobbnál jobb produkciókkal előrukkolni, menedzselni egy bigband-et bizony nem könnyű feladat, de Gabi -valami hihetetlen energiával- kiválóan oldja meg a feladatot, és Európa egyik vezető nagyzenekarává tette a Budapest Jazz Orchestra-t. Persze köszönhető ez -természetesen- a fantasztikus muzsikusoknak is, akik alkotják a bandát. Többségükkel volt és van szerencsém játszani, tehát testközelből megfigyelhettem milyen profik és lelkiismeretesek. Például a dobos Serei Dániel hihetetlenül gyorsan illeszkedett be, alapkövévé válva a BJO-nak, pedig egy igen nehéz örökséget kellett átvennie zeneileg és érzelmileg egyaránt. A tragikusan fiatalon elhunyt Mohay András után ült a „cájghoz”, és méltó utódjává vált.

Akárhogy vizslattam a külső és belső borítót, nem találtam feltüntetve, hogy ki/kik készítették a hangszereléseket. Nos, bárki/bárkik voltak maximális respect Nekik! Nem kell a nagy „Amerika imádat”, de a jazz esetében mégis csak örök viszonyítási alap az „Újvilág”. Nyugodtan kijelenthetem: az „arrange”-ok a tengeren túlon is megállnák helyüket! Yeah!

Bigband-ek esetében az összhangzásra szoktam leginkább figyelni. „Együtt szól” a zenekar, vagy amolyan lötyögős? Szép telt, vagy silány, vékonyka „sound”-ot produkál? A BJO bizony minden általam fontosnak tartott, előbb említett kritériumnak magasan megfelel! Gyönyörűen szólalnak meg a harmóniák, „ülnek” a ritmusok.

Azt mondják az a jó swing jazz zene, melyre akár táncolni is lehet. A Budapest Jazz Orchestra „Az utca napos oldalán” című anyaga abszolút alapja lehet egy elegáns táncos party-nak, amellett, hogy igazi, hamisítatlan JAZZ!


Budapest Jazz Orchestra: Az utca napos oldalán (BJO Records 2015)

1. Még ma éjjel boldoggá tehetsz – I Can’t Give You Anything but Love

2. Míg a napfény mosolyg rád – On the Sunny Side of the Street

3. Nézz reám - Misty

4. Bicska Maxi - Mack the Knife

5. Nap és éj - Night and Day

6. Világos tény – Our Love Is Here to Stay

7. Van, aki vár rám – Somebody Loves Me

8. Georgia – Georgia on My Mind

9. Szebbet, mint a szemed – Cheek to Cheek

10. Bűvölő a ritmus – Fascinating Rhythm

11. Amikor átölellek - Embreaceable You

12. Chattanooga Choo Choo


Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel, Mujahid Zoltán – ének

Kollmann Gábor, Dennert Árpád, Csejtei Ákos, Zana Zoltán, Varga György – szaxofonok

Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos, Nagy Viktor Dániel, Abbas Murad – harsonák

Tulkán Péter, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs – trombiták

Juhász Attila – zongora

Birta Miklós - gitár

Hárs Viktor - bőgő, basszusgitár

Serei Dániel – dob


Vissza a lemezhez