JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Dés András - Unimportant Things

Dés András: Unimportant Things 2024. április 28., Dr. Nagy Sándor

des-andras-quartet-unimportant-things.jpg

Dés András Quartet - Unimportant Things (BMC Records, 2024)


Négy évvel ezelőtt volt szerencsém értékelni Dés András - szintén quartet formációval készült - einschließlich című nagyszerű albumát. A tagok közül csak a gitáros Fenyvesi Márton “maradt meg”, a további két (osztrák) muzsikus az Unimportant Things-en a trombitás Martin Eberle és a zongorista Philipp Nykrin.

A lemez - Dés András hatodik önálló alkotása - kapcsán készült egy rövid riportfilm a négyest vezető ütőhangszeressel, amelyben betekintést nyerhetünk a kulisszák mögé is, valamint hallhatjuk a muzsikus gondolatait új művéről.

Idézetek az említett interjúból: (a zenekar a szerzemények között rögtönöz) “…ami olyan, mint az élet…amikor improvizálunk, akkor már bizonyos dolgok (meg)történtek, annak folyományaként meséljük tovább a történetet, de úgy, hogy tudjuk, valamerre megyünk, és a vége a következő számba kell, hogy vezessen.”

És ami még nagyon fontos: “…sose írtam számokat ilyen fokú szabadsággal… egészen furcsa ötletek is jöttek…voltam elég bátor és szabad, hogy azt kibontsam.”

Az album felépítése (is) rendhagyó: a nyolc megkomponált részt négy (rövid) kollektív improvizáció (“Open Space I-IV.) köti össze - és ez szó szerint értendő: nincs szünet a tételek között, sőt: a megkezdett gondolat (valóban) folytatódik.

A csendes (“Silent Part”) bevezetőt felváltva követik a rögtönzött és “leírt” szakaszok - majd az utolsó darabok végén, zárásként elgondolkodhatunk azon, hogy miért is ne hagyjuk figyelmen kívül a néha jelentéktelennek hitt dolgokat. Ez utóbbi “vallomás” DA szüleinek szól - elsősorban.

Eberle új színeket-hangokat hoz; Nykrin tudása, virtuozitása előbbre viszi az “eseményeket”; Fenyvesi jelenléte meghatározó (nekem különösen aláfestései tetszenek); Dés (A.) játéka, kompozíciói, uralkodás nélküli irányítása, vezetése példaértékű. Mind a négyen remek szólisták, és zenésztársaik kíséretében is jeleskednek.

Egységes, (remek)mű az Unimportant Things. “désa” - és a “többiek” új utakra viszik a hallgatót (a kortárs muzsika világába) - ajánlom végigjárni!

1. Silent Part

2. Open Space I.

3. Complicated Souls

4. Open Space II.

5. 3rd Song

6. Open Space III.

7. Did Anything Happen?

8. Open Space IV.

9. Gingerbread Prospect

10. Das Neue Vorbei

11. Much More Obsessed

12. Unimportant Things (for My Parents)

Martin Eberle - trombita

Philipp Nykrin - zongora

Fenyvesi Márton - gitár

Dés András - ütőhangszerek


Vissza a lemezhez