JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Gáspár Károly - The Outsider

Gáspár Károly: The Outsider 2017. február 06., Dr. Nagy Sándor

gaspar-karoly-trio-the-outsider.jpg

Gáspár Károly Trio - The Outsider (Hunnia Records)


A tavaly augusztusban felvett CD-n nyolc Gáspár és egy Horváth Jenő szerzemény található. És a jazz alaptriója: zongora-bőgő-dob.
Egy szám kivételével lírai, lassú-, vagy középtempójú darabokat hallunk - ez nem véletlen: G. K. (1976) még 1998-ban a Bartók Rádió által szervezett Füsti Balogh Gábor Jazz Zongoraversenyen „A legjobb ballada-játékos” díját nyerte.
Budapestiek előnyben: aki járt már a Jedermann-ban, az iF-ben, az Opus-ban, vagy a BJC-ben (fővárosi jazz-klubok) - nem "kerülhette el" a szimpatikus, szerény zongoristát. Talán hihetetlen, de ez az első saját neve alatt megjelent lemeze, amely csak egy-két napja "létezik".
A "nem budapestiek" évek óta olvashatják honlapunkon nagyszerű kritikáit - de talán nem is így a legjobb. Inkább az aktuális CD "ürügyén elmondott" jóindulatú, okos és szellemes bölcsességeit – utóbbi kifejezést szó szerint kell érteni...
"Kívülálló" (The Outsider) - hmm... Talán Ő érzi így - vagy csak vicc? Szerény véleményem szerint: néhány nagyhangú "kollégája" példát vehetne Róla. Mert a (jazz) zene iránti alázata, a zenésztársak felé irányuló figyelme - de inkább abbahagyom, mert gyanússá válok...
Forogjon a CD.
"Az utolsó esély" - könnyed nyitó darab. Semmi görcsös erőlködés - és ez az egész lemezre is igaz. (Eszembe jutott az amerikai trombitás, Roy Hargrove "Nothing Serious" című CD-je: elsősorban a beszédes címe miatt - de abszolút jó értelemben.)
Az ünnepélyes hangulatú "Moments from Our Love" után a "Fairy Language" ringat szépen, kellemesen - már "ott vagyunk", átvettük az album ritmusát.
Az egyetlen lendületes "Loading" free-be hajló "burjánzása" nem "esik szét", bár egy kicsit "kilóg a sorból" - de "belefér".
Számomra a "One for B. E." a csúcs: érezhető a tisztelet a nagy előd, minden idők egyik legnagyobb zongoristája, Bill Evans iránt – gyönyörű alkotás.
A népdalra emlékeztető témájú "Medicinal Spring" bőgő- és zongoraszólója is a lemez legszebb pillanatai közé tartozik.
Remélem, hogy a "Tudnod kell" célhoz ér...
Aztán: "Egyedül az esőben" - fájdalmas ballada, nekem a másik csúcspont - mindhárom muzsikusnak testhezálló. (Itt jegyezném meg: Horváth Balázs és Varga Bendegúz is végig szép "munkát végzett".)
A záró Horváth Jenő dallam tökéletesen illeszkedik az albumhoz.
Egy érzékeny, érzelmes ember vallomásai - jazz-ben elbeszélve – ez lehetne Gáspár Károly "The Outsider" című CD-jének "reklám-szövege". Hogy a kiváló zongoristának miért kellett "ennyit" várnia egy önálló lemezre? Ne tőlem kérdezzék...
(Kedves Karcsi! Gratulálok - és nagyon örülök, hogy végre otthon is "hallgathatlak"!)

1. The Last Chance
2. Moments from Our Love
3. Fairy Language
4. Loading
5. One for B. E.
6. Medicinal Spring
7. Tudnod kell
8. Alone in the Rain
9. Ma este nem gondoltam rád

Gáspár Károly - zongora
Horváth Balázs - bőgő
Varga Bendegúz - dob


Vissza a lemezhez