JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
László Attila - Good Luck

László Attila: Good Luck 2022. szeptember 09., Gáspár Károly

laszlo-attila-fusion-circus-good-luck.jpg

László Attila - Good Luck (Beagle Beat Records)

„Szerencsés, aki hallja!”

László Attila évtizedek óta a hazai jazzélet ékköve, aki produkcióival beragyogja a műfaj fórumait. A zseniális gitáros, zeneszerző, pedagógus most legújabb zenekarával, a László Attila Fusion Circus-szel készített albumot, „Good Luck” címmel.

A formációt nyugodtan nevezhetjük „all stars” csapatnak, hiszen a több generációt felvonultató együttesben László Attila partnerei: „Soso” Lakatos Sándor (szaxofon), Pecze Balázs (trombita), Csapó Krisztián (harsona), Nagy János „Yancha” (zongora, billentyűs hangszerek), Lattmann Béla (basszusgitár), és Zombori Attila (dob).

A korongon közreműködő vendégművészek szintén a „supreme” kategóriát képviselik; Brenka énekel a „Kinyílik az égbolt” című dalban (szöveg: Hujber Szabolcs), Kunovics Kati pedig vokálozik, és Borlai Gergő dobol a „Waterloo”-ban.

A lemezen felcsendülő kilenc László Attila kompozíciót stúdióban és koncerteken rögzítették, így állt össze a „Good Luck” nagyszerű repertoárja.

A „Kinyílik az égbolt” kivételével korábbi anyagokon már hallhattuk a számokat, de Attila a fúvósokkal kiegészült apparátusra újrahangszerelte azokat, a mai kor -jó értelemben véve- trendi „sound”-jának megfelelően. Ugyanakkor az „arrange”-ok -nagy örömömre- felidézik a mainstream vonulat klasszikus bigbandjeinek fantasztikus megszólalását is.

A „Good Luck” ékes bizonyíték arra, hogy kiváló kompozíciók minden érában megállják a helyüket. Ami például anno a legendás Things együttes előadásában „robbantott”, most szintén megteszi ezt, és igaz ez minden szerzeményre, no meg azok hangszerelésére.

Attila -mint mindig- csúcsformában játszik. Virtuozitás és hatalmas szív-lélek kéz a kézben járnak általa a gitáron. Rendkívüli képességei közé tartozik, hogy a fúziós zene területein is -a „dögösség”, a lüktető „groove”-ok mellett- megtudja mutatni a muzsika szépségét, szenzitivitását.

Természetesen ugyanez elmondható jobbnál-jobb társairól, akik alázattal, hatalmas koncentrációval, ugyanakkor könnyedén, lazán, „cool” módon, élvezve a muzsikálás minden pillanatát játszanak.

Azt gondolom, az állandó megújulás és a maradandó értékek megőrzése jegyében született „Good Luck” kötelező darab minden jazzkedvelő polcán.


László Attila Fusion Circus: Good Luck (Beagle Beat Records 2022)

1. My Village

2. GT

3. Good Luck

4. Tale from the Waltz

5. Downhill

6. It’s Allready That

7. The Only One

8. Kinyílik az égbolt

9. Waterloo


László Attila – gitár, ének (8)

„Soso” Lakatos Sándor – szaxofon

Pecze Balázs – trombita

Csapó Krisztián – harsona

Nagy János „Yancha” – zongora, billentyűs hangszerek

Lattmann Béla – basszusgitár

Zombori Attila – dob

Brenka – ének (8)

Kunovics Kati – vokál (8)

Borlai Gergő – dob (9)


Vissza a lemezhez