JazzMa

Friss Hírek

Lage, Julian: Squint2021. június 19.
Frankie Látó 50!2021. június 10.

Lemezpolc kritika:
Modern Art Orchestra - Dedications

Modern Art Orchestra: Dedications 2021. június 01., Maloschik Róbert

modern-art-orchestra-plays-kornel-fekete-kovacs-dedications.jpg

Modern Art Orchestra Plays Kornél Fekete-Kovács - Dedications


A hazai jazz élet egyik legizgalmasabb projektje, a Modern Art Orchestra tavaly egy újabb különleges kiadvánnyal jelentkezett. A Fekete-Kovács Kornél által vezetett csoport a művészeti vezető darabjait adja elő a tárgyalt albumon, melynek címe is beszédes: „Dedications”. A MAO-hoz híven pedig újfent nemcsak a zenei megszólalás, de a magával hordozott tartalom is figyelemreméltó.

A „Dedications” valójában tíz ajánlást rejt magában, ám ezek a megszokott formától is eltérőek. Érdekesség, hogy a lemezen olyan nevek is hallhatóak szóló közben, mint Benny Golson, David Liebman, Bob Mintzer, Sherry Williams, vagy Tony Lakatos.

Fekete-Kovács Kornélra és a MAO-ra egyébként sem jellemző az, hogy egyszerűen lemásolnak korábbi mintákat. A zenekar elindításának pillanatától folyamatos jellemző a kísérletezés, korábbi megjelenéseik jó példák erre, mint például Purcell operájának, a Tündérkirálynőnek jazz-parafrázisa, vagy amikor Bartók „Tizenöt magyar parasztdal” című ciklusát közelítették meg jazz, elektronikus és kortárs klasszikus hangzás irányából (hívja fel a figyelmünket a lemezhez kapott kisfüzet is).

Ebből megtudhatjuk, hogy a „Dedications” ötlete már 2005-ben megszületett. Most, 16 évvel később pedig valósággá vált ez a jazzszvit, ami emberi életszakaszokon, stílustörténeti korszakokon és kontinenseken ível át. A belső borítóból megtudhatjuk, hogy a felvételek öt különböző helyszínen, illetve alkalommal készültek: rögzítettek dalokat a 2016-os Művészetek Völgye két különböző napján, a BMC stúdiójában 2015-ben, a SuperSize stúdiójában 2016-ban, illetve egy 2015-ös, Zeneakadémián tartott koncertbe is belehallgathatunk ily módon.

A lemezen többszörösen találkozhatunk a Modern Art Orchestrára oly jellemző kreatív, komplex és izgalmas nagyzenekari hangszerelésekkel. Kiváló egyéni produkciók követik egymást folyamatosan, amihez társul a kifogástalan minőségű zenekari hangzás. Hibátlanul épülnek fel a dalok, szépen kidolgozva, gazdagon alakítva és váratlan váltásokkal teletűzdelve. Az improvizációk pedig szintúgy kiválóak, ahogyan azt ezektől a zenészektől már megszokhattuk. A „Dedications” egy újabb remek példa arra, hogy miért olyan jelentős hazai produkció a Modern Art Orchestra.


Modern Art Orchestra Plays Kornél Fekete-Kovács: Dedications (Tom-Tom Records, 2020)

  1. Overtureed
  2. Shake Up the Band
  3. Mr. J. G.
  4. Flames of Blue
  5. We Have Matt
  6. Fingerprints
  7. Full Moon
  8. Union 135
  9. Under the Waterfalls
  10. Mr. Hyde

Vissza a lemezhez