JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. szeptember 17.
Jazz-burger a Meseházban2019. szeptember 17.
BEG SZEZONNYITÓ2019. szeptember 15.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.
Vörös Niki: Left Alone2019. szeptember 14.
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN2019. szeptember 10.
Klemm, Adam: Instant Pleasure2019. szeptember 09.
A VILÁG ZENÉJE2019. szeptember 08.
Davis, Miles: Rubberband2019. szeptember 05.
METHENY A KÖBÖN2019. szeptember 02.

Lemezpolc kritika:
Oláh Szabolcs - Crystal Brook

Oláh Szabolcs: Crystal Brook 2019. július 25., Gáspár Károly

olah-szabolcs-crystal-brook.jpg

Oláh Szabolcs - Crystal Brook (Szerzői kiadás)


„Jófiú”

Oláh Szabolcs (1982) által fémjelzett albumról legutóbb 2017 szeptemberében volt szerencsém értekezni, természetesen itt, a JazzMa.hu oldalain. Akkor a Cseke Gáborral közösen készített duó lemez, a „Message from the Sun” kapcsán írtam le gondolataimat.

A nagyszerű gitáros, zeneszerző ezúttal ötödmagával vonult stúdióba, és rögzítették a „Crystal Brook” címet viselő anyagot, melynek hivatalos megjelenése szeptemberben lesz, de az interneten már a napokban hallhatóvá válik a produktum.

Szabolcs partnereit a középkorosztályhoz tartozó nagyágyúkból válogatta, hiszen Ávéd János szaxofonozik, Cseke Gábor zongorázik, Bögöthy Ádám bőgőzik és Csízi László dobol.

Elit alakulatról van szó, amely garantálja a magas minőséget; no de azért hallgassuk a CD-t!

A korongon kereken tíz dal hallható, ezek mindegyike Oláh munkája.

Alapvetően modern mainstream kategóriába sorolnám a lemezt, bár swinges lüktetésű szám nincsen rajta, de a kompozíciók szerkezete, és az improvizációk -hála Istennek!- erősen kötődnek a jazz fősodrásához.

Többségében „repülős”, ún. nyolcados darabokról és balladákról van szó. Ez a vonal jól és hitelesen tükrözi a kortárs vonulatot.

Szabolcs minden melódiájával történetet mesél. Viszont nem megy az elvont, „művészkedő”, álintellektuális, „jól fizető” világ irányába, mint ahogyan oly sokan teszik ezt itthon és külföldön egyaránt...

A gitáros „mer” gyönyörű, mesés és elgondolkoztató dallamokat lekottázni, aztán -kiváló társaival egyetemben- szívhez szólóan, ugyanakkor „dögösen” interpretálni azokat.

Azt gondolom, a „Crystal Brook” kiváló példa arra, igenis lehet úgy igazi modern, „korszerű” jazz lemezt készíteni manapság is, hogy az ne menjen erőltetetten (!) a pop, vagy folk zene felé.

Nem tudom, hogy az albumon nyolcadikként szereplő „Good Boy”-t magáról írta-e Szabolcs, mindenesetre nekem a legjobb értelemben vett „jófiúság” jut eszembe Róla. Rendkívül intelligens, halk szavú, kissé visszahúzódó, kiváló humorú ember, aki ezzel párhuzamban határozott és koncepciózus. Zenéjét és játékát is ezen nemes jellemzőkkel ruházza fel.

A „Crystal Brook” világszínvonalú anyag, melyet nagyon meg kell becsülnünk, és örvendjünk, hogy hazánkban ilyen szinten muzsikáló jazzisták élnek, alkotnak, mint Oláh Szabolcs és partnerei!


Oláh Szabolcs Quintet: Crystal Brook (Szerzői kiadás 2019)

1. Pearls

2. The Last Teardrop

3. Return to the Park

4. Never Again

5. Dawn Rider

6. Runaway

7. Crystal Brook

8. Good Boy

9. Unfolding Life

10. Lunar Muse


Oláh Szabolcs – gitár

Ávéd János – szaxofonok

Cseke Gábor – zongora

Bögöthy Ádám – bőgő

Csízi László – dobVissza a lemezhez