JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Palotai Csaba - Cabane Perchée

Palotai Csaba: Cabane Perchée 2021. május 11., Bereczki Bálint

palotai-csaba-steve-arguelles-cabane-perchee.jpg

Palotai Csaba, Steve Argüelles - Cabane Perchée (BMC Records)


Cabane Perchée – ezzel a címmel jelent meg Palotai Csaba gitáros legújabb anyaga a BMC gondozásában, amin Steve Argüelles londoni perkás működött közre. A lemez címe magyarul nagyjából lombkunyhót jelent, talán ezzel utal a minimalista setup mellett arra az ősi, profán hangulatra és zenei építkezésre, ami jellemzi az anyagból csorduló magával ragadó muzsikát.

Háromtól eltekintve a korongon átdolgozásokat hallhatunk, méghozzá Bartók Béla Mikrokozmoszának darabjaiból. Nem az első kísérlet ez a nagy zeneszerző felfedező kompozícióinak gitáros jazzes átültetésére, Párniczky András is csinálta már, teljesen más megközelítésből. Palotai viszont egészen újszerű perspektívából szemléli az anyagot.

A hangsúly itt a ritmizálásból fakadó őserőre került. A darabok úgy kelnek életre, mintha tényleg egy kis lomkunyhóban muzsikálnának afrikai zenészek azokon, ami éppen a kezük ügyébe akad. Az ütőhangszerek elhitetik velünk, hogy a természet erőinek megidézése céljából indulnak be a lábaink egy magunkból kikelő, vad táncra. Argüelles preparált akusztikus gitárja is elhozza a feelinget, azt a kort, amikor ezek a hangszerek egy teknőspáncélból és néhány sodort bélhúrból álltak. Palotai okosan és stílusosan hangszerelte át a kompozíciókat, melyek legtöbbször kétszólamú zongoradarabok eredetileg. Nem veszik el a Bartók által közvetíteni kívánt üzenet, ami a zenei univerzum kitágítását és könnyebb befogadását célozta meg, elsősorban gyerekek számára. A groove-os témák, befogadható, mégis elgondolkoztató dallamok, folkos fill-ek nagyjából ugyanoda vezetik a hallgatót, ahová a mester kívánta, hogy elinduljanak.

Tehát tegyük félre Bartókot és szabaduljon el a lábunk az őserő varázsára, vagy hallgassunk Bartókot egy egyéni megközelítésből. Rajtunk múlik.


Vissza a lemezhez