JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. december 01.
Benjamin, Lakecia: Phoenix2023. november 28.
NoSax NoClar: No Dåhïss2023. november 26.
Austin, Patti: For Ella 22023. november 20.
Jazz Grammy Nominees 20242023. november 19.

Lemezpolc kritika:
Pintér Zoltán - Breaktrough

Pintér Zoltán: Breaktrough 2023. január 21., Dr. Peller György

pinter-zoltan-kollmann-gabor-quartet-breaktrough.jpg

Pintér Zoltán & Kollmann Gábor Quartet – Breaktrough (Szerzői kiadás)


A Pintér Zoltán & Kollmann Gábor Quartet a Pege Aladár Quartet emlékére alakult, az akkori tagok közül Pintér Zoltán (zongora) és Kollmann Gábor (szaxofonok) a Pege Quartet tagja is volt a 2000-es évek elején. Kettőjük zenei tevékenysége egy jelentős szelete a magyar jazzéletnek, több oldalon lehetne felsorolni a formációkat, lemezeket, felvételeket, amelyekben közreműködtek-közreműködnek, illetve oktatóként is közismertek mindketten.

A most megjelent „Breaktroguh” című albumon a hazai bőgős tábor egyik legjobbja, a zseniális Orbán György játszik Pegéhez méltón a nagybőgőn, és a hasonlóan sokat foglalkoztatott, számtalan formációban közreműködő kiváló fiatal dobos, Richter Ambrus dobol. Eredetileg a Quartet tagja Pusztai Csaba dobos, de Ő más irányú elfoglaltsága miatt ennek a lemeznek a felvételén nem tudott közreműködni.

A Quartet saját bevallása szerint hangzásvilágával a Keith Jarrett & Jan Garbarek Quartet nyomdokába kíván lépni, ez teljes mértékben felfedezhető pl. a lemez címadó dalában is, azzal a különbséggel, hogy kevésbé hozza a kissé „hideg” ECM hangzást, sokkal inkább életvidám, örömzene jellegű, de hasonlóan virtuóz.

Maga a lemez anyaga igen változatos, nagyon jó hangulatú zene, egyes darabok kimondottan fülbemászók, ugyanakkor messzemenőkig szem előtt tartja a mainstream jazz és a bebop hagyományait. Pege Aladár nagyon sok féle műfajban mozgott otthonosan – a jazzen kívül a klasszikus zenében, de a jazz-rockban és a popban is –, így az albumon is felfedezhető időnként rockos, illetőleg popzenei hangzásvilág is. A virtuozitás mellett érzelmes darabok is szereplenek az albumon.

A lemez közel 50 perc hosszú, 10 számot tartalmaz:

1. Edge of the Circle

2. Breakthrough

3. Melancholy

4. On Distant Roads

5. Parallaxis

6. She’s Always with Me

7. Easy Bop

8. Waltz for Mari

9. Up to Five and No More

10. Optimistically

Mindenkinek kellemes zenehallgatást kívánok a lemezhez!


Vissza a lemezhez