JazzMa

Friss Hírek

Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Lemezpolc kritika:
Vörös Niki - Left Alone

Vörös Niki: Left Alone 2019. szeptember 14., Gáspár Károly

voros-niki-left-alone.jpg

Vörös Niki - Left Alone (Magánkiadás)


„Abbey-Niki tengely”

Abbey Lincoln (1930-2010) a vokális, sőt, az egyetemes jazz muzsika egyik legnagyobb alakja volt. Énekesnőként, dalszerzőként, szövegíróként egyaránt maradandót alkotott, hatalmas életművet hagyva maga után.

Érdekes adalék, hogy színésznőként is feltűnt a filmvásznon néhány alkalommal.

A hazai jazz szcéna kiválósága, Vörös Niki új albumát, a „Left Alone”-t Abbey Lincoln előtt tisztelegve készítette el quartetjével, és a vendégművészként közreműködő nagyszerű trombitással, Subicz Gáborral.

A csodálatos hanggal megáldott Niki zenekarában testvére, Vörös László zongorázik, Csuhaj Barna Tibor bőgőzik, és Jeszenszky György dobol. Elit alakulat ez a javából!

A korongon 9 dal csendül fel; hat Abbey Lincoln kompozíció mellett a „Long As You’re Living” (Julian Priester, Tommy Turrentine, Oscar Brown Jr.), a „Little Niles” (Randy Weston, Jon Hendricks), és a címadó „Left Alone” (Mal Waldron, Billie Holiday) hallható „play” gomb lenyomása után.

Ha Abbey Lincoln, természetesen nem maradhatott ki legismertebb darabja, a „Throw It Away” sem. Ezen dal esetében, és az egész „Left Alone”-ra vonatkoztatva el kell mondanom, hogy Niki semmiféle „copy”-ba nem ment bele. Sem hangszínben, technikában, vagy „time”-ban nem akart Abbey Lincoln imitátorrá válni. Saját, erős egyéniséggel és nagy tudással átitatott stílusában adja elő a számokat. Mindezt úgy, hogy Lincoln szellemiségét mégis felidézi méltóan és nagy tisztelettel.

A zenekar tagjai és a „guest star”, Subicz Gábor előtt is emelem kalapom, hiszen a szólistára maximálisan figyelve, alázatosan, ugyanakkor erővel-energiával telítődve játszanak az albumon.

Plusz értéke, különlegessége az anyagnak, hogy a dalok szövegei magyarul is olvashatók Kovács Árpád fordításában a CD-hez járó könyvecskében.

Nagy öröm olyan friss magyar lemezről értekezni, hírt adni, mint Vörös Niki „Left Alone”-ja, hiszen újra bebizonyosodott, hogy a hazai jazz teljes mértékben tartja a lépést a nemzetközi színvonallal!


Vörös Niki Quartet feat. Subicz Gábor: Left Alone – Songs from Abbey Lincoln...That Stayed with Me (Magánkiadás 2019)

1. Long As You’re Living

2. Should’ve Been

3. Being Me

4. Throw It Away

5. Little Niles

6. Down Here Below

7. Storywise

8. My Love Is You

9. Left Alone


Vörös Niki – ének

Subicz Gábor – trombita

Vörös László – zongora

Csuhaj Barna Tibor – bőgő

Jeszenszky György – dob


Vissza a lemezhez