JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Ferenc2021. május 11.
Ineffable: New Dimension2021. május 10.
Grencsó 65!2021. május 09.
Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.

Lemezpolc kritika:
Connick Jr., Harry - Alone with My Faith

Connick Jr., Harry: Alone with My Faith 2021. április 22., Gáspár Károly

harry-connick-jr-alone-with-my-faith.jpg

Harry Connick, Jr. - Alone with My Faith (Verve/Universal Hungary)


„Pandémia és Hit”

Legutóbb 2019 decemberében értekeztem Harry Connick, Jr. (1967) által fémjelzett albumról. Akkor a „True Love: A Celebration of Cole Porter” kapcsán írtam le gondolataimat. Most újra a sármos énekes, zongorista, zeneszerző, hangszerelő, és filmszínész produktuma érkezett hozzám Maloschik Róbert Főszerkesztő Úr jóvoltából, mely az „Alone with My Faith” címet kapta.

A CD borítójának belső oldalán olvasható szövegből kiderül, hogy a művészt a tavaly március óta tartó járvány, és annak minden következménye inspirálta, hogy új lemezén a hitéről tegyen tanúbizonyságot, olyan dalok révén, melyek szövege és hangulata ezt mutatja meg.

A korongon hat Connick, Jr. kompozíció csendül fel, szintén hat szám egyéb szerzők nevéhez fűződik, plusz egy tradicionális melódia is megszólal általa.

És csakis általa, hiszen ez egy szóló album, amelyen Harry Connick, Jr. -többek között- énekel, zongorázik, orgonál, szintetizátorozik, gitározik, szaxofonozik, és dobol, ráadásul a hangszereléseket is Ő készítette!

Úgy tűnik, mindig tud meglepetést okozni számomra Harry, hiszen az előző lemeze kapcsán ámuldoztam, milyen jól arranzsál nagyzenekarra, most pedig azon kaptam fel a fejem, hogy gyakorlatilag egy multiinstrumentalistát tisztelhetünk a személyében.

Az „Alone with My Faith” („Egyedül a hitemmel”) nem jazz lemez. Kétségtelen, hogy Harry Connick, Jr.-t jazzistaként tartjuk -joggal- számon, de ez az anyag gospel és/vagy keresztény-soul-pop muzsika, méghozzá a legjobbak közül.

Ezt erősíti, hogy a kiadásban a Verve mellett a Capitol Christian Music Group is szerepet vállalt.

Azt gondolom, Connick, Jr. sokunk nevében imádkozik és nyilatkozik meg a zene nyelvén a hitét tekintve, hiszen ebben a több mint egy éve tartó pokoli helyzetben jött rá sokunk, hogy bizony muszáj Isten felé fordulni.

Persze én, és úgy vélem, Harry sem akar a hittérítő szerepben tetszelegni, de azt gondolom, átvitt értelemben ez egy olyan „szitu” a világban, mint a zuhanó repülőgépen nincsen ateista effektus.

Harry Connick, Jr. hangja mit sem kopott, hangszeres tudása is top állapotban van, kisugárzása még mindig nagyon erős; szóval jó szívvel ajánlom az „Alone with My Faith”-t hívőknek, és nem hívőknek egyaránt!


Harry Connick, Jr.: Alone with My Faith (Verve 2021)

1. Alone with My Faith

2. Because He Lives

3. Be Not Afraid

4. Benevolent Man

5. Amazing Grace

6. The Old Rugged Cross

7. How Great Thou Art

8. God and My Gospel

9. Old Time Religion

10. All These Miracles

11. Look Who I Found

12. Thank You for Waiting (for Me)

13. Panis Angelicus


Harry Connick, Jr. – ének, zongora, orgona, szintetizátorok, szaxofon, gitár, dob, ütőhangszerek


Vissza a lemezhez