JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. augusztus 03.
Rejtvény – 2020 augusztus2020. augusztus 02.
Mi újság? - Tommy Vig2020. augusztus 02.
Heath, Jimmy: Love Letter2020. július 30.
Gold, Matt: Imagined Sky2020. július 27.
Szombat a Jedermannban2020. július 26.
JazzUp – Salvai Ádám2020. július 23.
Elek István 65!2020. július 17.

Lemezpolc kritika:
Hodge, Derrick - Color of Noize

Hodge, Derrick: Color of Noize 2020. július 02., Simády Béla

derrick-hodge-color-of-noize.jpg

Derrick Hodge  – Color of Noize (Blue Note/Universal Hungary - 2020.06.26.)


A Blue Note kiadó már hosszú évek óta helyet ad a mainstream jazz törekvések mellett a modern vonulatnak is. Érthető is a törekvés, hiszen minden kiadó szeretne az élen állni a lemezeladási listákon, az elsők között lenni az új arcok bemutatásában. Az elmúlt években a kiadó egyik favoritja, a Robert Glasper Experiment két Grammy-díjat kapott, mindkettőt R&B kategóriában. Derrick Hodge basszusgitáros így kétszeres díjnyertes, hiszen a tagja (volt) annak a zenekarnak. A sikereken felbuzdulva most a harmadik szóló albumát jelentette meg a Blue Note színeiben.

Új zenészeket válogatott, akik élőben rögzítették a felvételeket. Nehéz dolog ezekre a számokra jazz-ként tekinteni. Bár mindenhol ebben a kategóriában szerepel a lemez, igazából az egész koncepció a fekete fiatalokat igyekszik megtalálni közönségként. Persze a Blue Note kiadónak dolgozni olyan, mint az ECM-nek Európában, azaz vannak elvárások.

Hodge igyekszik a jazz és a hip-hop tábort is megragadni a zenével, és természetesen nyomot hagy az elképzeléseiben a Robert Galsper, Terence Blanchard, Kendrick Scott, Christian Scott, Terri Lyne Carrington mellett akár zenekari tagként, akár producerként eltöltött idő.

Az „old school” kedvelőinek be kell látni, hogy a jazz-nek van egy nagyon modern vonala, bármit utánozni tudó billentyűs hangszerekkel, lemezlovasokkal, „Auto-Tuned” énekhangokkal, extrém groove-okkal, kiemelkedő basszus futamokkal.  Nem hiszem, hogy ez a jövő, de a stílus térnyerése egyértelmű. Ennek egy ékes bizonyítékát hallgathatjuk meg Jahari Stampley és Michael Aaberg billentyűsök, Mike Mitchell és Justin Tyson dobosok, DJ Jahi Sundance lemezlovas, és a zenekarvezető Derrick Hodge basszusgitáros segítségével.

Tracklist:

1. The Cost (Derrick Hodge)

2. Not Right Now (Hodge)

3. Little Tone Poem (Hodge)

4. You Could Have Stayed (Hodge)

5. Color of Noize (Hodge)

6. 19 (Hodge)

7. Fall (Wayne Shorter)

8. Looking at You (Hodge)

9. Heartbeats (Hodge)

10. New Day (Hodge)

11. You Could Have Stayed feat. Jahari Stampley (Hodge)


Vissza a lemezhez