JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Jones, Jack - ARTWORK

Jones, Jack: ARTWORK 2023. november 06., Hegedüs Zsuzsanna

jack-jones-featuring-joey-defrancesco-artwork.jpg

Jack Jones featuring Joey DeFrancesco - ARTWORK (Cavalry Productions)


Megjelent 2023-07-14.

Balladisztikus hangzás, kissé melankolikus hangvétel, nyugalmas dallamok és szívbemarkoló slágerek.

Jack Jones legújabb albuma, az ARTWORK, Joey DeFrancesco közreműködésével egy, kifejezetten a mostani őszies hangulatra rímelő nagyszabású zenemű.

Az énekesek énekeseként számontartott kétszeres Grammy-díjas Jack Jones (1938. január 14. - Hollywood, California) még tavaly, 2022-ben vonult be a Los Angeles-i United Recording Studios-ba a jazzjátékosok legkiválóbb tagjaival, közvetlenül Joey DeFrancesco korai halála előtt (2022. augusztus 25.), hogy elkészítsék ezt az idén megjelent lemezt.

Úgy tűnik, Jack Jones jól tudta, hogyan készítsen nagyszerű albumot! Akár annak anyagának összeválogatását nézzük, akár a dalok zenei struktúráját (szólóit, arrange-jait, szerkezeteit), akár az előadók igényes játékát szemléljük egy konklúziót vonhatunk le: az „ARTWORK” valóban MŰALKOTÁS. Mind a 15 dal elképesztően passzol Jack Jones stílusához. A szerzemények feldolgozása-átdolgozása valami egészen zseniálisra sikerült!

Jack hosszú életpályájának minden rezdülése jól áthallatszik a dalokon. Hangját különösen jól használja és mestere annak, hogy személyiségét is belevigye a dalokba, mindenféle stúdiótrükkök nélkül. Egyszerre átütő és mélyen megindító, bensőséges és megható.

A kiváló album anyaga a bigband/swing/blues fajtából való, igényes zene. A közreműködő jazzlegendák mind jelentős mértékben hozzájárultak az „ARTWORK” címet viselő mesterműhöz.

Szeretném kiemelni a zenész óriást: Joey DeFrancesco-t, aki egyrészt a B3 Hammond orgona egyik nagy mestereként jelenik meg a kompozíciókban, másrészt trombitán a „Not While I'm Around”-ban nyitott, csengő hangon, a „Here's to Life” című dalban pedig a Miles Davis-féle szordínós hangzással játszik. Ezeken felül pedig még tenorszaxofonon is megmutatja rendkívüli tehetségét az albumon.

A másik figyelemreméltó szereplője az albumnak zeneszerző, hangszerelő, karmester és bőgős John Clayton, aki szakszerűen irányít egy teljes, 53 fős zenekart: egy teljes vonósszekciót, rézfúvósokkal, nádfúvósokkal, fafúvósokkal.

Elismerésre méltó továbbá a ritmusszekció, a remek dobossal, Jeff Hamilton-nal, és Jon Hamar bőgőssel. Tamir Hendelman zongorista és Graham Dechter gitárharmóniái emelik ki Jack egyéni stílusát. A háromszoros Grammy-díjas Tom Scott tenorszaxofon futamai bravúrosanteszik teljessé az „ARTWORK”-öt.

Muszáj szuperlatívuszban beszéljek Jack-ről! Ki hinné, hogy ennyi évesen, annyi meg annyi előadott album, fellépés után Jack Jones még mindig meg tudja mutatni legendás nagyságát!

Közerműködnek:

Jack Jones - ének

Joey DeFrancesco - B3 Hammond orgona, tenorszaxofon, trombita,

Tom Scott - tenorszaxofon

Tamir Hendelman – zongora

Graham Dechter – gitár

Jon Hamar - bőgő

Jeff Hamilton - dob

John Clayton - karmester, hangszerelés

jack-jones-pic.jpg

Számlista:

1. Fever (Eddie J. Cooley-Otis Blackwell) 6:03

2. Hello (Lionel Richie) 4:45

3. At Last (Mark Gordon-Harry Warren) 4:56

4. If Love Is Overrated (Gregory Porter) 5:21

5. Not While I’m Around (Kevin Patrick Paige) 3:30

6. She’s Funny That Way (Neil Moret-Richard Whiting) 5:08

7. This Masquerade (Leon Russell) 6:17

8. If You Go Away (Jacques Brel) 5:56

https://www.youtube.com/watch?v=C80MZLrQg2U

9. Empty Chairs (Don McLean) 6:10

10. Lush Life (Billy Strayhorn) 6:11

11. Free Again (Joseph Octave Basile) 4:23

12. Is That All There Is (Jerry Leiber-Mike Stoller) 5:03

13. Here’s to Life (Artie Butler-Phyllis Molinary) 5:50

14. This Is All I Ask (Gordon Jenkins) 4:21

15. One Day (Alan Bergman-Marilyn Bergman-Michel Legrand) 4:15


Vissza a lemezhez