JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Orchestra Nazionale della Luna - Selene’s View

Orchestra Nazionale della Luna: Selene’s View 2024. május 31., Bereczki Bálint

orchestra-nazionale-della-luna-selenes-view.jpg

Orchestra Nazionale Della Luna – Selene’s View (BMC Records)


Az Orchestra Nazionale Della Luna a két zeneszerző, Kari Ikonen zongorista és Manuel Hermia szaxofonos vezetésével működő nemzetközi jazz quartet, akik a műfaj modernebb, filozofálósabb ösvényein indultak el. A Sébastien Boisseau bőgőssel és Teun Verbruggen dobossal felálló zenekar globális kérdésekre, problémákra próbál reflektálni a jazz és a kortárs zene nyelvén: meditáltak már az ökológiai válság felett, legújabb, „Selene’s View” cimű korongjuk pedig az AI társadalomra ható erejéről, a modern technológia veszélyéről mesél.

Mindezek hangszeres szimbolikája Ikonen elektronika (Moog) használatában nyilvánul meg talán, melyet Hermia tradicionálisabb fuvola és bansuri hangszínei ellensúlyoznak.

Ez a két irányvonal harcol a lemezen végig, de a tradicionális jazz és a modern kortárs is „összecsap”. A melódiák össze-vissza kanyarognak, bonyolultak, a ritmusok izgalmasan változatosak.

Hallatszik az arab és távol keleti zenék hatása is, ami Ikonen saját fejlesztésű eszközével preparált zongorán prezentál: az eszköz neve Maqiano, és lehetővé teszi a mikrotonalitás alkalmazását a temperált zongorán.

Az Orchestra Nazionale Della Luna muzsikája kicsit elvont lehet a jazz-fülek számára, de izgalmas felfedezéseket lehet benne tenni.


Vissza a lemezhez