JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Ready Wednesday2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Lemezpolc kritika:
Potter, Chris - Eagle’s Point

Potter, Chris: Eagle’s Point 2024. február 28., Hegedüs Zsuzsanna

chris-potter-eagles-point.jpg

Chris Potter - Eagle’s Point (Edition Records)


Megjelenik: 2024. március 08.

POTTER, MEHLDAU, PATITUCCI, BLADE

A jazz nagyágyúinak új, tavaszi albuma egy fantasztikus nyitány ehhez a 2024-es jazz évhez.

Chris Potter (1971) a jazz egyik kimagasló alakjaként tette le a névjegyét. (Első európai phoner-jét én készítettem vele 1996 novemberében! – A szerk.)

Kreativitása nem csak a kritikusok elismerését váltotta ki, hanem zenészek egész generációjára volt hatással. Szaxofonosként átütő hatást és hatalmas innovációt fejtett ki. Játékát a mesteri tudás és a merész szólók jellemzik.

Ezen a mostani szerzői albumán is megjelenik Potter sokoldalúsága; valamint a zeneszerzés és az improvizáció Potter-re oly jellemző merész megközelítése.

Az albumon a zenészek, a maguk nemében meghatározó erővel, egyénien, szakmai alázattal és kölcsönös tisztelettel járultak hozzá az összes Potter kompozíció legmagasabb szintű kibontásához.

A zenélés nem más, mint kivételes lelkiállapot! Áldás, kegyelmi pillanatok sorozata, magas röpte - akár az ég királyi madarának, a sasnak szárnyalása.

Potter egész albumára jellemző ez, és itt mindenki mást tesz le az asztalra: Brad Mehldau virtuóz zongora-előadásai páratlan ékesszólással táncolnak, John Patitucci basszusvonalai bonyolult faliszőnyegeket szőnek, Brian Blade ütős finomsága, elképesztő ritmus kreativitása adja ennek az álomcsapatnak a ritmikus alapjait.

Ahogy felcsendülnek a nyitódal futamai a jazzrajongó szíve megdobban, hátradől és hagyja, hogy sodró erejével magával ragadja, repítse az égig ez a négy ragyogó zenész. A játékosság érzését olyan mélységgel és komolysággal párosítják, amely megköveteli és leköti a hallgató figyelmét.

Általuk végre elfeledünk mindent, ami a hétköznap és átéljük a legmagasztosabb érzést a zene által: a lélek szárnyalását.

Mindegyik szám a kollektív zsenialitásukon alapul, a páratlan tehetség, a virtuozitás és a legmagasabb színvonalú művészi kifejezés találkozása!

Nyilván az egész album magasan kvalifikált, pontos, precíz és zseniális. Csak szuperlatívuszokban lehet írni róla.

A második dal bombaként rázza fel az embert, tényleg sas perspektívába helyezve bennünket egy bámulatos négyezéssel megspékelve: https://www.youtube.com/watch?v=wZUNULlY6Aw

Nem titkoltan legkedvesebb dalom az albumról az „Indigo Ildikó” című balladisztikus dal, magyar feleségének aposztrofálva. Potter basszusklarinéton adja elő a témát, majd ragyogó ívű tenorszaxofonszólóval vallja meg abban romantikus érzéseit.

Az album további kiemelkedő kompozíciója maga a címadó dal, az „Eagle's Point”. Könnyednek tűnő lebegés, ám mindeközben a legprofibb összpontosítás, majd lecsapás a lent mit sem sejtő „áldozatra", majd újból szárnyalás a Nap felé. Döbbenetes varázst hallgatunk.

Kedves szopránszaxofon futamokkal lep meg bennünket az „Aria for Anna” békés világa, melyről egyből tudható, hogy lányának köszönhetően született. Ennek a dalnak különlegessége még, hogy a duós, majd triós szólók alatt nincs dob, csak a végén úszik be hármójuk alá, gyengéden, érzéssel!

Hatalmas energiájú kompozíció az „Others Plans”, ami egy 6/4-es ritmizációjú elgondolás Chris átütően ragyogó szólójával.

A „Málaga Moons” téma előtti vonós és pengetős misztikus bőgő intro elismerésre méltó, Potter játéka ismét hihetetlenül erős.

Az utolsó dal latin lüktetésével inkább felspannolja a hallgatót, mintsem lezárja a dalok sorát.

Ezek után még úgy hallgatnánk a lemezt, örülök, hogy a zenelejátszóm végtelenített üzemmódban van...

Chris Potter másokéval összetéveszthetetlen előadásmódja, valamint az „Eagle's Point" album összes szerzeménye ékes bizonyítéka a modernkori jazz ragyogásának. Eme új lemezén zeneszerzőként, hangszeresként és zenekarvezetőként négy páratlan zenészt egyesít, a műfaj sasmadarait: Brad Mehldau-t, John Patitucci-t és Brian Blade-et.

Annak ellenére, hogy nem nagyon volt idejük együtt fellépni, ez a szupercsoport 2022 végén megragadta az alkalmat, és összeült, hogy rögzítse ezt a mérföldkőnek számító albumot.

Végezetül hadd idézzem magát Chris-t: „Brad, John és Brian volt a három kedvencem a jazz zenészek közül, mióta először találkoztam és zenéltem velük a kilencvenes évek elején. Nagy öröm volt számomra, hogy sikerült összehozni őket, hogy együtt játsszanak ezen a projekten! Szuper jó volt ezt az albumot elkészíteni. Az a művészi mélység és az érzések melegsége, amit minden lejátszott hangban hoznak, hatalmas inspirációt jelent számomra."

Közreműködnek:

Chris Potter - tenorszaxofon, szopránszaxofon, basszusklarinét

Brad Mehldau - zongora

John Pattitucci - bőgő

Brian Blade - dob

balrol-jobbra-mehldau-potter-patitucci-blade.jpg

Számlista:

1. Dream Home

2. Cloud Message

3. Indigo Ildikó

4. Eagle's Point

5. Aria for Anna

6. Other Plans

7. Málaga Moons

8. Horizon Dance

Végül és nem utolsó sorban egy különleges, még 2021-ben készült interjúval lepném még meg a kedves Olvasót:

https://www.jazzma.hu/hirek/2021/01/01/exkluziv-szuletesnapi-interju-az-50-eves-chris-potter-rel


Vissza a lemezhez