JazzMa

Friss Hírek

Jazzlista - december 08.2018. december 09.
Könyvbemutató a BMC-ben2018. december 06.
Lantos Zoltán: Sonaris2018. december 04.
Játék – 2018 december2018. december 02.
Bublé, Michael: Love2018. december 02.
HENDRIX SZÜLETÉSNAPJÁN2018. december 01.
Hegedűsök a klubban2018. november 29.
DUSKA duó nyert Pozsonyban2018. november 29.
BLANCHARD ÚJRA 2018. november 26.
A BAJNOKOK JUTALMA2018. november 21.
A szaxofon zamata - döntő2018. november 19.

Lemezpolc kritika:
Pukl, Jure - Doubtless

Pukl, Jure: Doubtless 2018. július 27., Dr. Nagy Sándor

jure-pukl-doubtless.jpg

Jure Pukl - Doubtless (Whirlwind Recordings, 2018)

Szlovén-chilei találkozó - már nem először. És nem politika vagy labdarúgás, hanem jazz! A nádfúvós Jure Pukl - aki Tzumo évfolyamtársa volt a Berklee-n - előző lemezére (Hybrid, 2017) már meghívta két szám erejéig Melissa Aldanat. A 29 éves szaxofonos lány most egy teljes CD-n (kicsit több, mint 43 perc) bizonyíthatja, hogy "kétségkívül" (doubtless) jó muzsikus. 

Két érdekesség a borító szövegéből: Joe Lovano írt ajánlást ("...beautiful recording...") és Pukl köszöni az ő "dear wife"-jának (Melissa!) a sok segítséget. A design-ért Cécile McLorin Salvant a "felelős"! Az "Intersong"-ot Ornette Coleman, az "Elioté"-t Joe Sanders, az "Elsewhere"-t Melissa Aldana komponálta - a fennmaradó hat darabot Pukl. A felvétel 2017. február 27-én, Szlovéniában, egyetlen nap alatt (stúdióban) készült. (Hiányolom, hogy nem jelzik, ki melyik oldalon fújja? Vagy fel kellene ismernem Őket? Szerintem J.P. jobbról, M.A. balról.) 

Ugyanúgy jártam, mint Pukl előző lemezénél: eleinte kevésbé tetszett, "húztam az időt", hogy mit is írjak? Kicsit "összefolytak" a számok, (akkor is) és hasonló hangulatúak. A címadó "kapkodós-vitatkozós" kezdést kellemes összjáték, laza szólók követik. Ornette Coleman "széles-szögletes" témáját lustán kibontakozó szaxofonszóló uralja. 
Joe Sanders és Gregory Hutchinson jutalomjátéka 1-1 darabban hallható. Aztán egy (rövid) lírai alkotást "elbeszélős", majd "panaszkodós" rész követ. Nekem kevés az izgalom - sorry Joe L.! Talán egy kicsit több változatosságot szerettem volna... 

Tenorszaxofonos házaspár, ("csak") bőgő-dob kísérettel - ilyen még nem volt! Különlegesség, nagyrészt saját szerzeményekkel, elképesztő ritmusszekcióval. Másképp: férfi-nő párbeszéd, hangszerekkel, érzésekkel, élmények elmesélésével - a modern mainstream keretein belül. 

1. Doubtless 
2. Doves (for My Mother)
3. Intersong
4. Elioté
5. Compassion 
6. Elsewhere
7. The Mind and the Soul
8. Where Are You Coming From?
9. Bad Year - Good Year

Jure Pukl és Melissa Aldana - tenorszaxofon 
Joe Sanders - nagybőgő
Gregory Hutchinson - dob


Vissza a lemezhez