JazzMa

Friss Hírek

JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Lemezpolc kritika:
Scofield, John - Swallow Tales

Scofield, John: Swallow Tales 2020. június 13., Simády Béla

john-scofield-swallow-tales.jpg

John Scofield - Swallow Tales (ECM Records/Hangvető – 2020. június 12.)

A 68 éves amerikai gitáros új trió albumot jelentetett meg, ezúttal a müncheni ECM kiadó gondozásában „Swallow Tales” címmel. Első hallásra akár valamiféle fecske történeteire gondolhatnánk, de természetesen nem erről van szó, hanem Steve Swallow basszusgitárosról, aki már több mint 40 éve zenél különböző formációkban Scofield mellett. A gitáros 20 évesen a Berklee hallgatója volt, amikor Gary Burton tanárként odakerült, és magával hozta a basszusgitárost. Swallow és Scofield azóta barátok, és megszámlálhatatlan közös zenélés van mögöttük.

2019 márciusában készítették el a felvételeket azokból a szerzeményekből, amik Scofield számára már szinte standard darabok lettek. Ezek a Swallow számok többnyire Gary Burton korai lemezein jelentek meg akkor, amikor együtt dolgoztak a ’70-es években. Néhányat később más gitárosok is – közöttük Pat Metheny és Jim Hall - eljátszottak.

A Scofield-Swallow-Stewart trió által tavaly rögzített anyaggal nem kellett házalni, a basszusgitárost foglalkoztató kiadó lecsapott a lehetőségre, így aztán az ECM logoja került a lemez borítójára. És igen, Bill Stewart maradt a dobos, aki az utóbbi évtizedben a gitáros majdnem minden felvételén szerepel.

Scofield kedvelői már néhány taktus után felismerik a jellegzetes, mással össze nem keverhető hangzást. Ugyanez igaz Steve Swallow basszus játékára is. Mostanság leginkább a Citron AE5 jelű 5 húros hangszert használja, varázslatos hanggal kápráztatva el a lemez hallgatóit. Érdekes ötlet volt a múltat a jelenben megidézni, de a trió jól oldotta meg a feladatot. Bár mindössze egyetlen délután felvették az egész anyagot, nem tűnik elkapkodottnak. Néhány szám esetén gyorsabb lett a tempó, esetenként lelassult, néha waltz-ot hallunk, néha bluest. A régi számok ezek, de teljesen új köntösben.

Nekünk, hallgatóknak csak az a dolgunk, hogy minél többször meghallgassuk ezt az „old school” stílusú kilenc dalt. Ezt szokás szerint megtehetjúk LP, CD, és Hi-Res formátumban.

 

Tracklist:

1. She Was Young

2. Falling Grace

3. Portsmouth Figurations

4. Awful Coffee

5. Elderdown

6. Hullo Bolinas

7. Away

8. In F

9. Radio


Vissza a lemezhez