JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Shearer, Jim - Cloud Bowling

Shearer, Jim: Cloud Bowling 2024. február 05., Dr. Peller György

jim-shearer-cloud-bowling.jpg

Jim Shearer - Cloud Bowling (Summit Records)


Megjelenés: 2023 november.

Dr. Jim Shearer (1964) nemzetközi előadóművész, író, és az új-mexikói Las Cruces-i NMSU regents professzora, zenei professzor.

A tubaművész Jim Shearer 1983-ban kezdett dolgozni a híres „Szvit fuvolára és jazz zongora trióra” című album tuba átiratán, amelyet Claude Bolling 1973-ban írt Jean-Pierre Rampal-nak, a kor ismert klasszikus fuvolaművészének.

Chris Reyman zeneszerző és zongoraművész 2021-ben jelentkezett a projektre, azzal, hogy komponálhat-e egy héttételes kísérőszvitet is „Cloud Bowling” címmel, és így ez lett a lemez címe is.

jim-shearer.jpg

A lemezen közreműködő zenészek:

Jim Shearer - tuba,

Chris Reyman - zongora,

Erik Unsworth - bőgő,

Andy Smith - dob

Komoly szólóirodalom csak az 1950-es évek óta érhető el tubára, ezért a tubaművészeknek más hangszerek átiratait is játszaniuk kell, ha szélesíteni szeretnék a repertoárt.

A „Cloud Bowling” című lemez leginkább a klasszikus zene és a jazz keveréke, igazából majdnem több klasszikus, mint jazz, de nagyon szép dallamos, könnyen befogadható zene. A jazznek is a dallamosabb, outokat, nagy sebességű tempókat nem tartalmazó oldalát mutatja be, ugyanakkor nagy részletességgel vannak megírva és kidolgozva az egyes témák.

A dupla album 14 számot tartalmaz, mindegyik szám klasszikus jelleggel indul, aztán váltogat jazzesre és vissza, így téve változatossá teszi a zenét, valamint az egyes számok egymástól is eltérnek stílusukban. Az egyes kompozíciók utalásokat tartalmaznak a jazz korszakalkotó műveire és zeneszerzőire, és nagyszerűen fejezik ki a tuba sokoldalúságát, és szólisztikus lehetőségeit.

Elsősorban a klasszikus zenét előnyben részesítők részére ajánlom ezt az albumot.


Vissza a lemezhez