JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Lemezpolc kritika:
Stenson, Bobo - Contra la indecisión

Stenson, Bobo: Contra la indecisión 2018. február 03., Dr. Nagy Sándor

bobo-stenson-trio-contra-la-indecision.JPG

Bobo Stenson Trio - Contra la indecisión (ECM - Hangvető)

A 73 éves svéd zongorista kevésbé komponista, mint előadóművész - csak egy darabot jegyez a CD-n (és egyet társszerzőként). Viszont a bőgős Jormin ötöt (+1), valamint Bartók és Satie neve is olvasható a borítón. Mégis egységes a lemez - a borongós hangulattal együtt. De ez nem meglepő - ismerve a kiadó utóbbi években kialakított szemléletét.
Bobo Stenson neve ismerősen csenghet: nagyszerű lemezeken játszott a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes években Jan Garbarek és Charles Lloyd zongoristájaként.
Új alkotásán a tizenegy darab közel 65 perc modern mainstream - a jazz alaptriója (zongora-bőgő-dob) előadásában. Stenson nem "gyártja" az önálló sorlemezeket - 5-6 év is eltelik a kiadások között (1971 óta). Feltűnően kevés a saját szerzeménye - a régi albumokon szintén.
Most is "mások" dallamait alakítja a saját "képére" - sikerrel. Felhőtlen tájak - aztán némi sötétség. Egy kis kedvesség, vidámság – csak azért, hogy bánat kövesse. A behízelgő dallamokat az elmúlás gondolata övezi. És mindez visszafogottan - úgy, hogy még az ellentétek is közel legyenek egymáshoz.
Nagyrészt lassú tempójú, szomorú, kissé vontatott lemez – szép hangzással, kevés izgalommal - remek hangszertudással.

Jormin és Fält is kiváló - tökéletesen alkalmazkodnak - és időnként "önállóak". Stenson lírai stílusa megnyerő - és mégis ott lebeg felette a nagy "előd" (K.J. - aki egy évvel még fiatalabb is) szelleme...
Nem könnyű ajánlani - vagy nem - de inkább igen. Kellemes, színvonalas hallgatnivaló - szokás szerint igényes kivitelben, jó fotókkal. A borítón látható iránytű észak felé mutat. Azért azt nem hiszem, hogy a jövő jazz muzsikájában ez lesz majd az uralkodó trend...

1. Canción contra la indecisión
2. Doubt Thou the Stars
3. Wedding Song from Poniky
4. Three Shades of a House
5. Elégie
6. Canción y Danza VI
7. Alice
8. Oktoberhavet
9. Kalimba Impressions
10. Stilla
11. Hemingway Intonations

Bobo Stenson - zongora
Anders Jormin - bőgő
Jon Fält - dobVissza a lemezhez