JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 15.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Manic Mondays2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Lexikon

Apáti János Született: 1938. január 24. , Oeosháza, Magyarország Hangszerek: zongora, trombit, ének, zeneszerzés Stílusok: dixieland, swing, mainstream Zenekarok: 13. számú Volán Dixieland Band, Siófoki Volán Dixieland Band, Apáti Dixieland Band, Apáti Trió

  • Apáti János Fotó

Apáti János

1938. január 24-én született Orosházán.

A Debreceni református kollégium zenei tagozatára járt gimnáziumba, majd a Pécsi Zeneművészeti Főiskolán 1963-ban szerzett diplomát, zeneszerzést Kincses Józsefnél, trombitát Száder Istvánnál és Galambos Jánosnál tanult.

A jogászokból és zeneakadémistákból alakult Pécsi Dixieland együttes vezetője 1963-ig.

Zeneiskolai tanár volt Pécsett, Orosházán, majd Siófokon. Zenepedagógusi munkája mellett sokoldalú zeneszerzői, zenekar-szervezői, végül, de nem utolsó sorban, aktív hangszeres művészi tevékenység jellemzi. Ifjúsági fúvószenekart és több dixiland együttest szervezett, nagy sikerrel szerepelve bel- és külföldi fesztiválokon.

A Balaton Táncegyüttes zenei vezetője, korrepetitora és hangszerelője volt. Az Együd Árpád gyűjteményéből vett somogyi népdalok zenei feldolgozásával országos pályázaton II. díjat nyert. Később az Olajbányász Fúvószenekar karmestere 1985-ig.

Két évig vezette a növendékeiből álló Barcsi Dixieland zenekart, a Molnár Dixieland trombitása 1974-ben, részt vett velük a Drezdai Nemzetközi Dixieland Fesztiválon.

Tanítványaiból alakította meg 1972-ben a Siófoki Volán Dixieland Band-et, amellyel többször szerepelt a Magyar Rádióban. Később ebből lett 1996-ban az Apáti Dixieland Band.

Gyakori vendégei  a hazai fesztiváloknak, külföldön Finnországban és Németországban mutatkozhattak be.

Kálmán Imre melódiái és régi magyar slágerek zenei feldolgozásaival pedig hangulatos siófoki koncerteket teremtett 2009-ben és 2010-ben a Stefánia fesztiválon.

Zeneszerzői munkásságát mutatja a Siófokot és a régiót népszerűsítő DVD, a Magyar Rádió által 2000-ben bemutatott „Siófok blues”, és a „Balatoni felhőetűdök” film zenéje. Zongoristaként és trombitásként számos neves zenekarban szerepelt bel- és külföldön, így többek között együtt játszott Louis Armstrong klarinétosával, Joe Murányi-val is. Ma is vezeti saját Apáti Dixieland Band-jét, és növendékei (mint például Bényei Tamás) már régen önálló együtteseket (Hot Jazz Band) irányítanak.

Apáti János Siófok kulturális éltének meghatározó személyisége, akinek a neve nem csupán a balatoniak számára cseng ismerősen.

2015-ben a város díszpolgárává választották.Lemezek az előadótól
Vissza a Lexikon nyitó oldalára