JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Nagyvilág

Nagyvilág – Bacsó Kristóf Brüsszelben

Kristófot (1976) nem sokkal 19. születésnapja után, 1995. május 29-én láttam-hallottam először játszani. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszéke Zenekarával lépett fel a Márványteremben. Aztán 1999. május 14-én Párizsból hazatérve megnyerte az Ablakos Lakatos Dezső Jazz Szaxofon tehetségkutatót (Zana Zoltánnal holtversenyben).

MR: Kristóf, hogyan szereztél tudomást arról, hogy a nemrég Budapesten járt Brussels Jazz Orchestra big band kompozíciós versenyt hirdet?

BK: Schreck Ferenc kollegám említette, hogy olvasott a versenyről az interneten, megnéztem, és gondoltam, hogy megpróbálom, úgy is éppen egy űj darabon dolgoztam.

MR: Mit gondoltál magadban, mikor megtudtad, Dave Liebman lesz a zsűri elnöke?


dave-liebman.jpg


BK: Nem Dave Liebman volt a zsűri elnöke, ez egy félreértés. A koncert második felében ő volt a szólista. A zsűri így állt össze: Michel Herr - Belgium, Florian Ross - Németország, Carlos Azevedo - Portugália, Henk Meutgeert – Hollandia, és Patrice Foudon - Franciaország.

MR: Melyik kompozíciódat küldted ki?

BK: „Lunar Dance”, mint említettem ez egy új darab. De ez feltétel is volt, hogy a darab előtte nem szólalhatott meg sehol nyilvánosan.

MR: Mikor tudtad meg, hogy bejutottál a négyes döntőbe?

BK: Április elején értesítették a négy döntőst. 55 jelentkező közül, 22 országból választották ki a pályaműveket. Egyébként a döntőig teljesen anonim volt a verseny, semmilyen név nem szerepelhetett a partitúrán, illetve a demon.

MR: Mikor utaztál ki? Volt-e időd kicsit szétnézni Brüsszelben?

BK: Egy nappal a döntő előtt utaztam ki, rögtön próbáltunk a zenekarral. De utána volt időm szétnézni, meginni pár sört a többi szerzővel, akikkel nagyon jó barátságba kerültem.

MR: Április 29-én a Flagey-ben volt a döntő. Ez olyan jazzhely, mint nálunk a Budapest Jazz Club?

BK: A Flagey az a belga TV régi épülete, nagyon szép art deco épület, inkább a Müpához hasonlítanám, de annál kisebb, a terem zenekari koncertre épült, illetve van még benne több koncertterem, de azokat nem láttam...


big-band-verseny-helyszine.jpg


MR: Mi volt a verseny lebonyolításának menetrendje? Te tanítottad be a művedet a Brussels Jazz Orchestra-nak?

BK: Egy óra próba volt a zenekarral, de ők nélkülem elpróbálták már előző nap.

MR: Pénteken nem sokkal éjfél előtt küldtél nekem egy sms-t, hogy egy német srác győzött. Hallottál már előtte is róla? Egyáltalán ki ő, aki el merte rontani a 35. születésnapod?

BK: Nem kell ennyire drasztikusan fogalmazni... Jan Torkewitz-nek hívják, és egy nagyon jó, nagyon jól meghangszerelt, talán kicsit mainstream-es stílusban fogant darabbal nyert. Szintén ez a darab nyerte a közönségdíjat is. Egyébként ő két éve már döntős volt, de akkor nem nyert. De mindegyik darab nagyon jó volt. A döntőbe jutott még a belga Jesse Passenier és a román George Dumitriu is.


negy-faszi.jpg

Balról jobbra: Jesse Passenier, George Dumitriu, Jan Torkewitz és Bacsó Kristóf 


MR: Milyen tapasztalatokat szereztél kint és milyen tanulságokat vontál le belőlük?

BK: Sok jó tapasztalattal lettem gazdagabb, sok mindent tanultam a többi darabból, illetve a sajátomból is. Nagy lendületet adott a verseny, rájöttem, hogy miben kell fejlődnöm. Két év múlva újra próbálkozom valószínűleg. A vezénylésemet is kell még fejleszteni. És különösen nagy élmény volt Dave Liebman  és a Brussel Jazz Orchestra koncertje.

MR: Gondolom, a brüsszeli eredmény (már az is nagy szó, hogy egy magyar szerző műve bejutott a döntőbe! - a szerk.) nem veszi el a kedved és továbbra is komponálsz a Modern Jazz Orchestra-nak?

BK: Mint azt az előbb mondtam, éppen ellenkezőleg, lendületet adott. Éppen egy három tételes művön dolgozom, amelynek első tétele a kiküldött darab.

MR: Mikor lesz a következő fellépésed a MAO-val, a saját Quartet-teddel, vagy akár a Tzumo/Borlai Electronic Dreams-szel?

BK: Saját Quartet-temmel legközelebb Zsámbékon játszunk - ha lesz, (ide Te hívtál meg), majd július 15-én a BJC-ben. A MAO sajnos a jelenlegi kulturális, vagy inkább gazdasági helyzet miatt nem játszik saját műsort, de remélem, hamarosan azért összejönnek ezzel a nagyszerű zenekarral dátumok és eljátszhatjuk az új darabomat is. Tzumo-val május 7-én játszunk a BJC-ben.

Vissza az összes cikkhez