JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A John Abercrombie Quartet Székesfehérváron 2002. május 11-én

17 évvel ezelőtt az amerikai gitáros már harmadszor jött Magyarországra. Először 1983 nyarán a Gateway trióval lépett fel a Debreceni Jazz Napokon, másodszor 1995 őszén Budapesten és Szegeden szerepelt orgonás triójával, majd 2002 tavaszán jött a székesfehérvári koncert.

Ha memóriám nem csal, a második napon még kevesebben voltak a nagy sportcsarnokban…

Az akkor 58 éves John Abercrombie (1944-2017) a 2000 decemberében a New York-i Avatar stúdióban felvett, de csak 2002. február 19-én megjelentetett ECM CD, a „Cat ’n’ Mouse” európai turnéja során jutott el „a királyok városába”.


john-abercrombie-cat-n-mouse.jpg


Ha finoman akarok fogalmazni, akkor szokatlan volt a gitár-hegedű párosítás. Ti. a John Abercrombie Quartet az alábbi összeállításban játszott: John Abercrombie - gitár, Mark Feldman – hegedű, Marc Johnson – bőgő, Joey Baron – dob. A zenekarvezetőn kívül, a másik három muzsikus akkor járt először hazánkban.

Emlékszem, semmi sztár allűr nem volt bennük, inkább csendesnek tűntek. Különleges catering kívánságuk sem volt. Sőt, még whisky-t sem kértek…

A közönség udvarias tapssal fogadta produkciójukat.

Nekem különösen a „String Thing”-ben nyújtott virtuozitásuk tetszett. A gitár és hegedű egymásnak felelgetett különös jenki ízzel.


Vissza az összes cikkhez