JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – John Patitucci a Márványteremben, mint a Vajda Sándor Jazz Bőgő Tehetségkutató Verseny zsűrijének díszelnöke (2003. május 30.)

A CD-Bárból siettünk a Magyar Rádió Márványtermébe, mert John-nak ki kellett sorsolni, hogy a döntőbe jutottak milyen sorrendben adják elő programjukat.

vajda-001.jpg


A Vajda Sándor Jazz Bőgő Tehetségkutató Versenyre emlékeim szerint 22-en jelentkeztek, de a „szőrős szívű” zsűri (elnök: Egri János, alelnök: Barcza Horváth József, tagok: Jávori Vilmos, Kathy Horváth Lajos, Borbély Mihály, Szabó Dániel) csak 14 versenyzőt engedett tovább az elődöntőkbe. A kiírás szerint csak 5 versenyző jutott volna be a döntőbe, mivel azonban a pontozásnál az ötödik és a hatodik azonos pontszámot kapott, így a zsűri végül is 6 versenyzőt juttatott be a döntőbe.


jpalairas2-001.jpg


Patitucci ilyen sorrendben húzta ki a neveket: Orbán György, Darvas Gyula (Bécs), Pecek Lakatos Krisztián, Horváth „Plutó” József, Kovács Zoltán, Radics József.


bogo-001.jpg


Délután 5-kor kezdődött a Vajda Sándor Jazz Bőgő Tehetségkutató Verseny döntője. A versenyzőknek 2 témát kellett interpretálniuk. A kötelező darab Miles Davis „So What” című szerzeménye volt, a másik pedig egy szabadon választott kompozíció.

Valamennyi versenyzőt Cseke Gábor (1971) - zongora és Mohay András (1978-2014) dob kísérte.


Elsőként Orbán György (1978) lépett színre. Gyurika akkor már 1 éve Szakcsi Lakatos Béla triójának tagja volt. Szabadon választott darabja Oliver Nelson-tól a „Butch & Butch” volt.


Másodiknak egy határon túli magyar következett. Julius Darvas (ejtsd: júliusz dárfász), azaz Darvas Gyula (1976) az NSZK-beli Koblenz-ben született, majd Ausztria fővárosába költöztek. A Bécsi Zeneakadémia klasszikus nagybőgő szakán szerzett diplomát. A verseny idején már évek óta az ottani Operaház (Staatsoper) zenekarában nagybőgőzőtt. Gyula szabadon választott darabja Sonny Rollins „Oleo”-ja volt.


Harmadikként a mindössze 13 és fél éves Pecek Lakatos Krisztián (1989) jött be a Márványteremben. Róla tudni kell, hogy a legendás magyar jazzdobos, Lakatos Pecek Géza unokaöccse volt. Krisztián akkor még olyan kisfiú volt, hogy a közönség szinte drukkolt, hogy elérje bőgője nyakát. Az ő szabadon választottja Arthur Schwartz örökzöldje, a „You and the Night and the Music” volt.


Negyedikként Horváth „Plutó” Jözsef (1980) jött (látott, de itt nem győzött). Ő szabadon választottként Joshua Redman szerzeményét, a „Straight Ahead”-et játszotta.


Ötödikként Kovács Zoltán (1978) következett. Plutó mellett ő volt a másik, aki a basszusgitár döntőbe is bejutott! Itt a bőgő döntőben George Frajos „I Hear Rhapsody”-ja volt a szabadon választottja.


A bőgő döntő utolsó versenyzője Radics József (1975) volt. Az ő szabadon választottja Wayne Shorter „Yes or No”-ja volt.


Ezután a zsűri –John Patitucci-val együtt- visszavonult pontozni a Márványterem melletti VIP szobába. Sokat nem kellett gondolkodni, hisz a teljesítmények alapján teljesen egyértemű volt a pontozás végeredménye. A zsűri visszaült a helyére, majd még mielőtt megkezdődött az eredményhirdetés, Pocsai Kriszta angol nyelven meginterjúvolta a zsűri amerikai díszelnökét. Patitucci elmondta, hogy nagyon magas színvonalú volt a döntő, és hogy neki reveláció volt a 13 éves kisfiú. Egyszerűen ezt nem hiszi el, hogy ennyi idősen már így lehet bőgőzni. Ez azért már sejtetett valamit…

Aztán a pontszámok szerint visszafelé behívta a helyezetteket. Először Radics Józsit (ő egy 10 darabos CD csomagot kapott), azután jött Kovács Zoltán (aki szintén megkapta a maga 10 CD-jét, és ugyan csak ötödik lett, de ő kapta a Közönség-díjat, ami a Darius Music felajánlása, egy XIX. századi német mesterbőgő volt!). Negyedik Plutó lett, akin látszott, nagyon csalódott (a díjkiosztó után Patitucci vigasztalta!). Harmadik helyezést ért el Julius Darvas (Darvas Gyula), aki a 10-es CD-csomag mellé meghívást kapott a nyári Zsámbék Jazz Open-re, plusz 100.000 forint pénzdíjat a Bartók Rádiótól, egyébként ő lett A legjobb határon túli magyar is! Második lett Orbán György, aki megkapta a neki járó 10-es CD-csomagot, meghívást a Zsámbék Jazz Open-re és 150.000 forintot a Bartók Rádiótól. (Gyurika sem volt boldog!) A végére maradt Pecek Lakatos Krisztián, s amikor ezt bejelentette Kriszta –nem viccelek- „standing ovation” volt. Krisztián átvette a 10-es CD-csomagot, meghívást a Zsámbék Jazz Open-re és a Márványterembe, 200.000 forintot a Bartók Rádiótól, plusz az első helyezettnek járó CD készítési lehetőségről szóló oklevelet Halász Ivántól, a HTSART tulajdonosától.

De sokat nem lehetett örvendezni, mert 19 órakor jött a basszusgitár döntő!

Vissza az összes cikkhez