JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – John Patitucci a Márványteremben, mint a Dandó Péter Jazz Basszusgitár Tehetségkutató Verseny zsűrijének díszelnöke (2003. május 30.)

A Vajda Sándor Jazz Bőgő Verseny díjainak kiosztása után nem sokkal kezdődött a Dandó Péter Jazz Basszusgitár Tehetségkutató Verseny döntője. A közönség egy része távozott, hisz gyerekük itt már nem szerepelt. De jöttek helyettük új nézők, így 19 óra után is totál teltház volt a Márványteremben!

dando-001.jpg


A basszusgitár versenyre csak 16-an jelentkeztek. Itt engedékenyebb volt a zsűri (elnök: Egri János, alelnök: Barcza Horváth József, tagok: Kőszegi Imre, Zana Zoltán, Papesch Péter, Borlai Gergő), mert a 4 elődöntőbe mind a 16 versenyzőt tovább engedte a beküldött felvételek alapján. Végül is csak 15-en indultak az elődöntőkben, mert volt egy hiányzó is. Farkas Zoltán 2002 decemberében tragikus körülmények között elhunyt.


basszusgitar-001.jpg


A zsűri a 15 versenyző közül ötöt juttatott be a döntőbe. John Patitucci a következő sorrendben húzta ki neveiket: Joó Sándor Sebestyén (Sepsiszentgyörgy), Szendőfi Balázs, Horváth „Plutó” József, Bakaja Péter, Kovács Zoltán. Közülük ketten, Plutó és Zolika még szinte ki sem fújta magát a bőgőzés után…

A basszusgitárosoknál Henry Mancini „The Days of Wine and Roses” című örökzöldje volt a kötelező. És őket is Cseke Gábor és Mohay András kísérte.


Az első versenyző a sepsiszentgyörgyi Joó Sándor Sebestyén (1979) volt. Ő először a Kötelezőt játszotta, majd jött a szabadon választottja, ami a Jerome Kern-Oscar Hammerstein szerzőpárostól az „All the Thing You Are” volt.


A második versenyző a dobos Szendőfi Péter öccse, a saját építésű héthúros basszusgitáron (meg is csodálta Patitucci!) játszó Szendőfi Balázs (1978) volt, aki a döntőbe a legmagasabb pontszámmal jutott. Ő először saját szerzeményét játszotta (Juanita).


Harmadikként Horváth „Plutó” József (1980) következett. Nála Duke Ellington „In a Sentimental Mood”-ja hangzott el először. (Plutó produkciója után Patitucci felállva tapsolt, majd a Márványteremből kilépve nagy mosollyal az arcán azt mondta nekem: „Pluto’s Revenge”!)


Negyedikként a miskolci Bakaja Péter (1982) jött. Ő a kötelezőt játszotta először, majd egy medley-t, amelyben Tadd Dameron „Lady Bird”-je és John Coltrane „Moment’s Notice”-a hangzott el.


A döntő zárásaként a győri Kovács Zoltánra került sor. Ő is a kötelezőt játszotta először, majd Victor Feldman „Seven Steps to Heaven”-jét.


Utána a zsűri visszavonult és pontozott. Vita nem volt, hisz Plutó nyújtotta a legjobb teljesítményt. Viszont érdekes volt, hogy míg az elődöntőben Szendőfi Balázs kapta a legmagasabb pontszámot, addig itt a döntőben csak az ötödik lett. Valószínűleg frusztrálta, hogy Patitucci tőle 1 méterre ült…

Aztán jött az eredményhirdetés!

Előtte azonban Pocsai Krisztina –akár csak a bőgőverseny eredményhirdetése előtt- meginterjúvolta John Patitucci-t a zsűri amerikai világsztár díszelnökét. John elmondta, hogy nagyon magas színvonalú volt a döntő, de itt nem volt hosszú pontozás, mert a győztes kiemelkedett a mezőnyből. Itt Kiszta közbe szólt, el ne árulja a nevét! Ezen Patitucci jó nevetett.

Visszafelé szólította be a versenyzőket, így elsőként Szendőfi Balázs lépett a terembe, aki 10 CD-t kapott.

A negyedik Bakaja Péter lett. Ő is megkapta a 10-es CD-csomagját.

A harmadik helyre Kovács Zoltánt pontozta a zsűri. A 10 darabból álló CD-csomag mellé 100.000 forintot kapott a Bartók Rádiótól.

A második helyezett, egyben „A legjobb határon túli versenyző” Joó Sándor Sebestyén lett Sepsiszentgyörgy városából, aki a 10-es CD-csomag mellé 150.000 forintot kapott a Bartók Rádiótól. Amikor Kriszta el kezdte sorolni, hogy hova kap koncert meghívást, Sebestyén közölte, hogy az időpontok nem jó nekik, mert júniustól fél évig egy tengerjáró hajóra van szerződése.

És így már az is kiderült, hogy Plutó nyert! Neki aztán tényleg nyereményesőben volt része!

A 10-es CD-csomag, és a Bartók Rádió 200.000 forintja mellé főnyereményként egy 6-húros Patitucci model basszusgitár járt a Yamaha Atlantisz felajánlásából, amit személyesen John Patitucci adott át Horváth „Plutó” Józsefnek. John –kérésemre- meghívta a győztest a másnapi gálaestre, hogy vele játsszon duóban. A közönség tombolt. Szerintem ez volt Plutó életének legboldogabb napja.

Vissza az összes cikkhez