JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon - Az Erik Truffaz Ladyland Quartet az A38 Hajón (2005. április 9.)

Több, mint tizenöt évvel ezelőtt a hajó koncerttermében lépett fel zenekarával a svájci-francia trombitás Erik Truffaz, aki pár nappal azelőtt lett 45 esztendős (1960. április 3-án született). A teltházon és a dedikáláson kívül - bevallom - kevés emlékem maradt. De a megelőző és a 2006-ban megjelent albumokat újra meghallgattam, és az A38 honlapján az archív rovatban is érdekes dolgokat találtam.

image1-2jpg.PNG


A jegy:

image2-1.JPG

Egy interjúban Truffaz elmondta, hogy azért lett trombitás, mert szaxofonos édesapja zenekarában szeretett volna játszani. Első önálló albuma 1992-ben jelent meg ("Nina Valeria"). 2005. április 4-én adta ki a "Saloua" (Blue Note) című CD-t, amelyet "future jazz"-nek tituláltak akkor. (Felvétel: 2004 szeptember, Lausanne.) Ezzel az egészen új anyaggal érkezett Budapestre. (A koncert után készségesen dedikált a terem bejáratánál.)


image3-1.JPG

Az én emlékeimnél sokkal érdekesebb, amit Truffaz a zenéjéről mond. Mindig a friss dolgok motiválják, apránként építkezve, a népszerű dallamokhoz közelítve alakítja muzsikáját. Zenekarában fiatalok (is) játszanak, akiknek - szerinte - széles rálátásuk van a világ összes zenéjére. Ezt igazolja a 2005-ös, A38-as koncert (is). Amit hallottunk: a jazz, a világzene és a pop különleges keveréke - és a csúcson, a
középpontban, mégis visszafogottan Truffaz azonnal felismerhető trombita-játéka. Akkor találkoztunk élőben először, de azóta is úgy érzem: mindegy, hogy mi az alap, Ő játszik, mesél, tiltakozik, egyetért - szóval a zenéjével fejezi ki a világ dolgairól a véleményét – nem akármilyen színvonalon. Erről a koncertről képek (is) láthatóak az A38 archívumában.


image4.JPG


image5.JPG


image6.JPG


Aztán egy év múlva megjelent egy dupla CD + egy DVD kiadvány. A címe: "Face-À-Face" (EMI) - koncertfelvételek 2003-2005-ig, Svájcban és Franciaországban rögzítették. A budapesti fellépés (sajnos) nem került az albumokra.


image7.JPG

Vissza az összes cikkhez