JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Patricia Barber a Debreceni Jazz Napokon (2005. szeptember 10.)

Ezekben az években a Debreceni Jazz Napok jelentősége abban állt, hogy minden évben egy-egy amerikai nagyváros mutatkozott be, mely az európai fesztiválok gyakorlatában egyedülálló kezdeményezés volt. 2003-ban St. Louis, 2004-ben New Orleans, és 2005-ben Chicago zenéje és kultúrája állt a középpontban.

A Chicago-ból érkező művészek a nagyváros sokszínű jazzéletének lüktetését hozták el Debrecenbe. A 34. Debreceni Jazznapok programjának egyedülálló vonása, hogy a zenén kívül  az amerikai város kultúrájába is bepillantást engedett fotókiállítás, vetítések, előadások, idegenforgalmi és gasztronómiai bemutatók révén. A fesztivál az Amerikából érkező vendégeken kívül a magyar jazzművészet fiatal tehetségeinek és neves muzsikusainak is teret biztosított. A fesztivál fő helyszíne a változatlanul a kellemes környezetet nyújtó nagyerdei Békás-tó. Köszönet illette a Chicago-i Polgármesteri Hivatalt a Chicago-i Kulturális Intézetet, Chicago-i Jazz Intézetet, Idegenforgalmi Hivatalát, a Down Beat Magazint és az ITD Hungary Chicago-i munkatársainak a program megszervezéséhez nyújtott segítségüket.  Meg kell említeni Debrecen Város Kulturális akkori alpolgármesterét, Turi Gábort, akinek szervezési és támogatási munkája  magas elismerést érdemelt.

A Jazz Napok egyik kiemelkedő együttese  a Patricia Barber Quartet szeptember 10-i szombat esti koncertje volt. Patricia Barber már érkezése előtt világhírnévnek örvendett kiemelkedő zongorázása és énektudása révén. A quartet további tagjai szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak: Neal Alger gitáron, Michael Arnapol  saját egyedi kivitelezésű elektromos bőgőn, Erich Montza dobon működött közre.


patricia-barber.jpg


Patricia Barber azon kortárs jazzénekesnők közé tartozott, akik lenyűgöző előadóként és briliáns komponistaként egyaránt kitüntetett  figyelmet vívtak ki maguknak. A melodikus zenei világot sötét tónusú, misztikus althanggal és merész zongorajátékkal párosító művész fellépései és új lemezei eseményszámba mentek. Ideérkezése előtt számos lemeze jelent meg és a Down Beat jazzmagazin kritikusai az énekesnők között 1995-ben és később is többször a „Nagyobb figyelmet érdemlő tehetségek” közé sorolta.


patricia-barber-modern-cool.jpg


Az öt csillagosra értékelt 1998-as „Modern Cool” című lemeze után jelent meg 2002-ben a világsikert aratott „Verse” c. albuma, amely új mércét állított a stíluskategóriákat meghaladott komponisták elé.


patricia-barber-verse.jpg


Debreceni fellépése előtt 1 évvel, 2004-ben jelent meg koncertlemeze, a „Live: A Fortnight in France”. Ennek anyagát játszották 2005-ben a Nagyerdőben.


patricia-barber-live-a-fortnight-in-france.jpg


Patricia Barber abban az évtizedben új utakat nyitott meg a jazz további fejlődése előtt. Gyakran összehasonlították a szintén világhírnévnek örvendett Diana Krall-lal, de Barber eredetisége lenyűgözöttebb volt. A 34-ik Jazz Napok kiemelkedő eseménye és élménye volt.

Vissza az összes cikkhez