JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Horváth Lászlóval a Fonó 18 évessé válása alkalmából

Horváth Lacival az elmúlt másfél évtizedben többször kerültem összeköttetésbe Lajkó Félix és etno-jazz CD-k kapcsán. Sőt, azt sem felejtem el neki, hogy segített vajdasági hegedűsök felkutatásában 2006-ban a Bartók Rádiós versenyemhez, és hogy most befogadta az I. Ihaj Fujun Tehetségkutató Verseny helyezettjeit a Fonó decemberi programjába!

horvath-fono-laszlo-2013.jpg


1) Mielőtt leültem volna, hogy feltegyek Neked kérdéseket a Fonó 18-ik születésnapja alkalmából, odamentem a lemezpolcomhoz és előbb az Sz betűnél megnéztem, hogy melyik volt a Fonó Records első Szabados György CD-je (Elfelejtett énekek 1996), aztán odamentem a D betűhöz, hogy ugyanezt megtegyem az első Dresch Fonó CD-vel (Túl a vizen 1996). Mindkét CD producere Balogh Tibor volt. Őt még az Adyton-os időkből ismertem. Jól emlékszem, hogy a Fonó Zeneház 1995 októberi megnyitásakor ő volt a főnök?

Ő volt az egyik főnök. Lukács József az igazi főnök, tulaj, mecénás, aki az elmúlt 18 évben éltette, segítette, bátorította, finanszírozta a Fonót, annak célkitűzéseit, céljait. Nélküle nem lehetne ma Fonóról beszélni. Mint egyik ritka interjúban elmondta, ha már létrehozta, akkor mindent elkövet, hogy éltesse, ha bár, ha ma kéne döntenie, akkor nem hozná létre, illetve nem a XI. kerületben – jelentsen ez bármit is. A realitás az, hogy a Fonó ma is működik, nagykorú lett, él, az ott alkotó zenészek visszajárnak, éltetik, szeretik!

2) Arra is emlékszem, hogy a Fonó kezdetektől ugyanúgy működött, mint ma: népzene minden mennyiségben + egy kis jazz is... El tudnád sorolni nekem, hogy az elmúlt 18 évben kik voltak a "főnökök" és mettől meddig?

Igyekszem pontosan visszaemlékezni; első direktor Zsidei János-Zsonó volt, 3 évig vezette az intézményt (ő ma az egyik legprofibb hangmérnök a szakmában), 1999-2000-ben én voltam a tettes, aki összművészeti központot álmodott a Hangárral, Artussal, festőkkel…2001-től Simon Szabolcs, 2003-tól László Sándor, 2006-tól Hollókői Lajos, 2010-től ismét én vezetem az intézményt, talán pontosabban fogalmazunk, hogy küldetést! Mert a Fonónak tényleg küldetése van, keresgélni, kaparni a magyar kultúra rétegeiben, támogatni, felfedezni, irányítani mindazon produkciókat, melyek az egyetemes magyar kultúra XX. és XXI. századeleji időszakára esnek! Ide értendő az utolsó nagy népzenei gyűjtés, az etno és világzenei mozgalom teljes felkarolása, támogatása, és olyan életművek feltétel nélküli segítése, mint amilyen Szabados, Dresch, az új időkben Csík János, Herczku Ági, Lajkó Félix…

3) Te vajdasági magyarként mikor és hogy kerültél kapcsolatba a Fonóval?

1999-ben nyilvános pályázat győzteseként kaptam felhatalmazást…egy évig pörgettük akkor a házat, így utólag már tudva, hogy nem hiába, hiszen a  magyar világzenét akkor alapoztuk meg a Besh o Drommal, Micurával, Balogh Kálmánnal, Lajkó Félixszel, na meg Boban Markoviccsal is, aki első magyar, na meg európai koncertjeit is a Fonóban adta!

Már akkor is a Fonót a korlátlan kulturális koncepciók melegágyaként éltem meg…akkor 1 évig, most már viszont 4. éve…  úgy gondolom, hogy ha van epicentruma a nép és világzenei mozgásoknak, akkor az biztos, hogy csak a Fonótól indul és vele együtt  meg is valósítható…

4) Mi a Te koncepciód?

Egyrészt a Fonó minden percét hasznossá kell tenni, legyen az népművelés, közművelődés, stúdió idő, vagy esti prémium zenei élmény jazz-zel, fúzióval, ikonokkal…ez mostanság működik. Szeretem az alkotókat elengedni, hogy csak képzelődjenek, ez vélhetően felszabadít energiákat, folyamatokat…így már csak az általuk fontosnak vélt rezdüléseket kell lefordítani a menedzsment, a pénz, a nyomda, a  kiadó, a pályázatok nyelvére…Tényleg elmondhatjuk, hogy az utóbbi évben, már a művészek irányítják a Fonót…csörög a telefon; Lukács Miki trióban, Juhász Gábor John Coltrane: A Love Supreme átiratában, Dresch új albumban, Ferenczi Gyuri évadnyitókban, Both Miki Folkside-ban, Bognár Szilvia kettős lemezbemutatóban, Nikola Parov új formációban, Balázs Elemér sorozatokban,  népzenészek egész estében  próbálnák ki magukat…hát mit lehet erre mondani?  Bocs, erre most nincs pénz, vagy majd ha lesz várjunk addig!? Dehogy is!! Tárt karokkal várunk benneteket! Ebből a kútfőből ma már nem csak a Fonó, hanem a  félország, a fesztivál piac, a Müpa is merít…hát kell ettől nagyobb elismerés egy koncepciónak, amit Fonónak hívnak!?

5) Nem veszi el túl sok idődet a Fonó? Hisz te a kezdetektől fogva Lajkó Félix menedzsere vagy és lemezkiadót is működtetsz...

A feladat sokkal komplexebb lett…Menedzselni egy művészt vagy egy koncepciót, fesztivált, Fonót…nem mondom, hogy egyre megy, de ugyanazon kaptafákat használunk. Ha sikeres egy művész esetében, sikeresnek kell lennie egy intézmény esetében is!  Ennek köszönhetően a Fonót vissza tettük a kulturális piacon az őt megillető helyre, az általa fontosnak vélt művészeket támogatjuk…Csík zenekar 25 éves jubileuma, Lajkó Félix citerás lemezének európai bemutatása, toplistát vezető pozicójának menedzselése, a Fonó fesztiváljainak méltó bemutatása; Budapest folk fest, Kárpátmedencei borászok és népzenészek találkozója Budafokon, Héttorony fesztivál a Kárpát-medencében…ezek szép kihívások és nagybetűs ügyek – engem ezek érdekelnek! Tehát sem időt, sem energiát nem sajnálunk, hogy ezekkel az ügyekkel foglalkozunk, mert valljuk, hogy az értékek melletti lavírozás a mai korban egyrészt vállalás, küldetés és feladat is! Ha mi nem csinálnánk, akkor ez kire maradna? Elenyészne? Na ez az, amit nem engedhetünk meg magunknak!

6) Akkor most térjünk rá a leglényegesebbre! Október 2-tól december végéig megy a Fonó18 sorozat, benne sok-sok újdonsággal-érdekességgel. Elsorolnál néhány olyan napot, ami a szivedcsücske?

A Fonó 18 egy prémium sorozat, melyet az elmúlt évek tapasztalataiból alkottunk, szűrtűnk meg! 18 olyan nap, amelyen ott kell lenni…mindegyikhez közöm van, mindegyiken ott leszek, és ígérem, hogy  senki sem fog csalódni, ezt már most garantáljuk!

7) Mivel a JazzMa.hu nevéből adódóan is jazz weblap - tudod, az a szlogenünk "Magyarország egyetlen napilapja"-, kiemelnél az olvasóinknak néhány jelentősebb eseményt a most következő 3 hónapból?

Okt 11 – Juhász Gábor trió - John Coltrane: A Love Supreme, Dresch Quartet koncert

Nov 19 – Szalóki Ági-Juhász Gábor duó, Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó..és ha ez nem volna elég, akkor Juhász Gábor-Gyémánt Bálint duó..mindez egy este a Fonóban!

Nov 29 – 2 kiváló koncert egy este: Snétberger trió és Lajkó Félix duó

8) Mégegyszer szeretnék gratulálni a nagykorúságotokhoz! Éljetek örökké, de minimum még 18 évet...

Köszönjük szépen! A Fonó olyan kell, hogy legyen a mai magyar kultúrában, mint egy szinusz görbe; tudjuk, hogy adhat iszonyú szélsőségeket, magasságokat és mélységeket is egyaránt, de a végpontja a végtelenben van! Erre az utazásra hívunk mindenkit, ami vélhetően még több évtizedig tart majd!

fono18.jpg

Vissza a hírekhez