JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Szombat esti ének-bőgő duó és egyéb zenei ínyencségek egy régi-új helyen

Patinás környezetben került sor szombaton, január 25-én a Lakatos Ágnes és Csuhaj Barna Tibor duó "Into the groove" címmel megjelent második lemezének bemutató koncertjére. A művésztanár házaspár koncertjei a kamarazene különleges gyöngyszemei, a jazz egyik ritka, kevesek által játszott ágát mutatták be tegnap is, tanári módon.

dsc-1304.JPG


A sok vihart, és tulajdonos váltást megélt épület újra a régi fényében ragyog. A Benczúr ház filmbe illő történetét érdemes elolvasni a honlapjukon. (http://www.benczurhaz.hu/949-Háztörténet) Az Egyedi család építette palota az első tulajdonos, Egyedi Lajos öngyilkossága után, 1930-ban került a Magyar Királyi Posta birtokába. Postás Zene- és Kultúregyesület is itt kapott otthont, "...a magyar posta tisztviselői karában a szak- és szépirodalom, továbbá a művészet minden ága iránt az érdeklődést felkelteni, a művelődést előmozdítani tudományos, szak- és szépirodalmi előadások, továbbá műkedvelő előadások rendezésével, a nemesebb irányú ének és zene művelése céljából ének és szimfonikus zenekar létesítésével, kórus- és zeneestélyek rendezésével és zeneiskola fenntartásával." – hirdették nemes céljaik között. A II. világháborút az épület átvészelte, az ötvenes években a Posta visszakapta a palotát. „Az épület a kilencvenes évek elején a Magyar Posta Rt., a MATÁV Rt. és az Antenna Hungária Rt. által létrehozott Postai és Távközlési Művelődési Alapítvány székháza lett, és követve az alapítók hét évtizedes célkitűzéseit, igyekezett – később Benczúr Ház néven – színvonalas kulturális központ maradni, programjait pedig a főváros széles közönségének kínálni.
2009-ben az alapítók a ház bezárása (majd eladása), és az azt működtető alapítvány megszüntetése mellett döntöttek. Ekkor kellett elköltöznie, tevékenységét egy más, VI. kerületi intézménybe telepítenie az akkor éppen 100 éves Erkel Ferenc Zeneiskolának.”

Ebben a zeneiskolában tanított a LFZE és a Bartók jazz tanszakának ének tanára, Lakatos Ágnes is. Meghatottsága érthető volt a koncert felkonferálása közben, mivel nem hitte, hogy valamikor még fog énekelni e falak között. Ehhez az kellett, hogy a Magyar Posta 2010-ben visszavásárolja az épületet, és újra az egykor megfogalmazott elvek szerint működtesse.


Beatles dallal indult a koncert, és mint megtudtuk, főszerkesztőnk Maloschik Róbert rábeszélésére hangszerelte Voice & Bass módra Csuhaj Barna Tibor ezt a számot („A magyar jazzélet leghíresebb házaspárjai” sorozatban hangzott el először a Márványteremben 2008 tavaszán), akárcsak a többi nem saját szerzeményt. Csuhaj Barna tanár úr szintén a Bartók jazztanszakán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakénén tanít, ő a fiatal bőgősökkel ismerteti meg a hangszer rejtelmeit. A pódiumon kívül, az életben is hű kísérője Ágnesnek. A duó összeszokottságának magyarázata nyílván ebben is rejlik. Egymás rezdüléseinek tökéletes ismerete és az arra adott zenei válaszokkal a közönség hullámhosszát is sikerült ráhangolni zenéjükre, akár Benny Golson, akár Joni Mitchell vagy a pop-rock zenéből ismert Brian May Freddie Mercury halálára írt szerzeményét szólaltatták meg szellemes hangszereléssel. A megjelent CD anyaga 45 perc, így kerültek a műsorba ezek a régebben bemutatott számok is, gospel és más átdolgozott standard-ek mellett. Egyáltalán nem volt időkitöltő íze ezeknek a daloknak, mint ahogy a koncert közepén színre lépő Corridor Quartet négy fagottal előadott darabjainak sem. „Corridor, vagyis folyosó, ami jön valahonnan, és tart valahova, összeköt és áthidal, és rengeteg ajtó nyílik róla, reneszánsz, barokk, modern és népi, jazz és rock, akár fúzió is...Merthogy ilyen zenéket játszik a Corridor.”- olvasható honlapjukon. A LFZE egykori növendékeiből alakult négyes nagyszerű bemutatót tartott a valóban műfajokon átívelő repertoárból, Thomas Tallis, Borbély Mihály kompozíciói, népdal feldolgozás és saját szerzemény is elhangzott. Tóth Sára Rebeka, Stefán Zsófia, Duffek Mihály és a négyes vezetője Lakatos György a szünet után is szerepet kapott, a duóval közösen adtak elő pár bravúros darabot a koncert zárásaként. Az Ian Anderson mai megjelenésére emlékeztető zenekarvezető névazonossága nem a véletlen műve, ő az énekesnő bátyja, és kollégája is egyben, szintén az LFZE tanára.

Nem szokványos jazz koncertet hallhattunk a Benczúrban. Egy teljes lemeznyi ének-bőgő duóra nem is tudok példát felidézni, Egri János fiával készített „Voice and Bass” lemezén Tzumo és Mohay is besegít, Christian McBride az új bőgő fenomén „Conversation with Christian” című duó lemezén a kettős másik tagja számonként cserélődik, ráadásul az instrumentális zenészekkel is alkot párost, nem csak énekesekkel. Bátor tett volt előállni ezzel az anyaggal, ehhez a tökéletes zenei felkészültség mellett olyan sugárzó egyéniség is kellett a sikerhez, mint Lakatos Ágnes és Csuhaj Barna Tibor tanároké.


dsc-1325.JPG


dsc-1307.JPG


dsc-1312.JPG


dsc-1314.JPG


dsc-1315.JPG


dsc-1317.JPG


dsc-1318.JPG


dsc-1329.JPG


dsc-1321.JPG


dsc-1323.JPG


dsc-1331.JPG


dsc-1336.JPG


dsc-1337.JPG



Vissza a hírekhez