JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.

Hírek

Makovics Dénes mágikus párbeszédei magyar sztár muzsikusokkal a MüPában

Makovics Dénest (1962) 1993-ban az Oláh Kálmán Sextet tagjakét kedveltem meg. Teljesen egyéni (nem Michael Bercker-t koppintó…) tenorszaxofon soundja és altfuvola játéka kiemelte őt a hazai mezőnyből. Legalább is nekem ez volt a benyomásom róla. Kb. másfél éve keresett meg, hogy segítsek neki, mert egyedül nem boldogul a helyszín- és támogató kereséssel. Oszt Jazz Róbert bácsi (it’s me, you know!) ismét segített. Beajánlottam őt a MüPához. Hogy miért csak most, 2014. február 13-án valósul meg a koncert, azt ne tőlem kérdezzék...

makovics-denes.jpg


1) Mióta is tervezgeted ezt a nagyszabású koncertet?

Már több mint egy éve.

2) Publikus, hogy milyen stációkon mentél keresztül, míg végre eljutottál a MüPá-ig?

Volt egy-két alternatíva, de támogatást csak a Müpától kaptam.

3) A lemez ötlete mikor fogalmazódott meg először benned?

Vannak kompozícióim 20 évvel ezelőttről is, de mivel 17 éve egyfolytában turnézom, ráadásul rendőrtiszt is vagyok, nem tudtam elmerülni igazából a komponálásban. Sajnos, már 50 éves elmúltam, ezért úgy éreztem, lépnem kell. Kb. 4 éve kezdtem el foglalkozni az ötletekkel és a felvételekkel.

4) Emlékszel, hogy melyik számot mikor komponáltad? És főleg, hogy mi ihlette?

Vannak dalok, melyek 10 perc alatt születtek pillanatnyi benyomások hatására, a melódia érzékemre támaszkodva. Azonban vannak olyanok, amikkel heteket, hónapokat foglalkoztam. Utalva az előző kérdésedre, azaz az időhiányra és a számomra a komponálásra nélkülözhetetlen csendre.

A dalok az elmúlt 20 év termékei, de a fele az utolsó 4-5 évben készült. Az ihletet gyerekkori emlékeimből, az eltelt 40 év zenéiből és a a szerelemből is merítettem.

5) Főállásban te a Police Big Band tagja vagy. Hogy-hogy mégis a Budapest Jazz Orchestra-t választottad?

Nincs különösebb jelentősége, de a BJO-nak a jazz a profilja.

6) Elmesélnéd, hogy ki mindenki fog fellépni a koncerten?

Makovics Dénes - tenorszaxofon, fuvola, basszusgitár, Oláh Kálmán - zongora, hangszerelés, Török Ádám - fuvola, ének, Fekete István - trombita, Schreck Ferenc - harsona, Cseke Gábor - zongora, Tornóczki Ferenc - gitár, Egri János, Hárs Viktor, Barcza Horváth József - nagybőgő, Balázs Elemér, Németh Gábor, Sramkó János, Kaszás Péter - dob, Czibere József - ütőhangszerek, Tisza Bea, Winand Gábor - ének, Budapest Jazz Orchestra

7) És szerinted mikor jelenik meg a lemez?

Közvetlen a Müpa koncert előtt.


denes-50-025.jpg

Vissza a hírekhez