JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

60 éves Gayer Ferenc, a Budapest Ragtime Band vezetője

1990 óta, azaz 25 éve vezeti a Budapest Ragtime Bandet. emellett a mai napig játszik a legkülönbözőbb stílusú zenei formációkban is.

gayer-f-60-eves-2015-04-23dscn2277-a-.jpg


Csányi Attila: Kedden, május 5-én ünnepli 60. születésnapját a nagybőgős és zenekarvezető Gayer Ferenc. Ehhez az ünnephez a Jazzma.hu összes munkatársa nevében ezúton is gratulálunk. Egy ilyen évforduló jó alkalom sok mindenre, elsősorban egy kis visszatekintésre, szakmai leltárra. Van, aki ilyenkor fogadalmakat tesz és célokat, elképzeléseket fogalmaz. Kezdjük talán a leltárral. Azon belül is a tanulmányaiddal.

Gayer Ferenc: 14 évesen Sopronban kezdtem nagybőgőzni, tanárom Klafsky Henrik, aki Montag Lajos, a bőgőiskola szerzőjének volt a kortársa és barátja. 1973 ás 1976 között Pécsett Nagy Péternél, a Pécsi Szimfonikusok szólamvezető nagybőgő művészénél tanultam, majd 2 év következett Pillár Miklósnál, Székesfehérváron. Ezután felvettek a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazz Tanszakára, ahol 1982-ben diplomáztam. Szerencsésnek tartom magam, mert kiváló tanárok keze alá kerültem és különösen nagy szerencsének, hogy a Jazz Tanszakon Berkes Balázs növendéke lehettem.

Cs. A.: Láttam egy összeállítást azokról a muzsikusokról, akikkel együtt játszottál.

G. F.: Igen, készült egy lista, de ez korántsem teljes. Már a diákévek alatt sok zenekarban játszottam, diploma után pedig elismert jazzművészek is hívtak a zenekaraikba.

Cs. A.: Márkus József székesfehérvári jazzkutató az „Interjazztől  Dr. Jazzig” című hosszú és igen alapos tanulmányában  írja: „Két hangszeres formáció kötődött ebben az időben szorosabban a (székesfehérvári) klubhoz. A Pleszkán-Gayer Duó és a Jazz GT…. Ez utóbbi tagjai még a megalakulás esztendejében mindannyian felvételt nyertek a Bartók konzervatórium Jazz tanszakára… Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Versenyt nyertek, a Népművelési Intézet Nívó-díjában  részesültek és szerepelhettek a TV-ben…”

A tagok: Muck Ferenc - tenorszaxofon, Tiborcz Iván - altszaxofon, M. Horváth Péter - zongora, Héjja Mátyás - dob és Gayer Ferenc - bőgő. Később Snétberger Ferenc és Gadó Gábor gitárosok is a Jazz GT tagjai lettek.

Rendszeresen játszottál a zongorista Pleszkán Frigyessel, annak pályakezdésétől egészen a 2011-ben bekövetkezett váratlan korai és tragikus haláláig. Szerepeltél a legutolsó „Figaro Going Jazzy” című CD albumán is. Ebben a trióban Horváth Zoltán dobolt.

G. F.: Szép időszak volt a székesfehérvári. Antikváriusként dolgoztam, működött a klub és sokfelé hívtak minket játszani.


2-pleszkan-img-0003-a.jpg

Gayer Ferenc, Pleszkán Frigyes Székesfehérvár 19..


3-pleszkan-trio-legutolso-keo-a-img-1039.jpg

Horváth Zoltán, Pleszkán Frigyes és Gayer Ferenc


Cs. A.: Térjünk vissza a muzsikus partnerek listájára.

G. F.: Dr. Garai Attilával több, mint 9 évet töltöttem, többnyire trió felállásban. Gyakran szerepelt velünk Lakatos Pecek Géza, ha populárisabb műsort igényeltek, akkor az énekes-dobos Bárdos László volt a harmadik tag.


garai-radics-gayer-foldesi.jpgCsányi Attila fotója a Molnár utcai Molnár klubban: Földesi Csongor dob, Radics Gábor vibrafon, Gayer Ferenc bőgő, dr. Garai Attila zongora


Cs. A.: Kiket tartasz a legfontosabbnak a muzsikus partnereid közül?

G.F.: Ezt hirtelen most nem tudom felsorolni, mert sokan vannak, és nem szeretnék senkit kihagyni. Számomra megtisztelő volt, amikor a 80-as évek elején két nagyon nagy tekintélyű muzsikus, Martiny Lajos és Beamter Jenő újra kezdtek koncertezni, meghívtak Baló Istvánnal együtt az új quartetjükbe. 8-9 évig játszottam a dobos Kovács Gyula együttesében. Tagja voltam Dr. Deák Tamás big bandjének is, nemcsak koncerteken szerepeltünk, hanem rengeteg filmzene felvételt is készítettünk. Szívesen emlékszem Regős István együttesére, Sramkó Jánossal, Tűzkő Csabával és másokkal. Megemlítek még néhány zongoristát, akikkel mindig szívesen játszottam: Gárdonyi László, Horváth Péter, Csik Gusztáv, Balogh „Csibe” Jenő, Süle László, Szacsky Róbert, Káldor Péter, Blahó Attila, Neumann Balázs, Weszely Ernő.


kovacs-gyula-gaywe-a-.jpg

Kovács Gyulával


Cs. A.: Emlékszem, hogy alakulásakor, 1980-ban, milyen figyelmet keltett a Budapest Ragtime Band megjelenése. A hegedűs Szunyogh Xavér, a zongorista Rossa Ernő és a trombitás, hegedűs, énekes Kovács Ferenc (a Várszinház zenekarának tagjai) álmodták meg ezt az együttest. Itthon ugyanis ragtime stílusban játszó zenekar addig még sohasem volt. A zenekar magasan képzett muzsikusokból alakult és a ragtime műfaj klasszikusait stílusos, saját feldolgozásokkal mutatta be. Mikor kerültél ebbe a zenekarba?

G. F.: 1986-ban. Úgy emlékszem, hogy néhány tagcserére került sor és a zenekar vezetése jazz irányba akart elmozdulni és olyan improvizáló muzsikusokat keresett, akik hajlandóak voltak a stílussal alaposabban megismerkedni.. 1990 óta, tehát 25 éve vezetem a Budapest Ragtime Bandet, amely mostanra már 35 éves múltra tekinthet vissza.

Cs. A.: A felsőfokú tanulmányaid összefüggenek azzal, hogy zenekarvezető vagy?

G. F.: Igen, de a marketing menedzser szakág egyébként is érdekelt, 1993-ban végeztem a Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolán.

Cs. A.: Mit kell tudni a Budapest Ragtime Bandről?

G. F.: A ragtime repertoárunk folyamatos bővítése mellett örökzöld feldolgozásokat is készítettünk és rendszeresen bemutatunk klasszikus zenei paródiákat is. Megjelent 3 bakelit nagylemezünk és 10 önálló CD-t készítettünk. Bejártuk szinte egész Európát, Angliába visszatérő vendégek vagyunk, hatszor jártunk az Egyesült Államokban, részt vettünk egy kéthetes mexikói koncert körúton. Felléptünk sok jazzfesztiválon is.


bp-rag-a-rb-csoportkepi-a.jpg

BRB balról: Széki József xilofon, ének, Kovács Ferenc trombita, hegedű, ének, Csárics Sándor trombita, Kiss Bálint harsona, Gayer Ferenc zenekarvezető, nagybőgő, Novák Péter klarinét, szaxofon, Weszely János dob, Stein Ferenc zongora


Cs. A.: Nemrég nagy meglepetéssel láttalak egy fotón, a Magony együttes tagjaként.

G. F.: Igen. Mindig érdekelt a sokféle etno-folk forma. Most van alkalmam ebben a világban is szerepelni. Kovács Ferenc -akivel két és fél évtized óta együtt (is) játszunk- ezt a zenét „kortárs parasztzenének” nevezi.


magony-gayer-2014-01-29-220204-a.jpg

Magony :Kovács Ferenc, Csizmadia Anna, Balogh Kálmán, Gayer Ferenc


Cs. A.: Mit hagytunk ki ebből a mai születésnapi visszaemlékezésből?

G. F.: Az a megtiszteltetés ért, hogy 2007. augusztus 20-án kitüntettek a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével. Három éve, hogy a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagjai közé választottak, így gyakran vállalok aktív közéleti szerepet. Ilyen volt például 2014 októberében a Magyar Jazz Szövetség Kovács Gyula emlékestjének megszervezése. Visszatérve a bevezetőben feltett kérdésedre, születésnapi fogadalmakat ugyan nem teszek, de szeretném,  ha továbbra is sok meghívást kapnánk, utazhatnánk és szerepelhetnénk.

Vissza a hírekhez