JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Bartók konzi jazz tanszakának tanárai (2017-2018) – Révész Richárd (zongora)

Egyszer pár évvel ezelőtt már kísérleteztem azzal, hogy interjúsorozat keretében bemutassam Önöknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének tanárait. Mit ne mondjak, nem volt könnyű… A vasárnaponként jelentkező új sorozatunkban a Bartók konzi jazztanárai remélem, kicsit rugalmasabbak lesznek… Nyolcadikként Révész Richárdnak szegezem a kérdéseket.

revesz-richard.jpg


1) Mióta tanítasz a Bartók konziban?

2007 óta.

2) Milyen szisztéma alapján válogatod ki a jelentkezőket?

Közösen tanárkollégáimmal (Márkus Tiborral, Pozsár Mátéval, Tálas Áronnal) válogatjuk ki a jelentkezőket. Amit én magam leginkább nézek, hogy mennyire hallható valamiféle affinitás a jazz irányába. De természetesen nézem a hangszeres tudást, az előadás módot és adott esetben azt, hogy belőlem vált-e ki valamiféle katarzis élményt. A szokásos kérdések mellett nekem az is fontos, hogy mennyit tud gyakorolni a majdani növendék.

3) Amikor elkezdted, akkor kaptál tankönyvet, hogy hogyan oktasd a középfokú jazz zongoristákat, vagy volt egy saját tanterved?

1997-ben vettek fel a jazz tanszakra és 1998-tól már zongorakísérőként dolgoztam Berki Tamás mellett, ahol sok tapasztalatot szereztem. Nem sokkal később Kollmann Gábor ajánlására kerültem az akkori középfokú oktatás egyik fellegvárába, a Benczúr Házba. Itt kezdtem el igazán tanítani. A koncepcióm az volt, hogy magamnak hogyan mondanám el, és ennek mentén igyekeztem segíteni, tanácsokkal ellátni a fiatalabb kollégákat. Ebben nagy segítségemre volt az is, hogy sok éve már aktívan zenéltem. Az innen szerzett tapasztalatok is nagyban segítették  munkámat.

4) Most milyen szempontok alapján tanítasz? Heti hány órát adsz a konziban?

Az évek múlásával a tapasztalat és a kelléktár is sokat bővült. Köszönhetően az önképzésnek és természetesen a növendékeimmel eltöltött időnek. Kollégáimmal való beszélgetések során is sok mindenre fény derül és persze manapság már nem “csak” oktatóként vagyunk jelen, hanem nevelőként is. Azt hiszem, ebben sok minden benne van. Több mint húsz órában vagyok jelen a Bartók Konziban.

5) Hogyan tudod ezt egyeztetni egyéb elfoglaltságaiddal? Hisz tanítasz elismert előadóművész vagy, így vannak fellépéseid is.

Őszintén szólva vannak időszakok, amikor könnyebben összeegyeztethetőek, és van olyan, hogy azt érzed, hogy ez a “Mission Impossible”, de a végén minden megoldódik. Nem vagyok ezzel egyedül. Az biztos, hogy nem hétköznapi, amin az ember keresztül megy. Sokszor rohanok én is egyik helyről a másikra. Fellépésre, próbára és akkor még nem beszéltünk a gyakorlásról, a komponálásról, vagy a hangszerelésről.

6) A 2017/2018-as szezonra vannak-e újdonságaid? Úgy értem, valami új tanítási technikát vezetsz-e be?

Éppen a minap volt egy kisebb eszmecserénk Pozsár Mátéval és Tálas Áronnal. Felvetettem, hogy mi lenne, ha mind a hárman heti egy-egy alkalommal megosztanánk egy előadót és arról egy rövid leírást. A konzi jazz részlegének van egy zárt csoportja és itt fog elindulni ez a kezdeményezés. Nagyon fontosnak tartom, hogy a növendékek a régi előadók mellett a maiakat is ismerjék. Itthoniakat és külföldieket egyaránt.  Ennek érdekében történik ez a kezdeményezés. Köztudott, hogy nagyon szeretem a latin zenét, és ennek adózva elindítottam egy sorozatot az artist oldalamon a facebook-on, ahol minden hétfőn írok egy latinzongoristáról. Eddig húsz művészt mutattam be, és a sor folytatódik.

7) Vannak új növendékek? Kik ők név szerint?

Igen vannak.  Kökény Richárd, Kalmár Botond, Kapolcsi Szabó Levente és Szép András Péter. Mindannyian zongoristák. Miután kötelező zongorát is tanítok, így említsünk meg néhány énekest is, akik az idén kezdték el a konzit. Castagno Claudia, Koncz Kriszta, Hargitai Veronika. Szintén nálam tanul Kuti Laura (bőgő), Majsai Roland (dob), Gerendás Ruben (bőgő) és Sebestyén Patrik (trombita) is.

8) Jazzművészként miket tervezel az elkövetkező hónapokra?

Rengeteg tervem van. Egyrészt a „Latin Suite”-em bemutatása, melyet szimfonikus zenekarra és afro-cuban ritmusszekcióra írtam. Romhányi Áronnal tervezünk egy kétzongorás lemezt készíteni. Ezen kívül tervben van egy latin big band lemez elkészítése is, melybe a Budapest Jazz Orchestra mellett külföldi zenészeket is szeretnék majd bevonni. A Révész Richárd Latin Trió második lemezét is szeretném elkészíteni, illetve Urbán Orsival is készülünk az új lemezünk bemutatójára, majd pedig egy második anyag elkészítésére.

9) Mikorra várható például egy újabb Révész Richárd Latin Trió lemez?

Ahogy minden évben, így most is nyújtottam be pályázatot az NKA-hoz. Remélem, sikerrel járok, és akkor hamarosan lesz második Révész Richárd Latin Trió album.


Vissza a hírekhez