JazzMa

Friss Hírek

BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Ehud Ettun Mini Tour to iF Cafe

Ehud Ettun (ISR) szerintem a világ legjobb bőgősei közé tartozik. Ezt kétféleképpen is ellenőrizheti bárki: meghallgatja (mondjuk az interneten), vagy megnézi a névsort kikkel muzsikált, kik választották partnerül (Danilo Perez például az iFben is megfordult világsztárok közül), vagy egyszerűen megkérdezi Gyárfás István Gyafi-t.

Ehud régi barátja Gyárfás Istvánnak, az iFnek és nekem is. Novemberben találkoztam vele, Haruka Yabuno-val (zongora) és a szabad idejében tudós matematikus Tsachik Gelander-rel (dob) triózott a Weizmann Intézet tudósainak. A koncert szünetében döntött úgy, hogy február 21-e és 22-e alkalmas lenne egy rövid pesti pihenésre, és akkor már játszik is kettőt az iFben.

21-én a Gáspár Károly Trió játszott: Karcsi zongora szólista, Ehud Ettun (bőgő) és Varga Bendegúz (dob) felállásban. Először találkoztak Ehud-dal, a koncert előtt csak e-mailekben egyeztettek a műsorral kapcsolatban. A három muzsikus profizmusát dícsérí, hogy fantasztikus koncertet adtak, az összeszokottságot pótolta a különleges figyelem, amit egymás játékára fordítottak Jó volt látni, ahogy a bőgős és a dobos sokszor összenevet egy-egy jól sikerült kérdezz felelek után. Remekül szólt együtt is a trió, és nagyon szép, válaszolgatós, virtuóz szólókat hallhattunk. Óriási siker, vastaps volt a közönség reakciója a koncert végén.


-dsc6037.jpg


-dsc6053.jpg


-dsc6034.jpg


-dsc6061.jpg


A mini sorozat második estje volt a csúcspont. Ehud három Gyárfással muzsikált az iFben:  a papa István (gitár), valamint két fia, Péter (zongora) és Attila (dob) társaságában. Korban Ehud a fiatalabbik Gyafi generáció, egy estére elvállalta a harmadik testvér szerepét. Attila már keresett dobos itthon is és külföldön is, hamarosan megjelenik saját trió lemeze, márciusban mutatják be az Opus Jazz Klubban. Peti Grazban tanul a jazz tanszakon.


-dsc6116.jpg


dsc01835.jpg


-dsc6086.jpg


-dsc6081.jpg


Gyafi és Ehud a zenében valóban rokonok, számomra ezt legjobban az mutatja, hogy örömből és egymás örömére muzsikálnak. Ehud rendkívül dallamosan bőgőzik, csodálatosan egészítik ki egymást Gyafival. Ehud dallamosságát csodaszép intrójában is csodálhattuk. Remek este volt, nem is akarták befejezni, annyira élvezte a játékot a négy Gyárfás és a közönség. Mint előző nap: vastaps és mosolygás.


-dsc6110.jpg


Köszönet Román Péternek a hangszerért, amely már Eddie Gomez kezében is megszólalt az iFben.

Vissza a hírekhez