JazzMa

Friss Hírek

Sweet Thursday2024. május 02.
Névnaposok – Zsigmond2024. május 02.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

MIDI fesztivál, azaz a Krzysztof Ścierański–Bernard Maseli Duo a BJC-ben

A V4 Jazz Fesztivál múlt pénteki fellépői - a Lengyel Intézet támogatásával - a basszusgitáros Krzysztof Ścierański és a vibrafonos Bernard Maseli voltak.

A több mint egy évtizeddel idősebb Ścierański – korábban a Laboratorium és Krzesimir Dębski String Connection zenekarainak tagja - már megszámlálhatatlan alkalommal lépett fel Magyarországon, sőt a „The King Is in Town” című szólólemezét 1989-ben itt rögzítette Malecz Attila és Szendi Gábor segítségével.

A Jazz Forum újság már a nyolcvanas évek elején az „Európa válasza Jaco Pastorius-ra” címet ajándékozta basszus virtuóz honfitársuknak. Emberünk a következő években szívesen látott vendége lett a jazz kluboknak Európa szerte. Legtöbbször szólóban, dobgéppel, MIDI-vel felszerelve érkezett, és kápráztatta el a közönséget.

A kilencvenes évek közepén keresztezték egymás útját, így megkezdődött az együttműködés Bernard Maseli vibrafonossal, amely közös lemezekkel teljesedett ki. (Sőt még a Jazz a Márványteremben sorozatomban is felléptek! – A szerk.) A vibrafonos korábban legnagyobb sikerét a Walk Away nevű zenekarával érte el, 1990-ben Miles Davis előzenekaraként léptek fel Németországban. Az idők folyamán a MalletKat hangszer specialistája lett, bátran állíthatjuk, hogy Európában kiemelkedő módon használja ezt a MIDI egységet. Az utóbbi években saját zenekara, a Globetrotters mellett Dean Brown gitáros együttesének is tagja lett. A Globetrotters egy amerikai mintára készült, kitűnően hangszerelt, rendkívül groove-os elemeket használó, remek csapat, immár négy lemezzel a hátuk mögött. (A „Stop, Don’t Talk” címűt mindenkinek nagyon ajánlom!)

A duó elmúlt pénteki fellépése a MIDI-k csatáját hozta, nem csak Maseli KAT-ja, de Ścierański basszusgitárja is megszámlálhatatlan színben, és hangszerfajtában szólalt meg. A basszus többnyire kísért, Maseli volt leginkább a szólista, aki egyszerre négy ütővel játszott a vibrafonon, ami aztán megannyi hangszer hangján jutott el a fülünkig. Ścierański időnként programozott dobokat is kevert a hangzáshoz egy kis plusz ritmus érdekében.

Szemmel látható volt a rendkívüli összhang kettőjük között, bizonyították a koncertet a Lengyel Intézet nevében felkonferáló Kriston Wojtek szavait, melyek szerint már több száz alkalommal boldogították így, duó felállásban a közönséget. Ścierański két szám között elmesélte, hogy fiatal korában gitáros szeretett volna lenni, ezek után részesei lehettünk két ehhez kapcsolódó produkciónak is.

Összességében azt kaptuk, amit vártunk, két nagy tudású, profi zenész fellépését, akik ketten egy egész zenekart varázsoltak a színpadra, és számtalan zenei ötletet, improvizációt osztottak meg velünk. Remek kis este volt!



sm1.jpg


sm2.jpg


Vissza a hírekhez