JazzMa

Friss Hírek

Sweet Thursday2024. május 02.
Névnaposok – Zsigmond2024. május 02.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Haraszti Ádám Projekt (Jazz Kocsma, Szeged, február 26.)

Van egy nagyon hangulatos kis hely Szegeden, a Kálmány Lajos utcában, amely 1992 óta az alternatív zenék otthona, és nem mellesleg baráti beszélgetések lebonyolítására is alkalmas.

Március 1-én Bécsbe készülök, Chris Potter koncertjét megnézni, úgy gondoltam előtte egy könnyű bemelegítésként megnézem a Haraszti Ádám Projekt koncertjét. El kell árulnom, hogy Ádám édesapja általános iskolai osztálytársam volt, ezért már 2016 novemberében is nagyon örültem, amikor a Szegedi Jazz Napok -  hagyományosan - Szegedhez kötődő fellépő zenekara a Unity First nevű együttes volt, amelyet Ádám Londonban alakított, két brit-afrikai és egy svájci zenésszel. Nagy sikerrel abszolválták a lehetőséget.

Most a szegedi szervezésű Projekt állt a pódiumra, és a kezdésre ki is került a „megtelt” tábla. A zenekar tagjai Haraszti Ádám (dob), Szabados-Tóth Bálint (zongora, szaxofon), Turcsányi Áron (basszusgitár), Préda-Kovács Zsolt (klarinét, szaxofon), Deák Attila (gitár).

Saját szerzeményekkel indult a koncert, aztán nagyon hamar felkaptam a fejem, hiszen a harmadik szám nem volt más, mint a kedvenc HeadHunters dalom, a „Butterfly”, majd közvetlen utána a „Watermelon Man” jellegzetes dallama bukkant fel. Igen élvezetes feldolgozás volt mindkettő.

Érdekes volt, hogy Préda-Kovács Zsolt időnként klarinétra váltott, amely hangszer nem túl sűrűn használatos az ilyen groove-os, hip-hop-os zenékben. A rövid szünet után Turcsányi Áron loop-os basszusgitár szólóját hallgathattuk, majd folytatódott a saját számok sora. Nagyon kellemes, klub hangulatot varázsoltak a zenekar tagjai, élvezet volt hallgatni a kemény ütemeket és szép dallamokat.

Ráadás számnak Pee Wee Ellis „The Chicken” című szerzeménye következett, ez Jaco Pastorius kedvence is volt, nem véletlenül.

Úgy érzem jól választottam hétfő esti programot, van remény, hogy Szegednek is legyen egy saját jazz (vagy jazz hip-hop?) büszkesége. Mindegy hogyan hívjuk, lényeg, hogy mindig ilyen hangulatot teremtsenek, mint azt néhány napja tették…

A mellékelt kép a koncerten készült, Kulinyi Gergely fotója.


haraszti-adam.jpg


Vissza a hírekhez