JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – József2024. március 19.
Kis hírek – friss hírek2024. március 19.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

A D.A.S. Trio-ról mégegyszer

A múlt héten abban maradtam Nagy Ábellel, hogy küld nekem egy hosszabb beszámolót is arról, hogy mi minden történt az utóbbi időkben a D.A.S. Trio-val. Alább ez olvasható! – A szerk.

Mikor tavaly Kéri Samu elhagyta a zenekart, nem volt egyértelmű, mihez fogunk kezdeni. Azóta rendületlenül dolgozunk Sárdi Ádámmal és a súlyos munka gyümölcse most kezd szabad szemmel láthatóvá válni. A D.A.S. Trio talán fennállása óta legsűrűbb négy hetén van túl. Négy országban játszottunk hosszabb-rövidebb koncerteket klubokban vagy jazz-versenyek keretei között. Ez utóbbiakon igen jó eredményeket értünk el.


-mg-0119.jpg


Március 13-án Szerbiában az Első Topolyai Nemzetközi Jazz-versennyel kezdődött a tavaszunk. A versenyen pontszámok alapján kaptak arany, ezüst és bronz minősítést a zenekarok. Abszolút győztes nem volt, bár mint megtudtuk, a D.A.S. Trio 100/100 pontot kapott a szakmai zsűri által. A verseny délután zajlott, majd este belevetettük magunkat a pezsgő topolyai éjszakai életbe: este 10-kor elmentünk aludni, majd másnap reggel csillogó, friss tekintettel indultunk haza, hogy este budapesti törzsközönségünknek játsszunk a Kék Lóban.

Két hét nyugalmat követően ismét beszálltunk a turnébuszba, és elindultunk ausztriai koncertkörutunk első állomására Bécsbe, az Elektro Gönner klubba. Euforikus hangulatok, önkívületi állapotok és lelkes „hí”-zések fogadtak bennünket. (Fotók: Tóth Dániel)


abel-orul.jpg

Ábel örül


adam-solozik.jpg

Ádám szólózik


donka-komoly.jpg

Donka komoly


Második állomásunk egy szoba koncert volt, szintén Bécsben. Nagyon kedves kortárs táncos diákok hívtak meg bennünket lakásukba és fogadták érdeklődéssel a D.A.S. Trio koncertet. A zenekar számára kellemes, újszerű élménye volt, gyakorlatilag egy házi buli körülményei között, családias légkörben muzsikálni.

Másnap elhagytuk Bécset és Heiligenkreutz-ba indultunk, ahol a fantasztikus Ana da Paula Silva Trio élőzenekaraként léptünk fel. Hatalmas megtiszteltetés volt és fantasztikus élmény, mind a koncert, mind az azt követő barátkozás. Aláírtuk egymás lemezeit és próbáltuk különböző nyelveken elmagyarázni, menyire tetszett a másik zenéje. (Fotók: Simon Attila)


band-egyetlen-zongoras.jpg


fainkodas.jpg


Turnénk utolsó állomásaként ismét Budapestet választottuk, azonban ez a Kék Lovas koncertünk más volt, mint az előzőek. Nagyon kedves barátunk, Gotthárd Misi a koncert fénypontjaként csatlakozott a zenekarhoz, és közösen játszottunk el régebbi és új számokat. Mindig fülig ér a szánk, mikor ilyen fantasztikus zenészek játékát hallhatjuk a dalainkban - ilyen érzés volt tavaly januárban Lukács Petával együtt zenélni. Az a hatalmas szerencsénk volt ez alkalommal, hogy Lukács Petának és az LP Studio-nak köszönhetően a koncertről hangfelvétel készült, valamint Szinvai Dánielnek hála, vizuálisan is átélhető az est néhány perce.

https://youtu.be/sKFCTDl9dSQ

A turné előtt azonban a szerbiai szereplésünkről készült felvételt elküldtük Prágába, a Jazzfuit Jazz-versenyre való nevezésként. Egy reggel Bécsben kávéztunk éppen, mikor elolvastuk az emailt, miszerint behívtak minket a verseny döntőjébe. Ekkor már biztos volt, hogy az első három helyezett között szereplünk, ugyanis velünk együtt összesen három zenekarnak volt része hasonló élményben aznap reggel. Április 11-én, a koncert napján mentünk ki a Mladí ladí Jazz fesztiválra, amit a Jazz Dock-ban rendeztek. A Moldva-parti jazzklub előterében talált programfüzetekből és plakátokról legnagyobb példaképeink szigorú tekintetei figyeltek bennünket (Gary Novak, Scott Kinsey, John Patitucci, Omar Hakim, Matthew Garrison és még sokan mások).

Este 10-kor álltunk színpadra. Alig egy óra múlva őszinte meglepettséggel vettük át az arany ananászt, melyen egy „International Winner” feliratot hordozó dögcédula hirdette dicsőségünket, valamint Ábel a legjobb szólista díjat is megkapta. Egy „Soloist of the Year” feliratú törülközőt tudhat magáénak. Egyébiránt ezzel a nemzetközi első díjjal egy 1000 euró értékű vásárlási utalvány jár, melyet a „Kytary” nevű, cseh hangszerboltban használhatunk fel. (Fotók: Krystof Kalina és Ondřej Ždichynec)


dobsolo.jpg


zenekar.jpg


Jelenleg teljes gőzerővel dolgozunk, hogy visszamehessünk Prágába és Szerbiába játszani, valamint írjuk tovább a lemezünk anyagát, amit 2018-ban már mindenképp szeretnénk felvenni. Tervezünk meghívni vendégelőadókat, akiknek neveit a nyilvánosság számára egyelőre fedje homály, viszont annyit előrebocsátunk, borzasztó inspiráltak és motiváltak vagyunk mindhárman.

Nagyon szeretnénk megköszönni az elmúlt hetekben nyújtott segítséget: Lukács Petának a felvételeket, Gotthárd Misinek, hogy megtanulta és eljátszotta velünk a dalainkat, Sárik Péternek a biztató szavakat, Nagy Jánosnak minden nemű támogatást, Udo Preis-nek a fantasztikus szervezést Rábakeresztúron, illetve mindenkinek, aki meghallgatott minket, gondolt ránk, vagy akár az úton sétálva benézett a koncertterem ablakán. Hatalmas ölelés és szeretet!

https://youtu.be/VX9TRvnjVLE

--------------------------------

Nagyon hálásak vagyunk Robi bácsi, hogy mindezt elmondhatjuk, ez lenne a cikk amit zenekarilag fogalmaztunk. Az elsö bekezdést tudnám ajánlani bevezetönek. A képek és a két videó, ha esetleg tudnának ott megjelenni, ahova beillesztettem öket, nagyon jó volna, illetve a file nevek nem képezik ezúttal a cikk részét. :) Nagyon szépen köszönjük még egyszer a lehetöséget. Egyébként a jazzma.hu az elsö forum, ahol megosztjuk most a két új koncertvideót! :)


Vissza a hírekhez