JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

A profetikus kérdések koncertje

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként a MÜPA volt a helyszíne szombat este Kurt Elling koncertjének. Vadonat friss albuma, a „The Questions” bemutatóját hallgathattuk, láthattuk.

A szervezők biztosra mehettek, hiszen Elling tündöklő csillaga több mint tíz éve a férfi jazzéneklésnek, az ortodox jazzisták pedig megint fanyaloghattak egy sort.

A koncert (és a lemez) a capella előadott nyitó dala, Bob Dylan „A Hard Rain's A-Gonna Fall” tökéletesen jelezte az előadó szándékát. A dalok szólnak is valamiről. Az egész válogatás reagálás a ma aktuális problémáira. Szerényen. Mert ma a világ tele van mindent tudó, tévedhetetlen megmondó emberekkel. Nem véletlen, hogy pont egy Rilke idézet a lemez mottója: „Be patient toward all that is unsolved in your heart and to try to love the questions themselves”. (Legyen türelemmel szívének minden megoldatlan kérdésével szemben és kísérelje meg  magukat a kérdéseket szeretni.) Akik még búvárkodnak a könyvekben vagy a neten, azoknak jelzem, hogy a részlet Rainer Maria Rilke „Levelek egy fiatal költőhöz” című sorozatából való.

Kiállt elénk egy négy oktávos baritont tudó férfi, és egy próféta egyszerűségével beszélt az életünk fontos ellentmondásairól. Más próféták szeretnek hangoskodni, átkozódni, modorosak, mint egy ripacs színész. Aki ehhez szokott hozzá, hiányolhatja a manírokat. De a legfontosabb kérdéseken inkább elgondolkodni érdemes. Mi az ördögöt csinálunk itt abban a rövid időben, amíg itt vagyunk?

A műsort ezek a meditatív szövegek tartják össze, és a zenei prezentálás profizmusa.

Stu Mindeman már első önálló albumán (In Your Waking Eyes: Poems by Langston Hughes) jelezte, hogy Chicago egy érzékeny új zongoristát tett a térképre, most azt is megmutatta, hogy miért fontos a szerepe a gospelben az orgonának.

Clark Summers bőgős Peter Gabriel „Washing of the Water”-jének feldolgozásában egy olyan elementáris duót rögtönzött Elling-gel, hogy az ínyencek is csak ámultak.

Jeff "Tain" Watts remekül alkalmazkodott a koncert koncepciójához, mérnöki precizitással feltette azokat a színeket a dalokhoz, ami izgalmasabbá tette. Jó példa erre Carla Bley-t megidéző „Endless Lawns".

John McLean, a gitáros néha country és blues ízeket csempészett az előadásba.

A sokrétűségre jó példa Paul Simon Bach-témát feldolgozó „American Tune”-ja, illetve a musical-es kompozíciók: Bernstein „Lonely Town”-ja, Hammerstein „I Have Dreamed”-je. Hallhattuk a „Secret in Three Views”-t (ez eredetileg Jaco Pastorius „Three Views of a Secret”-je!), az „As Long as You're Living"-et, ráadásként pedig Carmichael „Skylark”-ját.

Elling ott lesz az idén április 30-án Szentpéterváron megrendezendő International Jazz Day ünnepi koncertjén is. Nem tudom, hogy ez a formáció játszik-e ott, de ha hallható lesz élőben a lemezen közreműködő Branford Marsalis és Marquis Hill, és estleg beszáll Joey Calderazzo is, akkor ott a helyünk:)


Vissza a hírekhez