JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Mark Guiliana Jazz Quartet (MÜPA, 2018. április 24.)

Nem hiszem, hogy van olyan jelző, amit még nem használtak Mark Guiliana tudásának méltatására. Lehetne közhely számba menő kifejezéseket használni, de valóban a Time Out magazin írta le tökéletesen, azaz ha Elvin Jones, Art Blakey és egy Roland 808 dobgép képességei keverednek speciális módon J Dilla és Squarepusher modernségével, akkor az eredmény Mark Guiliana.

A Fesztivál Színház közönsége tegnap este azért gyűlt össze, hogy személyesen is megtapasztalhassa, mit is jelent a gyakorlatban az előbbi mondat. A nagy érdeklődésre tekintettel a legkíváncsibbak, és szakmabeliek a koncertet megelőzően egy hatvan perces dobkurzuson leshették el a titkokat. Már ez a gesztus is sokat elárult erről a fiatalemberről, és az előadás alatt is megerősítést nyert számunkra, hogy miben különbözik ez a típusú zenélés más előadókétól. Az első szó, ami eszembe jut: az alázat. A teljes zenei alázat. Guiliana képessége, tudása már eddig is megkérdőjelezhetetlen volt, de az a nem megjátszott szerénység, tisztelet, ami áradt belőle és zenésztársaiból, az nem túl gyakori. (A Tálas Áron–Mike Moreno kvartettet hallgatva éreztem ezt nemrég, ugyanitt a MÜPA koncertjén.)

Három zenésze sem a másodosztályból érkezett. A kubai születésű Fabian Almazan – akit Terence Blanchard zenekarában már évek óta csodálhattunk – ült a zongoránál, Jason Rigby szaxofonozott és Chris Morrissey bőgőzött.

A repertoár a kvartett két lemezét foglalta össze, leginkább a tavaly megjelent „Jersey” felvételeit hallhattuk, bár a nyitó szám a korábbi „Family First” albumról a Bob Marley által ismertté vált „Johnny Was” volt. A hangzás – és ezért minden elismerés a MÜPA technikusainak – csodálatos volt, a zenészek szemmel láthatóan jól érezték magukat, és remek összhangban muzsikáltak. Guiliana szinte a háttérből irányította társait, egy hirtelen betévedt vendégnek nem tűnt volna fel, hogy ez a dobos zenekara. Szólók tekintetében Rigby és Almazan voltak szorgalmasak, a szaxofonos nagy ívű, jól felépített játéka különösen kiemelkedő volt. Guiliana pedig tette a dolgát. Kifejezett dobszólót nem hallhattunk, de az a technika, azok az ütemek, amiket használt, egyedivé tették a tegnap estét, tovább öregbítették a hírnevét. Kár lett volna kihagyni ezt az élményt.


p1050285.JPG


A koncert után a „Family First” album címéről eszembe jutott, hogy Fabian Almazan nemrég feleségül vette kedvesét, Linda May Han Oh bőgőst, akit Pat Metheny zenekarában csodálhattunk meg nemrég. A vér biztosan nem válik vízzé…


Vissza a hírekhez