JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.

Hírek

Gyerekek, milyen menő cuccot hordanak a jazz zenészek? Orszáczky Jackie-t

Alex, a neves blues gitáros Amerikából érkezett a gyerekekhez a Modern Art Orchestra (MAO) meghívására Budapestre.

Alex, magyar hangja, Kálloy Molnár Péter (KMP) gitározik, majd később énekel. Lenyomnak közösen egy hagyományos blues-t a MAO-val. Ezután az I-IV-V-I harmóniamenetet variálgatja a nagyzenekar ritmusszekciója.

"Legyen egy hagyományos blues G-ben, mondjuk VI. fokkal."- kéri a big band-et, annak vezetője, Fekete-Kovács Kornél. Majd szót ejt Charlie Parker altszaxofonosról, aki a bebop meghatározó muzsikusaként a blues harmóniákat a legérdekesebben variálva, a mai jazz zenészek számára is izgalmas dalokat szerzett.

"A Blues for Alice, az a Für Elise amerikaiul"- veti közbe viccesen Alex gitárjával a kezében.

A gyerekek megismerkednek a blues körrel, annak soraival, a blues felépítésével. Olyan ez, mint amikor egy történetet mesélünk el, mint például:

1. sor) Szép idő van!
2. sor) Szép idő van, mert nem felhős az ég.
3. sor) Bármilyen idő is lenne, számomra mindegy, mert én úgy érzem: szép időnk van ma.

KMP kioszt egy halom újságcikket a közönségnek (Teljesen "véletlenül" én a "Hajóval a Dunán" c. cikket kaptam) Bekiabálásos alapon a közönség jelzi, hogy miről is szóljon az aktuális nóta, amit KMP énekel a színpadon, rögtönözve az adott újságcikk-témához kapcsolódó szellemes szöveggel.

"Épül az új Puskás Stadion". Ez az első improvizált témánk, dalunk. KMP hangulatában előre vetíti a Mini együttes május 1-i Tabánban tartandó "kötelező" koncertjét.


1.jpg

Kálloy Molnár Péter és a MAO


Egy bekiabálást követően Vastag Csaba énekeshez köthető a következő, szalagcímből származó témánk. Hogy milyen legyen ennek a rögtönzött dalnak a jellege? Hogyan szóljon ez alatt a big band? "Hát, vastagon"- csapja le a magas labdát Fekete-Kovács Kornél.

Az utolsó bulvár jellegű hír - egy nem létező közép-ázsiai jellegű országban - egy egyébként évszázadok óta kihalt attitűdöt mutat be. KMP az itt meg nem nevezett főhőssel egy képzelt párbeszédben zseniálisan érzékelteti zenei kísérettel a témát.


2.jpg

Indul a móka


Most pedig következik Bálint a közönség soraiból, aki a multiinstrumentalizmus felé megtette első lépését 2018. április 29-én.


3.jpg

Nem sokat kellett segíteni


A fiú dobolni tanul, de egy blues-ban kipróbálja magát gitárosként is. A big band vezetője az I-IV-V-I harmóniasorú bluest tanítja meg Bálintnak. Az alaphangokat - dobos múltjából fakadóan - kis főhősünk precízen hozza az ütéseken.


4.jpg

Mindig mutatom, hogy melyik rész jön


KMP odafigyel a fiú outfit-jére is, egy dzsekit ad rá. (Erről nincs kép!) Kísér a MAO ritmikus sportgimnasztika szakosztálya, akarom mondani ritmusszekciója: Csízi László, Bögöthy Ádám, Komjáthy Áron és Cseke Gábor.


5.jpg

Kezdhetünk?


Na, akkor most jöjjön egy blues nagyzenekarral. Phil Wilson harsonás szerzeménye, a "Basically Blues". Ugyanolyan vonzó és meggyőző a zenekar játéka, mint pár napja ugyanebben a dalban. Ezen a napon Mester Dániel is tenorszaxofonozik és szólója után meg kell jegyezzem: ez egy nagyon kiváló szaxofon sound. (Ha ezt a hangzást lányokhoz hasonlítva kellene jellemeznem: magas, sportosan vékony, barna/zöld szem, barna hullámos haj)

Egy kis zenére alkalmazott nyelvészet sosem árt. Akkor most "Kék vagy szomorú?" tesszük fel a kérdést. Mind a kettő lehetne. De a szituációban a "szomorú" jelentésével foglalkozunk, mivel a blues hang kerül terítékre. A blues skála bemutatásába torkollik a program. Ülkei Dávid az ún. lá pentaton skálát egészíti ki ezzel a jellegzetes blues hanggal. Majd az altszaxofonos bemutat egy kizárólag a blues skála hangjaiból építkező improvizációt a helyben rögtönzött kvintett élén.

Fekete-Kovács Kornél lelkesen újságolja, hogy ő is írt egy bluest, így azt a teljes MAO bemutatja a gyerekeknek.


6.jpg

A szaxofonsor


KMP - nagyon helyesen - az "óra" végeztével vissza is kérdezi a tananyagot. A teljesség igénye nélkül: Milyen fajta hangszer a harsona? Mi az a triolás lüktetés? Mi a három soros blues felépítése? (Bálintunk kitűnő választ ad.) Milyen menő cuccot hordanak a jazz zenészek? Farmer- vagy bőrdzsekit - hangzik az utolsó helyes reakció két helyről is.

Minden helyes megfejtésért egy-egy gitár pengető járt.

A program második részében egy mini koncertet adott a MAO.


7.jpg

A Modern Art Orchestra


Kálloy Molnár Péter gitározása,  Bálint a bátor, ifjú zenészpalánta, valamint a MAO jelenléte különlegessé tette ezt a hasznos és élvezetes programot.

Vissza a hírekhez